Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Nana Kitchen »

resepi mudah ayam masak butter
October 20, 2020 – 3:17 am | No Comment
Chicken buttermilk..
Antara usaha nak laku kan bahagian isi ayam. Biasa part tu yang dipandang sendu. Kesiannn….
Bahan simple je. Tempoh masak sangat cepat.
Anggaran masak kuah kurang dari 10 minit. Goreng ayam je yang ambil masa sikit. Budak2 suka la ni. Tak perlu lauk lain dah. Makan panas-panas, walaaaa. Makkk… nak tambah lagi bolehhhh katanyee
a
Step 1:- Bahagian isi ayam potong ala popcorn. Senang nak makan. Goreng dengan tepung bestari atau apa2 tepung goreng ayam crispy.

Tip untuk dapatkan ayam yang crispy di luar namun maintain juicy dan lembut di dalam macam ni la. Kasi tutup kuali bila tengah menggoreng ayam

1

Tip untuk dapatkan ayam yang crispy di luar namun maintain juicy dan lembut di dalam macam ni la. Kasi tutup kuali bila tengah menggoreng ayam

2

Step 2:-

Bahan simple je.
????Bawang besar – 1 biji
????cili padi – 4-5 biji
????daun kari – 2 tangkai
???? butter – 4 sudu
???? fresh milk / susu cair
???? slice cheese – 2 keping (optional)

Kalau masak untuk anak, boleh skip letak cili padi

3

Butter cheq guna hat ni

4

Ni optional. Kalau takdak tak dosa. Kalau ada berdosa. Eh. Hahaa… Ada ni bertambah creamy rasa chicken butter tu nanti????

5

Panaskan kuali, masukkan butter. Tumis bawang, daun kari dan cili padi

6

Masukkan susu. Sukatan ikut suka nak kuah banyak mana.

7

Masukkan slice cheese. Perasakan dengan garam dan black pepper. Biarkan masak seketika sampai kuah memekat

8

Semua rasa dah ok. Kuah pun makin memekat, last sekali boleh masukkan ayam goreng. Gaul rata dan biarkan dalam seminit untuk kuah tu meresap masuk ke ayam.

9

Chicken buttermilk is done????

10







Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Genting bumbung
September 21, 2020 – 1:38 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Genting bumbung

Salam,
frame bumbung yang dibuat oleh subcon siap dalam tempoh 2 minggu.. dan Aku telah order genting tanah liat terreal origin evo dan genting itu telah selamat sampai di site..
Aku telah order genting ni melalui agent …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Structure besi bumbung pt.2
September 11, 2020 – 2:22 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Structure besi bumbung pt.2

Salam semua,
Alhamdullilah.. setelah 2 minggu dari tarikh start kerja struktur besi bumbung dibuat oleh pihak subcon.. akhirnya siap.. lepas ni dah boleh order genting pulak.. urusan susun genting akan dilakukan oleh pihak main kontraktor sendiri.. …

Dapur nana :- resepi mudah murtabak roti canai sedap
September 8, 2020 – 3:19 am | No Comment
Dapur nana :- resepi mudah murtabak roti canai sedap

Salam,

hari ni nana nak buat murtabak roti canai…

Leftover roti canai…
Jangan dibuang ibu. Membazir.
Kita transform dia jadi murtabak. Gerenti licin punya. Jom cikedautt nak buat camne. Macam biasa, cara buat Nana selit kat gambar ye. Selamat …

Trip ke Utara – Alor setar – Kerian Hill resort
September 7, 2020 – 6:24 am | No Comment
Trip ke Utara – Alor setar – Kerian Hill resort

Last update album kedah oh kedah..
First dan second day kami bermalam di Keriang Hill. Sangat best untuk sesiapa yang mencari kawasan desa, tenang dan jauh dari kesesakan. Penginapan kat sini semua style chalet. Design berkonsepkan …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pemilihan genting
August 26, 2020 – 9:24 am | 2 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pemilihan genting

Salam semua,
untuk rumah aku ni.. pada mulanya aku nak guna genting monior advance countour yang diperbuat dari simen.. surface dia agak kilat sikit.. harga dalam Rm 2.30 sekeping.. boleh dapat bawah Rm2 jika ambil byk..
bila …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Structure besi bumbung dan genting
August 26, 2020 – 9:05 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Structure besi bumbung dan genting

Salam dan selamat sejahtera semua..
setelah sekian lama tertangguh dan hanky pinky berkenaan dengan pembinaan rumah ni maka 23/8/2020 sub contractor bumbung telah masuk untuk membuat pemasangan besi struktur bumbung..
Besi bumbung aku pakai iaitu C section …

DIY dan membuat sendiri tingkap aluminium @ multipoint casement windows
August 25, 2020 – 9:37 am | 2 Comments
DIY dan membuat sendiri tingkap aluminium @ multipoint casement windows

Salam dan selamat sejahtera,
dah lama tak update tentang pembinaan rumah aku.. progress slow disebabkan masaalah contractor dan juga disebabkan PKP.. minggu lepas dah start buat frame untuk bumbung..
tp untuk entri kali ni aku taknak cerita …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – dinding dan beam tingkat 2
February 7, 2020 – 8:50 am | 6 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – dinding dan beam tingkat 2

Salam,
Pembinaan rumah ni terhenti lebih dari bulan dari bulan 11 hari tu.. ada masaalah sedikit dengan pekerja.. alhamdullilah.. kontraktor telah start balik kerja pada awal bulan januari 2020..
sekarang, kerja telah selesai untuk pembinaan dinding dan …

permohonan Wang Tak Dituntut (WTD) secara online
January 3, 2020 – 1:58 am | No Comment
permohonan Wang Tak Dituntut (WTD) secara online

Salam,
Jabatan akauntan negara malaysia telah memperkenalkan portal untuk semakan wang tidak dituntut secara online.. memudahkan dan tidak perlu pergi lagi ke jabatan akauntan negara untuk semakan..
aku check duit tak dituntut aku dan nana.. adala dalam …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – slab lantai tingkat 1
October 9, 2019 – 3:02 am | 2 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – slab lantai tingkat 1

Salam dan selamat sejahtera,
Last week telah selesai progress pembinaan slab konkrik tingkat 1.. apa yang aku boleh kata, kos tinggi, ambil masa lama dan renyah.
Oleh kerana ingin menjimatkan kos playwood dan formwork.. maka lantai slab …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Tiang dan dinding tingkat bawah
July 19, 2019 – 1:16 am | 2 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Tiang dan dinding tingkat bawah

Salam dan selamat sejahtera,
last week telah selesai proses naik tiang bawah dan dinding bata.. agak slow untuk selesaikan progress ini mayb sebab bulan puasa dan cuti raya dan musim hujan.. pekerja tak ramai yang bekerja …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – LPPSA Claim progress 20%
May 8, 2019 – 3:03 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – LPPSA Claim progress 20%

Salam,
Alhamdullilah, claim progress 20% telah berjaya.. LPPSA telah disburse claim sebanyak 10% (foundation) kepada penguan yang saya lantik.
kiranya, ambil masa lebih kurang 1 bulan dari permohonan claim di JPPH hingga selesai disbursement oleh LPPSA..
sekarang tengah …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Ground Slab
May 7, 2019 – 3:20 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Ground Slab

Salam,
Kerja-kerja yang telah dijalankan setakat ini adalah baru selesai konkrik lantai bawah.
tebal lantai yang aku buat adalah setebal 6 inch.. dan untuk lantai seluas 3200 kaki persegi.. aku telah order readymix gred G25 sebanyak 42 …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – ground beam
April 19, 2019 – 10:45 am | 2 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – ground beam

Salam,
Progress terkini pembinaan rumah ini adalah beam bawah telah di siapkan dan tanah telah di isi kedalam petak2 beam.
Tanah untuk tambak tu alhamdullilah dapat murah.. tanah merah bukit.. 1 lori 10 tayar RM100.. order 5 …