Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

my twins stories

ikuti kisah perjalanan hidup twins kami Aisyah Ramadhani & Asyraf Ramadhan yang lahir di sheffield united kingdom pada 12 julai 2014

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Perjalanan PHD ku

Perjalanan PHD ku di bumi asing Sheffield United Kingdom telah bermula.

Dream House »

Rumah bangsal yang direka secara moden
August 6, 2015 – 11:52 pm | No Comment

Salam,

Aku suka berangan2 untuk membuat rumah sendiri pada masa akan datang… tanah dah ada.. cuma ongkosnya saja yg belum ada… rasanya ok kot angan2 dulu.. tak salah.. Insyallah akan jd kenyataan… sebelum sampai waktu membuat lukisan plan rumah.. aku byk survey rekaan2 rumah yg ada di dalam net atau juga dalam majalah… aku minat rekaan moden tapi tak terlalu moden… hahaha.. apa2 pun..jom layan rekaan bangsal yg sangat2 aku berkenan.. mungkin kah ini akan jadi rekaan rumah ku nanti.. satu sebab aku suka rekaan ini sebabnya bumbungnya sangat la simple tp menarik.. so bila simple cost nya akan murah.. duit yg lebih tu mungkin boleh di gunakan untuk benda lain.. satu lagi yg aku suka adalah ruang tamu ke 2, ruang makan dan juga ruang dapur.. open plan concept.. memang taste aku..

satu lagi yg paling aku suka adalah design tangga dia dgn back wall yang menggunakan decorated board/stone.. memang terbaik.. untuk belah atas.. aku tak dpt gambarkan lagi.. sebab gambar yg aku jumpa byk belah bawah je..

apa2 pun.. jom layan..

architecture-modern-residence1-750x400

design-modern-residence1

modern-residence-1

resepi tapai pulut manis
July 28, 2015 – 9:49 pm | No Comment
resepi tapai pulut manis

Salam,
2 hari lepas aku cuba buat tapai pulut.. itu pun lepas dapat import ragi dari malaysia… aku memang peminat tapai pulut ni.. coz manis and sedap di makan.. lebih2 lagi kalau makan time sejuk2… yum2…
dekat …

Berbaloikah membeli kereta Di United kingdom menggunakan Student AP? adakah ASB boleh membantu?
July 10, 2015 – 8:23 pm | No Comment
Berbaloikah membeli kereta Di United kingdom menggunakan Student AP? adakah ASB boleh membantu?

Salam,
Hari ni ada masa sikit nak tekan2 calculator… just nak sembang sikit pasal membeli kereta di luar negara atau beli kereta di malaysia.. mana satu yang OK…
straight to the point.. saya berminat nak beli sebuah …

Twins dah setahun…
July 8, 2015 – 12:15 am | No Comment
Twins dah setahun…

Salam,
Tanggal 12 julai 2014 jam 12.30am di jessop wing hospital sheffield lahirnya puteri dan putera kesayangan kami iaitu aisyah ramadhani dan asyraf ramadhan… nama mereka di ambil semperna kemuliian bulan ramadhan.. syukur mereka dilahirkan dibulan …

Cost untuk membuat pajeri nenas di United kingdom versi zaini
July 6, 2015 – 5:12 pm | No Comment
Cost untuk membuat pajeri nenas di United kingdom versi zaini

Salam
Menu berbuka perantauan hari ini adalah pajeri nenas banjir berapi.. kenapa banjir dan berapi.. sebab kuah bayak and agak pedas sedikit….
hari ni aku buat pajeri nenas 2 biji je 9dapat la 12 potongan kalau bulat …

Kemeriahan ramadhan di perantauan – berbuka beramai2
July 6, 2015 – 7:52 am | No Comment
Kemeriahan ramadhan di perantauan – berbuka beramai2

Salam,
sekarang dah masuk 10 hari terakhir bulan ramadhan… sekejap je masa berlalu walaupun kami disini berpuasa 19 jam sehari.. sebenarnya tak la susah sgt puasa lama2 ni.. tak berpeluh sangat.. sebab cuaca kot…
selain dari berpuasa, …

2nd Ramadhan di perantauan (sheffield,UK)
June 25, 2015 – 5:33 pm | One Comment
2nd Ramadhan di perantauan (sheffield,UK)

Salam,
Hari ni hari ke 8 kami sekeluarga berpuasa di Perantauan.. dan tahun ini juga adalah tahun ke 2 kami berbuka ber 4 sahaja.. terasa rindu dengan suasana berbuka di malaysia..
aku ni bukan jenis nak membeli …

Program Skim latihan 1malaysia (SL1M)- sime darby
May 20, 2015 – 4:48 pm | No Comment
Program Skim latihan 1malaysia (SL1M)- sime darby

Salam,
ada peluang untuk menyertai program latihan 1 malaysia bersama sime darby.. terbuka kepada mereka yang berumur bawah 27 tahun dan memiliki ijazah sarjana muda dgn CGPA melebihi 2.50 dan masih menganggur sekurang-kurangnya 6 bulan…
latihan dijalankan …

dividen amanah saham bumiputra 2 (dividen ASB2 @ ASB 2) 2015
March 31, 2015 – 5:08 pm | 2 Comments

salam,
dividen untuk asb 2 atau amanah saham bumiputra 2 diumumkan hari ini untuk tahun sulung penubuhannya.. kadar yang di umumkan sama dengan kadar ASB 1.0 iaitu 7.5% atau 7.5 sen setiap unit saham..
selain dari dividen …

Twins dah berusia 7 bulan
February 13, 2015 – 1:33 am | 4 Comments
Twins dah berusia 7 bulan

Salam,
tanggal 12 julai 2014 twins kami dilahirkan di jossep wing sheffield, united kingdom.. hari ni tanggal 12 februari 2015 genap umur depa 7 bulan..  cepat betul masa berlalu.. tp yang sedihnya.. aku di UK sorang2.. …

Permata yang terbenam di dalam pinjaman Amanah saham bumiputra (loan ASB)
February 6, 2015 – 3:40 pm | 23 Comments
Permata yang terbenam di dalam pinjaman Amanah saham bumiputra (loan ASB)

Salam,
Jika anda mengikuti story saya dan kiraan saya dalam blog ini berkenaan dengan ASB.. anda akan sedar bahawa dengan pinjaman loan ASB anda akan dapat beberapa perkara lain selain dari Dividen dan bonus kan..
antara pulangan …

Product review:- dodocool SATA 2.5″/3.5″ to USB3.0 Hard Disk HDD Docking station
February 4, 2015 – 11:14 am | No Comment
Product review:- dodocool SATA 2.5″/3.5″ to USB3.0 Hard Disk HDD Docking station

Salam,
aku baru beli hard disk docking station ni untuk convert internal hard disk aku ke external hardisk.. sgt berguna.. aku beli dalam 14.94 pound atau Rm82..
dah 3 hari aku pakai.. aku boleh bg 4 star …

Permit import kenderaan untuk pelajar (Student AP UK)
January 30, 2015 – 7:47 am | 2 Comments
Permit import kenderaan untuk pelajar (Student AP UK)

Salam,
Permohonan permit import kereta yang aku akan pos dari UK ke malaysia next week telah lulus.. syukur alhamdullilah.. kelulusan AP pelajar @ student AP ni ambil masa selama 8 hari juga untuk siap..
Permit import ni …

Roti cicah kari ayam memang terbaik
January 23, 2015 – 4:26 am | No Comment
Roti cicah kari ayam memang terbaik

Salam,
sekarang dah jam 4;21 pagi waktu uk.. gila sejuk.. sekarang aku tgh bizi writing programming untuk program lebah aku.. pening gak la.. and aku suka buat kerja awal pagi..
td siang ada masak kari ayam.. so …

Ebook Amanah Saham Bumiputra (ASB)
January 22, 2015 – 10:04 am | One Comment

Salam,
Dulu aku pernah bercita2 nak buat ebook berkenaan dengan ASB ni.. tp takder masa and sebab yang paling tepat adalah aku ni malas nak tulis.. hahahahha…
terdapat berbagai2 ebook berkenaan dengan ASB ni dekat pasaran.. ada …