Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in Pelaburan / investment

cara kiraan dividen dan bonus asb 2015 / 2016
December 29, 2015 – 8:53 am | One Comment
cara kiraan dividen dan bonus asb 2015 / 2016

Salam..
Ramai yang bertanya bagaimana hendak mengira dividen asb 2015 dan bonus asb 2015.. dividen dan bonus asb tak boleh dicampur direct seperti ini 7.25+0.5 = 7.75 kerana kiraan kedua2 nya adalah berbeza..
Aku pernah menulis berkenaan …

Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN)
December 28, 2015 – 8:20 am | No Comment
Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN)

Kuala Lumpur: Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB) hari ini mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN) untuk tahun kewangan …

Penangguhan urus niaga asb dan asn untuk kiraan dividen 2015
December 7, 2015 – 11:22 pm | 2 Comments
Penangguhan urus niaga asb dan asn untuk kiraan dividen 2015

Salam,
akhirnya urusan perniagaan berkaitan asn dan asb untuk tahun 2015 akan ditutup sementara bermula 24 disember 2015 hingga 3 januari 2016 untuk kiraan agihan pendapatan atau dividen asb 2015..
aku rasa kali ni dividen adalah 7.25% …

Protected: Kawin + 1 lot tanah + 3 rumah dalam tempoh masa 17 bulan dengan gaji bersih kurang dari RM4000
November 4, 2015 – 7:02 pm | Enter your password to view comments

There is no excerpt because this is a protected post.

Bagaimana hendak menyimpan lebih dari RM52,680 setahun bersih… Mampukah aku???
October 18, 2015 – 9:29 pm | 2 Comments
Bagaimana hendak menyimpan lebih dari RM52,680 setahun bersih… Mampukah aku???

*JUmlah RM yang dinyatakan dalam cerita kali ini diubahsuai untuk melindungi maklumat kewangan diri saya…
Salam,
Lagi 2 bulan setengah tahun 2015 akan berlalu dan tahun 2016 akan berganti.. itu bermakna umur kita juga akan bertambah..
Setiap tahun, …

Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2015
October 6, 2015 – 6:55 pm | No Comment
Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2015

Salam,
permodalan nasional berhad (PNB) telah mengumumkan pengagihan pendapatan/dividen untuk tahun kewangan berakhir 30 september 2015 sebanyak 6.40 sen sesaham atau pun 6.40%..
tahun lepas dapat 6.6%.. tahun ni menurun la pulak.. penurunan ini disebabkan …

Berbaloikah membeli kereta Di United kingdom menggunakan Student AP? adakah ASB boleh membantu?
July 10, 2015 – 8:23 pm | 8 Comments
Berbaloikah membeli kereta Di United kingdom menggunakan Student AP? adakah ASB boleh membantu?

Salam,
Hari ni ada masa sikit nak tekan2 calculator… just nak sembang sikit pasal membeli kereta di luar negara atau beli kereta di malaysia.. mana satu yang OK…
straight to the point.. saya berminat nak beli sebuah …

dividen amanah saham bumiputra 2 (dividen ASB2 @ ASB 2) 2015
March 31, 2015 – 5:08 pm | 3 Comments

salam,
dividen untuk asb 2 atau amanah saham bumiputra 2 diumumkan hari ini untuk tahun sulung penubuhannya.. kadar yang di umumkan sama dengan kadar ASB 1.0 iaitu 7.5% atau 7.5 sen setiap unit saham..
selain dari dividen …

Permata yang terbenam di dalam pinjaman Amanah saham bumiputra (loan ASB)
February 6, 2015 – 3:40 pm | 31 Comments
Permata yang terbenam di dalam pinjaman Amanah saham bumiputra (loan ASB)

Salam,
Jika anda mengikuti story saya dan kiraan saya dalam blog ini berkenaan dengan ASB.. anda akan sedar bahawa dengan pinjaman loan ASB anda akan dapat beberapa perkara lain selain dari Dividen dan bonus kan..
antara pulangan …

Kadar base rate (BR) dan Kadar BLR 2015
January 22, 2015 – 4:00 am | No Comment
Kadar base rate (BR) dan Kadar BLR 2015

BLR/BFR dah tidak digunapakai untuk loan baru.. sekarang guna Base rate (BR)..
[email protected] keuntungan = BR + [bank profit+risk cost+operational cost +lain2]
cth pinjaman loan ASB CIMB
tahun 2014—–>
interest = BLR -1.65
6.85-1.65 = 5.2%
tahun 2015 —–>
interest = …

pengumuman dividen ASB 2015 / 2014
December 19, 2014 – 9:52 pm | 5 Comments
pengumuman dividen ASB 2015 / 2014

salam
Agihan pendapatan dividen dan bonus Amanah Saham Bumiputera (ASB) bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2014 telah diumumkan pada  18 Disember 2014.
terdapat penurunan dividen jika dibandingkan tahun 2013 dimana pada tahun 2014 dividen …

Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2014
September 24, 2014 – 7:50 pm | 19 Comments
Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2014

Salam,
permodalan nasional berhad (PNB) telah mengumumkan pengagihan pendapatan/dividen untuk tahun kewangan berakhir 30 september 2014 sebanyak 6.60 sen sesaham atau pun 6.60%..
tahun lepas 6.70.. tahun ni 6.6.. kira ok la kan.. boleh la guna duit …

orang paling hensem pernah aku tgk dekat dunia maya ni..
September 22, 2014 – 12:49 am | No Comment
orang paling hensem pernah aku tgk dekat dunia maya ni..

Salam,
Walaupun hanya kenal melalui dunia maya.. tp aku rasa abg hensem (http://abangensem.com/) ni adalah orang yg ‘paling;’ hensem aku pernah jumpa.. hahahah.. kehensemannya bukan kerana wajahnya.. sebab aku rasa wak doyok lagi hensem kot.. tp …

CIMB dah offer asb islamic loan la (pinjaman asb islamik)
September 11, 2014 – 7:35 pm | 103 Comments
CIMB dah offer asb islamic loan la (pinjaman asb islamik)

wahhhhhh…
CIMB dah offer asb-i loan la… dulu loan asb islamic ni hanya Maybank je yang ada… tp term dia maximum 25 tahun.. CIMB ASB-i ni term paling panjang adalah 30 tahun.. so …