Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 22 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini dalam bidang control …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Perjalanan PHD ku

Perjalanan PHD ku di bumi asing Sheffield United Kingdom telah bermula.

RnR Kitchen

RnR kitchen adalah singkatan kepada nama kami suami isteri iaitu Ruzanna dan Ruzaini. coretan resepi dari kami dibumi asing…

Hartanah / Property, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan, cerita aku »

orang paling hensem pernah aku tgk dekat dunia maya ni..
September 22, 2014 – 12:49 am | No Comment

Salam,

Walaupun hanya kenal melalui dunia maya.. tp aku rasa abg hensem (http://abangensem.com/) ni adalah orang yg ‘paling;’ hensem aku pernah jumpa.. hahahah.. kehensemannya bukan kerana wajahnya.. sebab aku rasa wak doyok lagi hensem kot.. tp hensem kerana pengalaman yang banyak dalam dunia hartanah, mentoring dan seminar… lagi satu aku tgk seminar2 yang ditawarkan oleh abang hensem ni tak la mahal sgt.. mampu untuk kebanyakan orang..

apa2 pun.. meh layan wajah abang hensem ni dekat blog dia and korang boleh la pergi seminar dia.. (http://abangensem.com/)

atau dekat gambar dibawah ni.. hahaha

Untitled

transfer gambar dari phone ke pen drive
September 17, 2014 – 11:40 pm | No Comment
transfer gambar dari phone ke pen drive

Salam,
aku baru beli dual USB memory stick brand scandisk… macam mana bentuk dia.. meh aku tunjukkan dekat korang (refer gambar dibawah)
aku beli benda ni sebab nana punya phone asik hang je sebab low memory capacity …

CIMB dah offer asb islamic loan la (pinjaman asb islamik)
September 11, 2014 – 7:35 pm | No Comment
CIMB dah offer asb islamic loan la (pinjaman asb islamik)

wahhhhhh…
CIMB dah offer asb-i loan la… dulu loan asb islamic ni hanya Maybank je yang ada… tp term dia maximum 25 tahun.. CIMB ASB-i ni term paling panjang adalah 30 tahun.. so …

harga rumah aku lepas 1 tahun
September 10, 2014 – 10:52 pm | No Comment
harga rumah aku lepas 1 tahun

Salam,

ada  rumah aku yang aku beli setahun lebih dulu dh cecah 200k wei.. dulu beli tak la harga mcm ni.. gile betul harga naik…kenaikan harga rumah dimalaysia kebanyakannya disebabkan permainan spekulasi.. bukannya kerana real …

Bercarboot di OLDcotes worksop, Nottinghamshire
September 8, 2014 – 12:59 am | No Comment
Bercarboot di OLDcotes worksop, Nottinghamshire

Salam,
hari ni aku, nana and twins pergi ke carboot oldcotes dengan membawa 1 cabaran besar.. hahaha.. cabaran nya tak lain tak bukan adalah mencari permainan untuk twins..
kepada yg tahu tentang carboot ni.. semua tahu brg …

Bab 3:- Perjalanan hidupku ke Sheffield,United Kingdom – Bagaimana nak guna sim card malaysia di UK
September 7, 2014 – 12:41 am | No Comment
Bab 3:- Perjalanan hidupku ke Sheffield,United Kingdom – Bagaimana nak guna sim card malaysia di UK

Salam,
Adakah sim card malaysia anda penting.. bagi aku sgt la penting coz no tel malaysia digunakan untuk dapatkan TAC yg akan digunakan didalam perbankan internet seperti CIMBclicks atau Maybank2u.. kerana rata2 bank mengkehendaki TAC jika …

Bab 2:- Perjalanan hidupku ke Sheffield,united kingdom – Hutang-Hutang Di malaysia
September 6, 2014 – 8:54 pm | No Comment
Bab 2:- Perjalanan hidupku ke Sheffield,united kingdom – Hutang-Hutang Di malaysia

Salam,
Bila kita hendak stay di luar negara dalam jangka masa yang panjang seperti sambung belajar atau bekerja.. mesti akan ada persoalan, apa yang aku nak buat dengan hutang2 dimalaysia.. takkkan nak biar je kan.. hutang …

Bab 1:- perjalanan hidupku ke sheffield,united kingdom – visa+cuti belajar + KLIA –> Manchester
September 4, 2014 – 1:27 pm | No Comment
Bab 1:- perjalanan hidupku ke sheffield,united kingdom – visa+cuti belajar + KLIA –> Manchester

Salam semua,

dah 8 bulan menetap disheffield ni.. br berkesempatan nak mencoretkan serba sedikit perjalanan aku dan keluarga dari malaysia ke UK ni.. kiranya aku nak share kepada semua bakal pelajar yang akan dtg keuk …

Kelahiran cinta kami di united kingdom ( twins;- Aisyah Ramadhani & Asyraf Ramadhan)
August 31, 2014 – 1:21 am | 2 Comments
Kelahiran cinta kami di united kingdom ( twins;- Aisyah Ramadhani & Asyraf Ramadhan)

Salam,
12 julai 2014.. satu tarikh keramat buat aku dan isteri.. kami dikurniakan Allah kembar lelaki dan perempuan di bulan ramadhan.. syukur alhamdullilah..
kelahiran kembar ini melalui process pembedahan c section… walaupun bukaan sebelum pembedahan sudah mencapai …

menulis thesis atau conference paper yang baik dengan bantuan the best spinner
July 7, 2014 – 3:17 pm | No Comment
menulis thesis atau conference paper yang baik dengan bantuan the best spinner

Salam,
aku sekarang tengah process menulis conference paper.. semua literature review yang telah dibaca hendaklah dirumuskan menjadi satu.. oleh itu ramai yang melakukan paraphrase ayat didalam paper orang lain dan menukarkan ianya sebagai ayat sendiri dengan …

Berpuasa lebih dari 19 jam di united kingdom
July 4, 2014 – 12:20 pm | No Comment
Berpuasa lebih dari 19 jam di united kingdom

Salam,
hari ni hari ke 6 kami berpuasa di sheffield, United Kingdom… almost 20jam gak la berpuasa, ini kerana sekarang musim panas @ summer.. so matahari terbit awal dan terbenam lambat…senang cerita, time summer ni siangnya …

Trip ke York dan Designer Outlet York
April 28, 2014 – 12:52 pm | No Comment
Trip ke York dan Designer Outlet York

Salam,
York.. sebuah bandar yang menarik dan lawa.. last aku datang sini adalah pada julai 2009 (http://perjalananku.com/?p=1407) kiranya dah lama la kot.. hahaha.. tahun 2009 tu aku datang york bukan g jejalan sekitar city ni.. tp …

Beli Barang murah dari United kingdom (UK)
April 18, 2014 – 2:33 pm | No Comment
Beli Barang murah dari United kingdom (UK)

Salam,
Sepanjang 2 minggu ini, bini aku nana sibuk mengambil order dari pelanggan yang berminat untuk membeli barang dari UK seperti

Tefal
pinggan mangkuk
airfryer philips
electrical mixer

nanti aku upload gambar2 barangan yang aku jual tu.. untuk makluman semua, cara …

Tefal murah dari United kingdom
April 8, 2014 – 5:23 pm | No Comment
Tefal murah dari United kingdom

Salam,
Setelah beberapa bulan berada di negara mat saleh ni.. aku lihat barangan tefal agak murah.. dan aku juga telah menggunakan product tefal didapur ni.. dan amat berpuas hati dengan kualitinya..
setelah berbincang dengan wife.. aku rasa …