Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pembinaan Rumah Impian

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pemilihan genting

Submitted by m.ruzaini.h on August 26, 2020 – 9:24 am2 Comments

Salam semua,

untuk rumah aku ni.. pada mulanya aku nak guna genting monior advance countour yang diperbuat dari simen.. surface dia agak kilat sikit.. harga dalam Rm 2.30 sekeping.. boleh dapat bawah Rm2 jika ambil byk..

bila aku survey punya survey punya survey.. aku pilih atap tanah liat brand tereal origin jenis glaze (kilat), warna dia seakan2 warna oren coklat.. kena tgk gambar dekat bawah bari korang tau kot warna dia.. ingat nak ambil warna grey.. tp hitam sgt dan ikut sains.. hitam ni serap haba.. dan warna grey ni mcm sesuai dkt konsep modern.. aku ni agak kolot sikit.. so ambil la warna biasa org ambil.. hahaha..

untuk makluman company tereal di malaysia ni dah tutup dah.. stock dkt kilang dia berjuta untuk dihabiskan.. so dapat la harga murah sikit dari harga yang sebenar.. store agen dia ada di kerubong melaka.. cuma aku dpt contact agen dia dari fb yang duduk di KL.

aku dapat atap ni sekeping Rm3.50 siap turun di site.. magak murah dari harga sebenar Rm 5++.. tp bila guna atap tanah liat ni.. dia punya aksesori mcm ridge dia semua mahal ya amat..

so total aku oder

genting romane origin – 6500 kpg @ RM22,750

ridge tile -  280 kpg @ RM4088

3 way cap – 6 kpg @ RM195

Ridge end cap – 12 kpg @ RM600

Total = RM27,633

WhatsApp Image 2020-07-15 at 5.26.23 PM

Related Post

2 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.