Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan

Bagaimana buat Loan ASB RM200,000 dengan bermodalkan RM4000++ sahaja..

Submitted by m.ruzaini.h on November 7, 2012 – 1:49 am62 Comments

Bagaimana buat Loan ASB RM200,000 dengan bermodalkan RM4000++ sahaja..

ini adalah artikle version baru untuk post http://perjalananku.com/?p=2583

Disini saya dah modified sikit untuk teknik CC ni..

Dimana just sediakan modal untuk tahun 1,

untuk tahun ke 2 guna dividen dan tambah sikit duit sendiri.

bagaimana table excel ini berfungsi,

buat loan asb RM200k
Insuran katakan RM6000
tempoh pinjaman 25 tahun
bayaran bulanan RM1198.26
limit CC 26K keatas ( CA fee = [email protected]%) dan interest rate 18%

guna CC CA untuk bayar bayaran bulanan LASB, sebelum due date hanya bayar minimum sahaja. lakukan perkara ini selama 12 [email protected] hujung tahun.

disini modal anda hanyalah RM4329.13 (bayaran minimum CC 5%)

dan baki CC yang perlu anda bayar adalah RM12,068.53.

bayar outstanding CC ni guna dividen,

so dividen yang kita dapat RM15,250.00 tolak dgn CC outstading RM12,068.53 so ada baki cash sebanyak RM 3,181.47.

RM15,250-12,068.53 = 3,181.47 (cash)

so guna cash ini untuk bayar modal tahun ke 2,

3,181.47 – 4329.13 = (-1,147.66)

Berdasarkan kiraan, untuk tahun ke 2 kita terpaksa topup duit sendiri sebanyak RM 1,147.66.

Dan modal terkumpul untuk tahun ke 2 adalah sebanyak 4329.13 +1147.66 = 5476.79.

Jikalau kita terminate LASB ini pada tahun ke 2 maka

Cash + amortization = 3674.05 + 8773.34 = RM 12,447.39

So nak kira kadar keuntungan untuk 2 tahun adalah

(12,447.39-5476.79)/ 5476.79 % = 127%

Atau 127%/2 tahun = 63%/year

bayangkan kita boleh dapat ROI more than 50% year, itupun berdasarkan CA fee yang tinggi(5%) dah interest rate yang tinggi (18%, kalau kita dapat CC yang boleh bg rate yang best macam banks islam atau BSN.. memang ROI kita akan lagi tinggi..

Sekiranya anda expendkan table ini untuk 10 tahun anda akan Nampak % keuntungan akan meningkat..

Download excel file —->Copy of Copy-of-Copy-of-ASB-+-CC-rempit-teknik12

note:- hati2 bila guna teknik ni, nati ke longkang tak pasal2.. :)

Random Posts

62 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.