Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Hartanah / Property, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan

properties investment:- pembelian 2 biji rumah di mentari court 2012

Submitted by m.ruzaini.h on October 31, 2012 – 4:33 am7 Comments

salam dan selamat sejahtera,

Tinggal lagi 2 bulan lagi sebelum tahun 2013 menjelma..

insyallah untuk tahun ni aku akan membeli 2 unit apartment di mentari court dan sebidang tanah bunglow di melaka..

orang kata properties sekarang agak panas, maksudnya kenaikan harga naik mendadak.. ini yang dikata money game oleh sesetengah pihak..

ikut situasi sekarang, kenaikan harga rumah tidak selari dengan kenaikan gaji bulanan.. oleh itu, ramai orang muda selesa untuk menyewa dari pada membeli.. itu yang terjadi dikawasan lembah kelang..

aku dan wife sepakat untuk membeli 2 unit rumah di mentari court dan target untuk ROI @ cash flow.. so kalau tiada halangan, kami nak masukkan perabut dan sewa dengan perabut..

and next year target sebelum aku fly untuk sambung PHD adalah untuk mendapatkan 2 biji lagi rumah 10-25% below market value.. insyallah

sekian

Ruzaini

SunwayMentariCourt_thumb

Random Posts

7 Comments »

  • din says:

    Tahniah atas pembelian terbaru tuan.

    Saya berminat ingin tahu adakah unit mentari ini tuan dpt di bawah market value. Jika tak keberatan boleh tuan nyatakan harganya.. dan bagaimanakah tuan plan utk urus unit ni kerana jika x silap tuan tinggal bukan di kawasan berdekatan..

    Moga unit ini akan membawa pulangan yang baik utk tuan..

  • m.ruzaini.h says:

    din:-

    sekarang market value dekat mentari court ikut valuer dalam 170k.. sy dapat rendah dari market value tu.. so boleh markup harga.. tp aper2 pun.. modal mula kene ada (10% + duit lawyer).. coz nak settle rumah lease hold ni agak lama…

    and untuk uruskan dua2 rumah ni.. my family akan membantu coz depa duduk dekat jer..
    :)
    ruzaini

  • minah says:

    tapi setau i mentari court area ada banyak mat sslleh hitam ,banyak berita cakap kawasan ini tak selamat?adakah worth it to invest there?

  • m.ruzaini.h says:

    minah:-

    untuk unit saya ni, saya takkan sewakan kepada orang hitam… oleh kerana mentari court ni berdekatan dengan kemudahan awam.. agak senang untuk cari penyewa.. walaupun ramai org hitam disini..

    untuk rumah ni sy target untuk ROI sahaja..

  • incik says:

    Assalamualaikum tuan,

    hebat saya baca kisah pelaburan hartanah tuan ni, thank you for sharing. Nak tanya tuan, harga unit mentari court jika dibawah RM170K buat masa ni berbaloi x? Bagaimana ROI terkini? Dan masalah awang hitam, adakah akan membawa kesan jangka panjang kepada investor di kawasan ini. Terima kasih banyak tuan..

  • m.ruzaini.h says:

    incik:-

    apa2 pun kene beli under market value.. dan sewa boleh bg positif income lepass tolak bank.. itu principle saya..

    Thanks

  • dinsblog says:

    Sekarangramai subleter yg bole tolong..janji bebulan bole byr bank…:)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.