Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Pembinaan Rumah Impian »

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – slab lantai tingkat 1
October 9, 2019 – 3:02 am | 2 Comments

Salam dan selamat sejahtera,

Last week telah selesai progress pembinaan slab konkrik tingkat 1.. apa yang aku boleh kata, kos tinggi, ambil masa lama dan renyah.

Oleh kerana ingin menjimatkan kos playwood dan formwork.. maka lantai slab ini di laksana kan sebanyak 2 fasa.. kiranya buat separuh2.. kekurangan buat 2 fasa slab ni adalah masa yang lama dan juga kena sewa crane 2 kali..

Masa yang diambil adalah selama 1 bulan lebih.. selain daripada keluasan yang besar, masa yang diambil agak lama juga disebabkan oleh kerana kekurangan pekerja dan juga tambahan kerja pembinaan balkoni,, balkoni ni akan mengadap kolam renang.. ingatkan kos murah utk balkoni ni.. tp plywood tambahan perlu dibeli dan juga kene menyewa tambahan scaffolding. Ianya menyebabkan kos yang dikeluarkan agak tinggi.

Langkah pertama dalam pembinaan SLAB ini  adalah dengan membina kepuk/ atau acuan beam dan lantai.. selepas itu besi beam akan diikat dan dimasukkan kedalam formwork, size besi untuk beam adalah Y16 BS.. besi lantai pula menggunakan besi size Y10 BS dan dianyam kotak2  dengan saiz kotak adalah 5×5 inch.

Sebanyak 52m3 readymix G30 digunakan untuk slab ini.. ketebalan slab adalah 6 inch dan size beam adalah 1.5 kaki. saja pilih G30 kerana beza G25 dan G30 hanyalah Rm10. harga readymix dapat harga munasabah kerana lokiasi tempat pembacuhan agak dekat dengan tempat site.

Pada fasa ke 2 pembinaan SLAB ini.. sebanyak 12,000 biji bata merah telah diorder awal untuk dinding tingkat 1. bata ini di order awal kerana boleh guna crane angkat naik ke slab yang telah dibina pada fasa ke 2 dan seterusnya memudahkan pekerja untuk pasang batu bata nanti tanpa perlu angkat secara manual. fasa kedua ni ambil masa lebih kurang 3 minggu untuk disiapkan.

secara keseluruhan.. cost yang aku habis untuk stage ini agak tinggi..iaitu sebanyak RM 39,000+-.. kos ini tak termasuk upah kepada kontraktor.

Disini aku sertakan kos dan kuantiti brg yang telah dibeli dan digunakan.

1) Playwood = 83 keping @ RM50/pcs = RM4150

2) kayu 2×3 = 300 btg  = RM3000

3) kayu 2×4 = 72 vtg = RM 1468

4) kayu 1×2 = 1 ikan 1.3 tan = RM1350

5) Y16 BS = 3bundle (96pcs/bdl)@ 2450/bundle = RM7350

6) Y10 BS = 4 bundle (138 pcs) @ RM2,227.96/bundle = RM8,911.84

7) ready-mix G30 =52m3 @ RM180/m3 = RM9,360

8 ) Crane = 2 hari @ RM700/day = RM1400

9) scaffolding rental = 100 unit @ RM7/set/month = Rm700/month

total anggaran termasuk paku, bill elektrik . dawai dan lain-lain = Rm39,000

Sekian

Ruzaini

18

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Tiang dan dinding tingkat bawah
July 19, 2019 – 1:16 am | 2 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Tiang dan dinding tingkat bawah

Salam dan selamat sejahtera,
last week telah selesai proses naik tiang bawah dan dinding bata.. agak slow untuk selesaikan progress ini mayb sebab bulan puasa dan cuti raya dan musim hujan.. pekerja tak ramai yang bekerja …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – LPPSA Claim progress 20%
May 8, 2019 – 3:03 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – LPPSA Claim progress 20%

Salam,
Alhamdullilah, claim progress 20% telah berjaya.. LPPSA telah disburse claim sebanyak 10% (foundation) kepada penguan yang saya lantik.
kiranya, ambil masa lebih kurang 1 bulan dari permohonan claim di JPPH hingga selesai disbursement oleh LPPSA..
sekarang tengah …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Ground Slab
May 7, 2019 – 3:20 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Ground Slab

Salam,
Kerja-kerja yang telah dijalankan setakat ini adalah baru selesai konkrik lantai bawah.
tebal lantai yang aku buat adalah setebal 6 inch.. dan untuk lantai seluas 3200 kaki persegi.. aku telah order readymix gred G25 sebanyak 42 …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – ground beam
April 19, 2019 – 10:45 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – ground beam

Salam,
Progress terkini pembinaan rumah ini adalah beam bawah telah di siapkan dan tanah telah di isi kedalam petak2 beam.
Tanah untuk tambak tu alhamdullilah dapat murah.. tanah merah bukit.. 1 lori 10 tayar RM100.. order 5 …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – stump dan claim peringkat 20% LPPSA
April 5, 2019 – 9:19 am | 4 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – stump dan claim peringkat 20% LPPSA

Salam,
status progress kerja adalah.. telah selesai kerja-kerja pembinaan stump dan lubang-lubang footing telah di timbus dengan tanah dengan bantuan JCB..
selesainya kerja-kerja pembinaan stump.. maka selesailah kerja2 asas.. dan aku boleh submit borang claim  kepada JPPH …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Footing dan kerja besi
March 12, 2019 – 5:09 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Footing dan kerja besi

Salam,
Hari ini kerja-kerja untuk footing telah berlangsung dimana sebuah mesin korek @ JCB @ case telah disewa untuk kerja-kerja pengorekan lubang-lubang footing.
ada total 41 lubang footing perlu di korek dimana jangkaan akan selesai dalam tempoh …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – building Setting out
March 11, 2019 – 4:50 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – building Setting out

Salam,
Semalam pihak kontraktor dah dirikan stor kecil dan juga membersihkan kawasan dari kayu-kayo pokok yang telah ditebang sebelum ini.
hari ni telah dijalankan kerja-kerja penandaan footing dan primeter bangunan atau dinamakan setting out process.. setting out …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – pembelian barang pertama
March 6, 2019 – 4:46 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – pembelian barang pertama

Salam,
Duit 10% masih tidak dapat lagi.. di portal LPPSA duit 10% telah di bayar kepada akaun peguam.. dan peguam tidak mengeluarkan lagi cek berkenaan.. agak slow disitu.. apa-apa pun.. aku dah start untuk membeli beberapa …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – ukur sempadan tanah
March 2, 2019 – 5:01 am | 4 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – ukur sempadan tanah

Salam,
Hari ni aku ada di manjung perak atas urusan mengajar pelajar luar kampus (part time).. dah hari ini juga juru ukur tanah yang aku contact tak sabar-sabar nak start kerja ukur.. aku OK je.. call …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – bekalan air sementara (syarikat air melaka berhad)
March 1, 2019 – 4:50 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – bekalan air sementara (syarikat air melaka berhad)

Salam,
Hari ni kontraktor air telah melakukan pemasangan bekalan air sementara.. kontraktor ini akan korek tanah dan tapping sambungan ke main paip.
pemasangan bekalan paip ini adalah tanpa meter..meter kene tunggu dalam masa 1 minggu..
cost untuk pengorekan …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pinjaman LPPSA – disbursement 10%
February 26, 2019 – 8:15 am | 2 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pinjaman LPPSA – disbursement 10%

Salam,
setelah menunggu beberapa ketika untuk urusan gadaian.. akhirnya 10% disbursement dan juga lawyer fee telah selesai.. status deri portal LPPSA menunjukkan bahawa bayaran telah ditrasnfer secara online ke akaun lawyer.. aku call lawyer tanya status …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Status Kelulusan Pinjaman LPPSA (LULUS)
December 24, 2018 – 5:08 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Status Kelulusan Pinjaman LPPSA (LULUS)

Salam,
Baru sebentar tadi aku dapat email notifikasi dari LPPSA berkenaan status permohonan pinjaan LPPSA aku. Alhamdullilah status nya adalah LULUS. sekarang aku kene dapatkan serahkan surat setuju terima kepada ketua jabatan untuk disahkan dan setelah …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Penilaian JPPH selesai
December 10, 2018 – 7:29 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Penilaian JPPH selesai

Salam,
Hari ini 10/12/2018 status penilaian JPPH di portal JPPh menunjukkan penilaian rumah aku ni selesai.. dalam 5 tempoh 5 hari LPPSA akan terima laporan penilaian dari JPPH.. semoga berjalan lancar untuk process yang seterusnya.. Insyallah..
Sekian
Ruzaini

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pinjaman LPPSA – Status Kuiri
December 6, 2018 – 3:49 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pinjaman LPPSA – Status Kuiri

Salam,
Setelah seminggu document dihantar ke LPPSA putrajaya.. status di portal LPPSA dari  status “BARU” ke status “KUIRI”.
Kuiri disini bermaksud ada perkara yang diperlukan oleh LPPSA tapi masih tidak dapat..
dalam status hari ini.. adalah kuiri untuk …