Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

my twins stories

ikuti kisah perjalanan hidup twins kami Aisyah Ramadhani & Asyraf Ramadhan yang lahir di sheffield united kingdom pada 12 julai 2014

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Perjalanan PHD ku

Perjalanan PHD ku di bumi asing Sheffield United Kingdom telah bermula.

Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan, cerita aku »

Berbaloikah membeli kereta Di United kingdom menggunakan Student AP? adakah ASB boleh membantu?
July 10, 2015 – 8:23 pm | No Comment

Salam,

Hari ni ada masa sikit nak tekan2 calculator… just nak sembang sikit pasal membeli kereta di luar negara atau beli kereta di malaysia.. mana satu yang OK…

straight to the point.. saya berminat nak beli sebuah kereta merc C180 sport tahun 2008.. adakah berbaloi saya beli di UK ni menggunakan student AP atau saya beli sahaja di malaysi dengan buat pinjaman bank…

lepas aku survey kereta di www.autotrader.co.uk (laman web yang biasa aku tgk kalau nak cari kereta).. dapat la jumpa satu merc class yang harga £9900 dengan millage yang ok iaitu lebih kurang 56,327KM…

car

aku rasa lepas nego (cth) boleh la kurang £1000.. so let say final value adalah £8900… lepas campur insuran,road tax so jumlah keseluruhan adalah £10125… untuk makluman, insuran dekat sini sgt2 la mahal.. lebih2 lagi kalau korang duduk di kawasan pakistan dan guna international lesen.. mahal gila.. tp lepas adjust sana dan sikit.. katakan insuran dapat dalam £1000 dan kadar road tax dia ikut kadar pelepasan carbon bukannya nilai CC..ikut DVLA kereta ni kene dalam £225 setahun…tips kalau korang tak kesah, kalau nak kereta harga murah di UK ni.. carilah kereta engin disel (bunyi mcm bunyi lori) dan juga manual transmission..  TP kalau nak 2nd value yang agak tinggi di malaysia.. perlu cari kereta engine petrol dan gear auto dimana harga untuk spec kereta ini di Uk agak tinggi…

jika aku nak compare sama ada berbaloi atau tidak membeli kereta disini, aku kene buat sikit research tentang harga kereta yg lebih kruang sama di malaysia.. aku try search di mudah.my.. maka aku dapatla cari satu kereta ni.. lebih kurang sama spec dia.. Harga dalam RM111000..r asanya lepas tawar menawar dapat la kot kurang RM2000…

car 2

step yang seterusnya kita perlu tahu berapa cost keseluruhan jika membeli kereta Uk dari beli sampailah keluar dari puspakom malaysia… malas nak ceritapanjang2.. korang tengok sendiri jadual dibawah ni.. harga kereta di UK dan di malaysia..

car3

berdasarkan jadual di atas… jika aku hendak beli sebuah kereta di UK dengan menggunakan AP pelajar.. aku kene ada cash sebanyak RM89512.50.. duit ni boleh aku dapat dari simpanan penat lelah aku atau boleh buat personal loan… katakanlah aku ada saving RM89512.50 tapi aku taknak guna duit ni untuk beli kereta di UK dan duit ni aku nak simpan dalam ASB.. jika aku hendak beli kereta yang sama spec di malaysia tp aku nak byr downpayment sebanyak 10% dan bakinya buat pinjaman bank.. dari sini lah perlu buat kira2 sikit.. untuk menentukan berbaloi tak  beli di Uk atau beli dimalaysia…

jom lihat instalment yang perlu dibayar jika aku nak beli kereta di malaysia… aku bahagikan untuk 5 tahun,7 tahun dan 9 tahun..

car4

Let say aku ambil loan 7 tahun…

cash ditangan = RM89512.50

tolak downpayment sebayak 10,900 maka baki = RM78,612.50 —–> duit ni aku letak dalam ASB yang bagi pulangan 7.5% setahun

dividen ASB = RM5895.94/ year @ RM491.33/month

kenapa duit cash tadi perlu dimasukkan kedalam ASB, sebabnya dividen dia akan mengurangkan jumlah instalment kereta… dalam kes 7 tahun ini.. duit sendiri yg perlu dikeluarkan selepas ditolak duit dividen adalah sebanyak RM1,460.52 – RM491.33 = RM969.19 sebulan sahaja… beli merc 2nd hand dgn harga honda city baru.. not bad kan…

——————————————————————————–

In term of cash in hand after 7 years

katakan selepas 7 tahun harga kereta c180 ni bernilai RM35,000… dan selepas 7 tahun juga loan telah selesai dibayar… mari kita lihat berapa cash yang boleh kita perolehi selepas kereta ni dijual dan nilai cash dalam ASB

cash di ASB = RM78,612.50

cash jualan kereta = RM35,000

total cash di tangan selepas 7 tahun = RM113,612.50

jika beli kereta di UK = maka cash selepas jualan kereta adalah sebanyak RM35,000

mana satu yang untung RM113,612.50 atau Rm35,000

————————————————————

in term total cost UK vs Malaysia pulak

UK RM89,512.50

Malaysia (selepas 9 tahun termasuk instament kereta) = RM92,312.30

beza = RM2,800 sahaja

——————————————————————–

kesimpulan

penerangan diatas adalah berdasasrkan anggaran sahaja untuk panduan. dan ianya hanya tepat untuk kaedah seperti dinyatakan (terdapat byk lagi cara untuk diterangkan). dan terdapat kebaikan dan kekurangan nya. secara peribadinya.. aku rasa lebih baik beli di malaysia sebab untuk jangka waktu yang panjang kita lagi jimat dari beli di UK..

kekurangan:-

jika beli kereta di malaysia – kita perlu membayar instalment menggunakan duit sendiri, dan jumlah ni agak banyak.. susut nilai kereta yang dijangka tinggi.. loan kenderaan akan menyebabkan DSR kita tinggi (komitment) dan akan mengurangkan potensi untuk buat loan lain seperti rumah dan lain2..

jika beli kereta di UK, cost turun naik pound perlu diperhatikan.. kalau RM lemah.. akan beri kesan kepada pembelian kenderaan, perlu melalui process yang agak panjang dan perlu keluar duit untuk membayar agent.. susut nilai kenderaan yang tinggi.. insuran di UK sgt2 mahal… tak usah cerita nak repair.. kekadang tak berbaloi nak repair terus kene scrap (lupus).. reality harga kereta di UK murah.. tp cost pemilikannya sangat tinggi.. beza beli kereta di malaysia untuk sesetengah model sangat kecik.. almost sama je cost yg perlu di bayar jika teknik pasif income ini di jalankan..

kelebihan:-

jika beli kereta di malaysia:- boleh dapat millage yang rendah (kene check betul2, sebab byk kes used car ubah bacaan meter), harga adakalanya lagi murah dari UK (terutamanya kenderaan dari jepun), boleh buat loan so cash tak perlu keluar byk. cash boleh simpan di dalam unit amanah seperti ASB.TH untuk mendapatkan pasif income. bg aku, cash adalah raja dizaman yang mencabar ini bukannya kereta…

jika beli kereta di UK:- tak perlu byr instalment (sebab byr cash tiada hutang), dapat guna setahun di UK untuk jalan2… adakalanya dapat kereta yg murah dan keadaan kereta yang sgt2 OK… kalau nak murah boleh beli kereta dissel… tp bunyi engin agak kuat.. komitment loan rendah, mudah buat loan rumah…

note:- bercerita berdasarkan pengalaman membawa balik merc C class pada bulan 2,2015 yang lepas.. tp bukan C180 tp C280… dalam post ini aku cerita pasal cost untuk bawa C class C180 dimana harganya lebih murah dan ramai yang bawa masuk model ini ke malaysia..

pentafsiran samaada berbaloi atau tidak bergantung kepada pandangan dan keselesaan individu kerana pentafsiran setiap individu adalah berbeza.. tiada betul atau salah dalam mentafsirnya, berkongsilah tafsiran anda untuk dibincangkan secara ilmiah…..tepuk dada tanya selera…

sekian

Ruzaini

Twins dah setahun…
July 8, 2015 – 12:15 am | No Comment
Twins dah setahun…

Salam,
Tanggal 12 julai 2014 jam 12.30am di jessop wing hospital sheffield lahirnya puteri dan putera kesayangan kami iaitu aisyah ramadhani dan asyraf ramadhan… nama mereka di ambil semperna kemuliian bulan ramadhan.. syukur mereka dilahirkan dibulan …

Cost untuk membuat pajeri nenas di United kingdom versi zaini
July 6, 2015 – 5:12 pm | No Comment
Cost untuk membuat pajeri nenas di United kingdom versi zaini

Salam
Menu berbuka perantauan hari ini adalah pajeri nenas banjir berapi.. kenapa banjir dan berapi.. sebab kuah bayak and agak pedas sedikit….
hari ni aku buat pajeri nenas 2 biji je 9dapat la 12 potongan kalau bulat …

Kemeriahan ramadhan di perantauan – berbuka beramai2
July 6, 2015 – 7:52 am | No Comment
Kemeriahan ramadhan di perantauan – berbuka beramai2

Salam,
sekarang dah masuk 10 hari terakhir bulan ramadhan… sekejap je masa berlalu walaupun kami disini berpuasa 19 jam sehari.. sebenarnya tak la susah sgt puasa lama2 ni.. tak berpeluh sangat.. sebab cuaca kot…
selain dari berpuasa, …

2nd Ramadhan di perantauan (sheffield,UK)
June 25, 2015 – 5:33 pm | One Comment
2nd Ramadhan di perantauan (sheffield,UK)

Salam,
Hari ni hari ke 8 kami sekeluarga berpuasa di Perantauan.. dan tahun ini juga adalah tahun ke 2 kami berbuka ber 4 sahaja.. terasa rindu dengan suasana berbuka di malaysia..
aku ni bukan jenis nak membeli …

Program Skim latihan 1malaysia (SL1M)- sime darby
May 20, 2015 – 4:48 pm | No Comment
Program Skim latihan 1malaysia (SL1M)- sime darby

Salam,
ada peluang untuk menyertai program latihan 1 malaysia bersama sime darby.. terbuka kepada mereka yang berumur bawah 27 tahun dan memiliki ijazah sarjana muda dgn CGPA melebihi 2.50 dan masih menganggur sekurang-kurangnya 6 bulan…
latihan dijalankan …

dividen amanah saham bumiputra 2 (dividen ASB2 @ ASB 2) 2015
March 31, 2015 – 5:08 pm | 2 Comments

salam,
dividen untuk asb 2 atau amanah saham bumiputra 2 diumumkan hari ini untuk tahun sulung penubuhannya.. kadar yang di umumkan sama dengan kadar ASB 1.0 iaitu 7.5% atau 7.5 sen setiap unit saham..
selain dari dividen …

Twins dah berusia 7 bulan
February 13, 2015 – 1:33 am | 4 Comments
Twins dah berusia 7 bulan

Salam,
tanggal 12 julai 2014 twins kami dilahirkan di jossep wing sheffield, united kingdom.. hari ni tanggal 12 februari 2015 genap umur depa 7 bulan..  cepat betul masa berlalu.. tp yang sedihnya.. aku di UK sorang2.. …

Permata yang terbenam di dalam pinjaman Amanah saham bumiputra (loan ASB)
February 6, 2015 – 3:40 pm | 21 Comments
Permata yang terbenam di dalam pinjaman Amanah saham bumiputra (loan ASB)

Salam,
Jika anda mengikuti story saya dan kiraan saya dalam blog ini berkenaan dengan ASB.. anda akan sedar bahawa dengan pinjaman loan ASB anda akan dapat beberapa perkara lain selain dari Dividen dan bonus kan..
antara pulangan …

Product review:- dodocool SATA 2.5″/3.5″ to USB3.0 Hard Disk HDD Docking station
February 4, 2015 – 11:14 am | No Comment
Product review:- dodocool SATA 2.5″/3.5″ to USB3.0 Hard Disk HDD Docking station

Salam,
aku baru beli hard disk docking station ni untuk convert internal hard disk aku ke external hardisk.. sgt berguna.. aku beli dalam 14.94 pound atau Rm82..
dah 3 hari aku pakai.. aku boleh bg 4 star …

Permit import kenderaan untuk pelajar (Student AP UK)
January 30, 2015 – 7:47 am | 2 Comments
Permit import kenderaan untuk pelajar (Student AP UK)

Salam,
Permohonan permit import kereta yang aku akan pos dari UK ke malaysia next week telah lulus.. syukur alhamdullilah.. kelulusan AP pelajar @ student AP ni ambil masa selama 8 hari juga untuk siap..
Permit import ni …

Roti cicah kari ayam memang terbaik
January 23, 2015 – 4:26 am | No Comment
Roti cicah kari ayam memang terbaik

Salam,
sekarang dah jam 4;21 pagi waktu uk.. gila sejuk.. sekarang aku tgh bizi writing programming untuk program lebah aku.. pening gak la.. and aku suka buat kerja awal pagi..
td siang ada masak kari ayam.. so …

Ebook Amanah Saham Bumiputra (ASB)
January 22, 2015 – 10:04 am | One Comment

Salam,
Dulu aku pernah bercita2 nak buat ebook berkenaan dengan ASB ni.. tp takder masa and sebab yang paling tepat adalah aku ni malas nak tulis.. hahahahha…
terdapat berbagai2 ebook berkenaan dengan ASB ni dekat pasaran.. ada …

Dividen tabung haji 2015
January 22, 2015 – 10:03 am | No Comment
Dividen tabung haji 2015

Salam,
Tabung haji baru sahaja mengumumkan dividen tahun 2015 sebanyak 6.25% + 2% sebagai bonus..
2% bonus itu diberikan kepada mereka yang tidak pernah menunaikan haji menerusi tabung haji..
cara kiraan 2% itu adalah berdasarkan kadar haji yang …

Video Twins:- Garang nya Aisyah Ramadhani
January 22, 2015 – 4:08 am | No Comment
Video Twins:- Garang nya Aisyah Ramadhani

Salam,
ni ada satu video lama.. garangnya aisyah dengan anak jiran.. hahaha.. macam2 telatah depa ni..
dapat twins memang best.. sebab telatah depa.. jom layan