Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in Amanah Saham Bumiputra & ASNB

cara kiraan dividen dan bonus asb 2015 / 2016
December 29, 2015 – 8:53 am | One Comment
cara kiraan dividen dan bonus asb 2015 / 2016

Salam..
Ramai yang bertanya bagaimana hendak mengira dividen asb 2015 dan bonus asb 2015.. dividen dan bonus asb tak boleh dicampur direct seperti ini 7.25+0.5 = 7.75 kerana kiraan kedua2 nya adalah berbeza..
Aku pernah menulis berkenaan …

dividen dan bonus asb 2015 / 2016
December 29, 2015 – 2:35 am | No Comment
dividen dan bonus asb 2015 / 2016

Salam..
Sebentar tadi asnb telah mengumumkan dividen amanah saham bumiputra asb untuk tahun kewangan berakhir 2015 sebanyak 7.25% dan bonus sebanyak 0.5%..
Agihan pendapatan ASB 7.25 sen seunit
KUALA LUMPUR: Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB) mengumumkan agihan …

Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN)
December 28, 2015 – 8:20 am | No Comment
Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN)

Kuala Lumpur: Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB) hari ini mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN) untuk tahun kewangan …

Penangguhan urus niaga asb dan asn untuk kiraan dividen 2015
December 7, 2015 – 11:22 pm | 2 Comments
Penangguhan urus niaga asb dan asn untuk kiraan dividen 2015

Salam,
akhirnya urusan perniagaan berkaitan asn dan asb untuk tahun 2015 akan ditutup sementara bermula 24 disember 2015 hingga 3 januari 2016 untuk kiraan agihan pendapatan atau dividen asb 2015..
aku rasa kali ni dividen adalah 7.25% …

Bagaimana hendak menyimpan lebih dari RM52,680 setahun bersih… Mampukah aku???
October 18, 2015 – 9:29 pm | 2 Comments
Bagaimana hendak menyimpan lebih dari RM52,680 setahun bersih… Mampukah aku???

*JUmlah RM yang dinyatakan dalam cerita kali ini diubahsuai untuk melindungi maklumat kewangan diri saya…
Salam,
Lagi 2 bulan setengah tahun 2015 akan berlalu dan tahun 2016 akan berganti.. itu bermakna umur kita juga akan bertambah..
Setiap tahun, …

Berbaloikah membeli kereta Di United kingdom menggunakan Student AP? adakah ASB boleh membantu?
July 10, 2015 – 8:23 pm | 10 Comments
Berbaloikah membeli kereta Di United kingdom menggunakan Student AP? adakah ASB boleh membantu?

Salam,
Hari ni ada masa sikit nak tekan2 calculator… just nak sembang sikit pasal membeli kereta di luar negara atau beli kereta di malaysia.. mana satu yang OK…
straight to the point.. saya berminat nak beli sebuah …

dividen amanah saham bumiputra 2 (dividen ASB2 @ ASB 2) 2015
March 31, 2015 – 5:08 pm | 3 Comments

salam,
dividen untuk asb 2 atau amanah saham bumiputra 2 diumumkan hari ini untuk tahun sulung penubuhannya.. kadar yang di umumkan sama dengan kadar ASB 1.0 iaitu 7.5% atau 7.5 sen setiap unit saham..
selain dari dividen …

Permata yang terbenam di dalam pinjaman Amanah saham bumiputra (loan ASB)
February 6, 2015 – 3:40 pm | 33 Comments
Permata yang terbenam di dalam pinjaman Amanah saham bumiputra (loan ASB)

Salam,
Jika anda mengikuti story saya dan kiraan saya dalam blog ini berkenaan dengan ASB.. anda akan sedar bahawa dengan pinjaman loan ASB anda akan dapat beberapa perkara lain selain dari Dividen dan bonus kan..
antara pulangan …

Ebook Amanah Saham Bumiputra (ASB)
January 22, 2015 – 10:04 am | One Comment

Salam,
Dulu aku pernah bercita2 nak buat ebook berkenaan dengan ASB ni.. tp takder masa and sebab yang paling tepat adalah aku ni malas nak tulis.. hahahahha…
terdapat berbagai2 ebook berkenaan dengan ASB ni dekat pasaran.. ada …

pengumuman dividen ASB 2015 / 2014
December 19, 2014 – 9:52 pm | 5 Comments
pengumuman dividen ASB 2015 / 2014

salam
Agihan pendapatan dividen dan bonus Amanah Saham Bumiputera (ASB) bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2014 telah diumumkan pada  18 Disember 2014.
terdapat penurunan dividen jika dibandingkan tahun 2013 dimana pada tahun 2014 dividen …

cara nak mengira dividen dan bonus ASB 2014 / 2015
December 19, 2014 – 9:27 pm | 4 Comments

Salam semua,
Masih ramai lagi yang tertanya bagaimana cara dividen ASB and bonus ASB dikira..
macammana calculation untuk dividen, kira dia macam di bawah, ianya dikira atas baki terendah setiap bulan untuk 1 tahun itu.

seterusnya calculation untuk …

UPDATE:- pengeluaran dividen ASB dari luar negara tanpa hadir dikaunter.. (kisah pengalaman sendiri)
January 7, 2014 – 2:25 pm | 10 Comments

Salam,
Dgr cerita ramai yang masih beratur di bank and dipejabat post untuk keluar duit dividen asb atau hanya nak update buku…
aku tak dpt nak beratur sama2 dengan korang.. coz tidak berada dimalaysia… takkan nak balik …

cara nak mengira dividen dan bonus ASB 2013 / 2014
January 2, 2014 – 11:05 am | No Comment
cara nak mengira dividen dan bonus ASB 2013 / 2014

Salam,
rasanya ramai yang tak reti nak kira dividen asb atau bonus asb…
dividen asb dikira berdasarkan baki terendah setiap bulan selama 12 bulan
manakala bonus asb pula dikira berdasarkan baki terendah bulanan untuk 120 bulan sebelumnya…
nak tahu …

update buku :- Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)
January 2, 2014 – 10:32 am | 2 Comments
update buku :- Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)

salam,
Azam baru ditahun baru…
korang dah update ke buku asb korang.. rasanya dah ramai yg penat beratur tadi kan.. hahahah..
aku still tak tahu berapa dividen aku, coz aku kat uk sekarang ni… mintak tlg bapak mertua …