Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 18 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini dalam bidang control …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Hartanah / Property

Kisah perjalananku yang baru bermula didalam pelaburan hartanah / property ini… bermula pada tahun 2012.. focus kepada positif cash flow berbanding dengan kaedah flipping..

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Perjalanan PHD ku

Perjalanan PHD ku di bumi asing Sheffield United Kingdom telah bermula.

RnR Kitchen

RnR kitchen adalah singkatan kepada nama kami suami isteri iaitu Ruzanna dan Ruzaini. coretan resepi dari kami dibumi asing…

cerita aku »

Kelahiran cinta kami di united kingdom ( twins;- Aisyah Ramadhani & Asyraf Ramadhan)
August 31, 2014 – 1:21 am | No Comment

Salam,

12 julai 2014.. satu tarikh keramat buat aku dan isteri.. kami dikurniakan Allah kembar lelaki dan perempuan di bulan ramadhan.. syukur alhamdullilah..

kelahiran kembar ini melalui process pembedahan c section… walaupun bukaan sebelum pembedahan sudah mencapai 9cm.. doctor menasihatkan kepada kami agar kelahiran melalui process pembedahan kerana twins boy mengalami penurunan heart beat yang drastik… kami redha dan syukur semuanya berjalan dengan lancar..

kami sekeluarga amat berterima kasih kepada midwife, doctor dan petugas hospital Jesoop wing sheffield united kingdom kerana memberi khidmat yang terbaik.. petugas2 dihospital ini dilatih dengan baik sebelum diterima bekerja disini.. layanan 1st class.. alangkah baiknya jika budaya dihospital ini dapat diamalkan di malaysia.. Insyallah satu hari nanti akan berlaku..

ok.. sekarang nak beritahu nama twins kami ni.. heheh.. sempena bulan ramadhan.. maka kami menamakan mereka dengan nama

kakak;- Aisyah Ramadhani binti Mohd Ruzaini

adik:- Asyraf Ramadhan bin Mohd Ruzaini

tak dapat nak cerita lebih2 lagi ttg process kelahiran twins di uk ni.. insyallah kalau saya ada masa saya akan bercerita.. moh layan beberapa gambar twins..

10250181_894660227228352_3755556895390091344_nCuba teka.. yang mana kakak, yang mana adik (kiri akak,kanan adik)

994491_10203996842698145_6320353484094818040_n

994184_10203897729420375_5360828680014320993_n

menulis thesis atau conference paper yang baik dengan bantuan the best spinner
July 7, 2014 – 3:17 pm | No Comment
menulis thesis atau conference paper yang baik dengan bantuan the best spinner

Salam,
aku sekarang tengah process menulis conference paper.. semua literature review yang telah dibaca hendaklah dirumuskan menjadi satu.. oleh itu ramai yang melakukan paraphrase ayat didalam paper orang lain dan menukarkan ianya sebagai ayat sendiri dengan …

Berpuasa lebih dari 19 jam di united kingdom
July 4, 2014 – 12:20 pm | No Comment
Berpuasa lebih dari 19 jam di united kingdom

Salam,
hari ni hari ke 6 kami berpuasa di sheffield, United Kingdom… almost 20jam gak la berpuasa, ini kerana sekarang musim panas @ summer.. so matahari terbit awal dan terbenam lambat…senang cerita, time summer ni siangnya …

Trip ke York dan Designer Outlet York
April 28, 2014 – 12:52 pm | No Comment
Trip ke York dan Designer Outlet York

Salam,
York.. sebuah bandar yang menarik dan lawa.. last aku datang sini adalah pada julai 2009 (http://perjalananku.com/?p=1407) kiranya dah lama la kot.. hahaha.. tahun 2009 tu aku datang york bukan g jejalan sekitar city ni.. tp …

Beli Barang murah dari United kingdom (UK)
April 18, 2014 – 2:33 pm | No Comment
Beli Barang murah dari United kingdom (UK)

Salam,
Sepanjang 2 minggu ini, bini aku nana sibuk mengambil order dari pelanggan yang berminat untuk membeli barang dari UK seperti

Tefal
pinggan mangkuk
airfryer philips
electrical mixer

nanti aku upload gambar2 barangan yang aku jual tu.. untuk makluman semua, cara …

Tefal murah dari United kingdom
April 8, 2014 – 5:23 pm | No Comment
Tefal murah dari United kingdom

Salam,
Setelah beberapa bulan berada di negara mat saleh ni.. aku lihat barangan tefal agak murah.. dan aku juga telah menggunakan product tefal didapur ni.. dan amat berpuas hati dengan kualitinya..
setelah berbincang dengan wife.. aku rasa …

masa untuk tahu jantina Twin Di united kingdom
March 6, 2014 – 12:45 pm | 4 Comments
masa untuk tahu jantina Twin Di united kingdom

Salam,
Semalam wife dan aku pergi jessop wing hospital untuk scan baby.. sekarang dah bulan ke 5.. time untuk tengok kadar pembesaran kandungan dan juga gender baby..
syukur alhamdullilah kami dapat sepasang, girl dan boy..
so sekarang masa …

Keadaan jalan raja di united kingdom
February 20, 2014 – 11:20 am | One Comment
Keadaan jalan raja di united kingdom

Salam,
Sejak aku pakai kereta ni.. walaupun hanya akan drive pada hari minggu sahaja (sebab minyak mahal), aku dapat rasakan jalan dekat uk ni amat menyedihkan terutamanya di luar kawasan bandar… berani aku kata kan, jalan …

Menjual kenderaan di united kingdom
February 18, 2014 – 12:06 pm | 3 Comments
Menjual kenderaan di united kingdom

Salam,
semalam aku telah berpisah dengan siBiru demio aku.. akhirnya si biru bertukar tangan kepada pemilik yang baru, orang melayu dari leeds..
aku terpaksa jual kereta ni sebab dah ada satu lagi kereta.. tak sanggup nak simpan …

Membeli kenderaan terpakai di united kingdom
February 18, 2014 – 11:40 am | 2 Comments
Membeli kenderaan terpakai di united kingdom

Salam,
Kali ni aku nak bercerita atau berkongsi pengalaman membeli kereta di united kingdom..
aku ada pengalaman membeli 2 buah kenderaan,
pengalaman pertama aku beli dari orang malaysia disini, kereta tu brand mazda, model demio 1.5 tahun 2001.. …

menggelar orang jahil
February 15, 2014 – 11:36 pm | No Comment
menggelar orang jahil

Salam,
Bila lagi tinggi ilmu kita.. sepatutnya kita lagi merendah diri… tp banyak yang sombong dgn ilmu yang dimiliki… sehingga menggelar orang lain jahil kerana tidak sependapat.. kebanyakan orang bergini anda dapat tgk dalam politik.. lebih2 …

Permohonan pinjaman pascasiswazah mara keluar negara 2014 telah dibuka
January 30, 2014 – 11:16 am | 4 Comments
Permohonan pinjaman pascasiswazah mara keluar negara 2014 telah dibuka

Salam,
permohonan pinjaman pascasiswazah mara untuk keluar negara untuk tahun 2014 akan mula dibuka pada 3 febuari 2013 hingga 16 februari 2014. permohonan hendaklah dilakukan secara online dilaman web rasmi mara (www.mara.gov.my)
Alhamdullilah MARA masih dapat membantu …

UPDATE:- pengeluaran dividen ASB dari luar negara tanpa hadir dikaunter.. (kisah pengalaman sendiri)
January 7, 2014 – 2:25 pm | No Comment

Salam,
Dgr cerita ramai yang masih beratur di bank and dipejabat post untuk keluar duit dividen asb atau hanya nak update buku…
aku tak dpt nak beratur sama2 dengan korang.. coz tidak berada dimalaysia… takkan nak balik …

cara nak mengira dividen dan bonus ASB 2013 / 2014
January 2, 2014 – 11:05 am | No Comment
cara nak mengira dividen dan bonus ASB 2013 / 2014

Salam,
rasanya ramai yang tak reti nak kira dividen asb atau bonus asb…
dividen asb dikira berdasarkan baki terendah setiap bulan selama 12 bulan
manakala bonus asb pula dikira berdasarkan baki terendah bulanan untuk 120 bulan sebelumnya…
nak tahu …