Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Berita, cadangan

Tambang Pengangkutan awam naik???

Submitted by m.ruzaini.h on July 17, 2009 – 12:32 pmNo Comment

Salam..

Baru-baru ini di umumkan kenaikan harga tambang untuk bas dan teksi di semenanjung dan juga di sabah serawak. Bagi aku.. kenaikan ini tak patut.. kerana alasan kenaikan ini adalah kenaikan alat ganti dan juga kenaikan harga minyak.. and pengusaha bas dan teksi tidak mempu buat untung..  cuba fikir kan.. kalau tak untung.. naper byk jer pengusaha baru bukak syarikat bas.. and sanggup membeli bas2 baru yang berharga ratusan ribu ringgit.. tak logik kan.. mesti la they all untung..

kes kenaikan harga ini berlaku kerana tekanan pehak pengusaha bas and teksi kepada kerajaan tanpa berfikir tentang kesusahan rakyat am nya.. ramai pengguna bas ini adalah orang yang berpendapatan rendah dan juga terdiri dari golongan pelajar. persoalanya.. adakah mereka ini mampu menyesuaikan diri dengan kenaikan tambang ini.. isk2….

Di surat2 khabar.. menyiarkan secara besar besaran tentang kenaikan ini.. dan luahan gembira oleh pihak pengusaha bas and teksi.. dan hanya sedikit artikle tentang luahan hati pengguna.. aper la ni.. tak elok la macam tu kan.. tak adil buat kami sebagai pengguna…

Jika betullah kenaikan ini tak dapat di elak kan.. berilah keistimewaan kepada pelajar dan pengguna kerap pengangkutan awam ini.. sebagai contoh.. kad discount untuk pelajar ker.. atau sebagainya..

kalau bas naik harga.. ok la kot.. coz tak byk sgt naik..and still murah lagi.. siap ada driver lagi kan.. lagi pun.. bas2 ekspress di malaysia.. selesa.. kalau di comparekan dengan bas kat uk ni.. kat uk ni.. bas dia macam hampeh.. seat dia. keras.. kecik dan tak selesa.. pening aku naik.. dah la mahal.. tapi persoalannya.. kenapa tambang teksi nak dinaikkan.. memang sebelum tambang teksi ni naik.. harga tambang dia boleh dikatakan mahal untuk aku..

pertama… harga spare part mahal.. harga minyak pun mahal… kenapa harga sparepart mahal.. kene tanya la kat president kedai alat ganti ni.. mata dia sepet..and orang2 dia yang memonopoli industri ini.. and they all berkerja sama untuk menaikkan harga spare part ni.. itu betul2… tak tipu punya.. rasernya semua orang tahu.. tapi oleh kerana they all ni berkuasa and bersatu padu.. maka susah kita nak mengambil tindakan.. dan satu lagi.. kerana banyak permit teksi diberi kepada syarikat2 teksi.. dan bukannya kepada pemandu teksi individu.. dan oleh kerana keuntungan akan di perolehi oleh dua pihak.. iaitu pemandu dan juga syarikat.. maka.. oleh kerana itu.. tambang teksi perlu dinaikkan kerana nak untung kan.. rubbish.. kerajaan perlu melaksanakan pemberian permit teksi kepada yang layak secara besar2 besaran dan dengan mengambil kira penguatkuasaan untuk memantau aktiviti dan tindakan pemegang2 permit teksi persendirian ini.. jangan lambak jer permit teksi individu ni tanpa mengambil kira langkah2 pemantauan.. nanti buruk jadinya.. kalau tak percaya.. tgk la nanti..

itu jer la kot.. luahan hati aku.. and aku tak setuju harga tambang ini naik time gawat2 ni..

salam

bas1

bas2

teksi

Random Posts

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.