Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in cerita aku

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – JPPH
November 30, 2018 – 9:14 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – JPPH

Salam,
Untuk post kali ini.. just nak share tentang status penilaian dari Jabatan penilaian dan perkhidmatan Harta (JPPH) untuk pinjaman LPPSA aku..
aku bagi semua borang termasuk borang jpph pada 28 november 2018.. dan lawyer telah hantar …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pinjaman LPPSA part 2
November 28, 2018 – 8:26 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pinjaman LPPSA part 2

Salam, Hari ini (28/11) HR telah contact aku untuk mengambil kembali surat iringan dan document-document yang telah disahkan untuk pinjaman kerajaan LPPSA jenis 6 ini di pejabat HR.. setelah ambil document-document yang berkenaan.. …

Potongan bulanan ke tabung haji melalui CIMBclicks
August 22, 2017 – 5:21 am | One Comment
Potongan bulanan ke tabung haji melalui CIMBclicks

Simpan DULU sebelum belanja.
1 – Simpanan TABUNG HAJI untuk diri, isteri dan anak-anak setiap hujung bulan secara AUTOMATIK dan ditolak terus dari akaun bank..
2 – Sekali je setting untuk penolakan automatik secara berjadual setiap bulan …

Azam tahun baru 2016
January 1, 2016 – 2:23 am | No Comment
Azam tahun baru 2016

Salam,
sekejap je dah masuk tahun 2016.. dan  lebih 2 tahun kami sekeluarga menetap di bumi asing United Kingdom.. Azam tahun 2016 ni tak la byk.. sebab azam yang lepas pun byk yang tak selesai lagi.. …

Protected: Kawin + 1 lot tanah + 3 rumah dalam tempoh masa 17 bulan dengan gaji bersih kurang dari RM4000
November 4, 2015 – 7:02 pm | Enter your password to view comments

There is no excerpt because this is a protected post.

Bagaimana hendak menyimpan lebih dari RM52,680 setahun bersih… Mampukah aku???
October 18, 2015 – 9:29 pm | 2 Comments
Bagaimana hendak menyimpan lebih dari RM52,680 setahun bersih… Mampukah aku???

*JUmlah RM yang dinyatakan dalam cerita kali ini diubahsuai untuk melindungi maklumat kewangan diri saya…
Salam,
Lagi 2 bulan setengah tahun 2015 akan berlalu dan tahun 2016 akan berganti.. itu bermakna umur kita juga akan bertambah..
Setiap tahun, …

resepi tapai pulut manis
July 28, 2015 – 9:49 pm | One Comment
resepi tapai pulut manis

Salam,
2 hari lepas aku cuba buat tapai pulut.. itu pun lepas dapat import ragi dari malaysia… aku memang peminat tapai pulut ni.. coz manis and sedap di makan.. lebih2 lagi kalau makan time sejuk2… yum2…
dekat …

Berbaloikah membeli kereta Di United kingdom menggunakan Student AP? adakah ASB boleh membantu?
July 10, 2015 – 8:23 pm | 10 Comments
Berbaloikah membeli kereta Di United kingdom menggunakan Student AP? adakah ASB boleh membantu?

Salam,
Hari ni ada masa sikit nak tekan2 calculator… just nak sembang sikit pasal membeli kereta di luar negara atau beli kereta di malaysia.. mana satu yang OK…
straight to the point.. saya berminat nak beli sebuah …

Twins dah setahun…
July 8, 2015 – 12:15 am | No Comment
Twins dah setahun…

Salam,
Tanggal 12 julai 2014 jam 12.30am di jessop wing hospital sheffield lahirnya puteri dan putera kesayangan kami iaitu aisyah ramadhani dan asyraf ramadhan… nama mereka di ambil semperna kemuliian bulan ramadhan.. syukur mereka dilahirkan dibulan …

Cost untuk membuat pajeri nenas di United kingdom versi zaini
July 6, 2015 – 5:12 pm | No Comment
Cost untuk membuat pajeri nenas di United kingdom versi zaini

Salam
Menu berbuka perantauan hari ini adalah pajeri nenas banjir berapi.. kenapa banjir dan berapi.. sebab kuah bayak and agak pedas sedikit….
hari ni aku buat pajeri nenas 2 biji je 9dapat la 12 potongan kalau bulat …

Kemeriahan ramadhan di perantauan – berbuka beramai2
July 6, 2015 – 7:52 am | No Comment
Kemeriahan ramadhan di perantauan – berbuka beramai2

Salam,
sekarang dah masuk 10 hari terakhir bulan ramadhan… sekejap je masa berlalu walaupun kami disini berpuasa 19 jam sehari.. sebenarnya tak la susah sgt puasa lama2 ni.. tak berpeluh sangat.. sebab cuaca kot…
selain dari berpuasa, …

2nd Ramadhan di perantauan (sheffield,UK)
June 25, 2015 – 5:33 pm | One Comment
2nd Ramadhan di perantauan (sheffield,UK)

Salam,
Hari ni hari ke 8 kami sekeluarga berpuasa di Perantauan.. dan tahun ini juga adalah tahun ke 2 kami berbuka ber 4 sahaja.. terasa rindu dengan suasana berbuka di malaysia..
aku ni bukan jenis nak membeli …

Twins dah berusia 7 bulan
February 13, 2015 – 1:33 am | 4 Comments
Twins dah berusia 7 bulan

Salam,
tanggal 12 julai 2014 twins kami dilahirkan di jossep wing sheffield, united kingdom.. hari ni tanggal 12 februari 2015 genap umur depa 7 bulan..  cepat betul masa berlalu.. tp yang sedihnya.. aku di UK sorang2.. …

Permata yang terbenam di dalam pinjaman Amanah saham bumiputra (loan ASB)
February 6, 2015 – 3:40 pm | 33 Comments
Permata yang terbenam di dalam pinjaman Amanah saham bumiputra (loan ASB)

Salam,
Jika anda mengikuti story saya dan kiraan saya dalam blog ini berkenaan dengan ASB.. anda akan sedar bahawa dengan pinjaman loan ASB anda akan dapat beberapa perkara lain selain dari Dividen dan bonus kan..
antara pulangan …