Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » cerita aku

Permit import kenderaan untuk pelajar (Student AP UK)

Submitted by m.ruzaini.h on January 30, 2015 – 7:47 am6 Comments

Salam,

Permohonan permit import kereta yang aku akan pos dari UK ke malaysia next week telah lulus.. syukur alhamdullilah.. kelulusan AP pelajar @ student AP ni ambil masa selama 8 hari juga untuk siap..

Permit import ni penting untuk bawa balik kereta dari UK ke malaysia atas tiket pelajar.. kiranya 1 Ap pelajar untuk seumur hidup..

syarat2 utama untuk apply AP pelajar ni adalah

  1. Mestilah duduk di luar negara lebih dari 12 bulan secara sah
  2. kenderaan hendaklah didaftar atas nama pelajar untuk minimum 9 bulan
  3. mesti ada insuran yang sah
  4. memiliki lesen memandu yg sah digunakan di negara berkenaan

itu je kot syarat dia.. yg lain2 tu korang kene sediakan document yang boleh korang dapat di website miti..

berdasarkan kelulusan AP yg aku dapat ni..

  1. tak boleh jual atau pindah milik dalam tempoh 2 tahun

itu je la kot.. hehehe.. next step pos kereta and lantik agent untuk keluarkan kereta dan urusan kastam.. ££££££

apa2 pun..

layannnnn

note:- gambar dekat bawah tu aku pegang borang JK69 aka permit import yg telah diluluskan oleh miti.. sah pakai selama 6 bulan dari tarikh kelulusan.. so kene buat secapat yg mungkin untuk keluarkan kereta sampai atas jalan raya di malaysia..

Picture 3

Random Posts

6 Comments »

  • Zakuan says:

    Salam bro,

    Tumpang tanya pasal kereta. Berapa total kena bayar pada kastam ye? Ada tips2 mcm mana nak budget harga bayaran pada kastam ?

    Terima kasih !!!

  • m.ruzaini.h says:

    zakuan:-

    boleh email kepada kastam details geran kerata atau boleh tanya agent untuk kereta yang kerap dibawa masuk.. depa ada pengalaman..

    TQ

  • azie says:

    hai bro, macam mana kalau saya nak jual student AP kepada pengimport kereta? Boleh bagi email siapa2 yang berkenaan?

  • m.ruzaini.h says:

    azie:-

    kalau nak jual.. kene cari sendiri orang yg nak beli.. saya tak pasti ada ke company yg nak beli.. kene survey..

    Tq

  • Azim says:

    Azie….pm harga ap tu 01121636865

  • Nurul says:

    Salam,

    Saya kurang arif tentang ini, boleh bro terangkan prosedur2 nak bawak balik kereta import guna AP student ni. Bila masa nak apply permit dan bawak balik kereta ke Malaysia.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.