Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 22 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini dalam bidang control …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

my twins stories

ikuti kisah perjalanan hidup twins kami Aisyah Ramadhani & Asyraf Ramadhan yang lahir di sheffield united kingdom pada 12 julai 2014

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Perjalanan PHD ku

Perjalanan PHD ku di bumi asing Sheffield United Kingdom telah bermula.

Perjalanan PHD ku, cerita aku, my twins stories »

My twins story:- Asyraf & Aisyah berani ambil suntikan
September 25, 2014 – 9:15 pm | 2 Comments

Salam

Hari ni 25/9/2014 aisyah & asyraf pergi untuk 2 month medical checkup dan juga 2 suntikan imunasation pertama dan oral vaksin iaitu

  1. Pneumococcal infection, Pneumococcal conjugate vaccine, PCV) – 1st enjection dekat peha kanan
  2. Diphtheria, tetanus, whooping cough (pertussis), polio and haemophilus influenzae type b (Hib) (DTaP/IPV/Hib) – 2nd enjection dekat peha kiri
  3. Rotavirus (Rotarix vaccine) – minum

dibawah ni aku bg sikit maksud2 vaksin yang diberi kepada twins hari ni..

suntikan pertama

untuk suntikan pneumocaccal ianya penting untuk mengelakkan jangkitan terhadap tekak dan telinga disebabkan oleh kuman..Bakteria ini boleh menyebabkan penyakit serius seperti meningitis, keracunan darah (septisemia) dan pneumonia. Satu dalam 10 kes meningitis disebabkan oleh bakteria pneumokokal. Bentuk meningitis adalah lebih berbahaya daripada meningitis C, dan selalunya boleh membawa maut. Ia juga menyebabkan kadar yang lebih tinggi daripada masalah kesihatan jangka panjang pada kanak-kanak yang hidup, seperti pekak, sawan dan pembelajaran kesukaran. nama kuman penyebab penyakit ini adalah peneumokokus yang terdapat dalam lapisan hidung dan tekak orang yg sehat dimana kuman ini boleh merebak melalui batuk dan dari orang yg berada dipersekitaran bayi..

suntikan ke dua

Diphtheria - jangkitan bakteria paru2 dan tekak. Ia merebak apabila seseorang yang  bersin atau batuk. Gejala-gejala termasuk sakit tekak, suhu tinggi dan kesukaran bernafas. Kes yang teruk boleh menyebabkan kerosakan kepada jantung dan sistem saraf atau kematian.

tetanus - Kadang-kadang dipanggil kancing gigi, tetanus boleh menyebabkan kekejangan otot yang menyakitkan dan kekakuan. Penyakit ini boleh membawa maut. Bakteria yang menyebabkan tetanus didapati di dalam tanah dan baja haiwan, dan ia boleh memasuki tubuh melalui luka atau luka. Tetanus juga boleh disebar melalui gigitan haiwan.

whooping cough (pertussis)sangat mudah berjangkit. Ia merebak melalui batuk dan bersin. rasa sejuk yang pada mulanya, tetapi selepas itu  batuk akan menjadi lebih teruk. Bayi dan kanak-kanak adalah yang paling berisiko mendapat komplikasi seperti pneumonia, muntah-muntah, dehidrasi, berat badan dan kerosakan otak dan kematian.

polio- Ini adalah virus yang menyerang tisu saraf di dalam otak dan saraf tunjang. Ia boleh menyebabkan lumpuh.  jarang berlaku di UK. Anda boleh dijangkiti jika anda datang bersama dengan yang dijangkiti.

haemophilus influenzae type b (Hib)Ini adalah jangkitan bakteria tekak, dada dan telinga yang boleh menyebabkan jangkitan yang lebih serius, seperti meningitis, pneumonia atau tersumbat tekak (epiglottitis).

vaksin minum
Rotavirus. A virus yang sangat berjangkit yang merupakan punca yang paling biasa menjangkiti bayi. gejala biasa adalh cirit-birit dan muntah. Rotavirus boleh menyebabkan jangkitan usus yang serius dan dehidrasi.
twins menangis juga la time kene cucuk.. mana tak nya.. dua2 peha kene cucuk kot.. tp masing2 lepas cucuk ok je.. cuma asyraf balik rumah terus demam.. nasib baik midwife prescribe ubat.. katanya adakalanya baby akan dapat demam lepas kene suntik..

apa2 pun.. well done twins.. you make your parent proud..
sekian
Ruzaini

note:- aku akan mula menulis kisah twins di blog perjalananku disebabkan blog spupu aku ni, mana tahu akan beri kebaikan kepada mereka yang akan dpt twins…. —> http://miszrockers.blogspot.co.uk/2014/09/kenapa-perlu-baca-blog-parenting.html

asyraf dgn abah sebelum kene suntik
1383924_910047892356252_55227374262694747_n



Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2014
September 24, 2014 – 7:50 pm | No Comment
Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2014

Salam,
permodalan nasional berhad (PNB) telah mengumumkan pengagihan pendapatan/dividen untuk tahun kewangan berakhir 30 september 2014 sebanyak 6.60 sen sesaham atau pun 6.60%..
tahun lepas 6.70.. tahun ni 6.6.. kira ok la kan.. boleh la guna duit …

orang paling hensem pernah aku tgk dekat dunia maya ni..
September 22, 2014 – 12:49 am | No Comment
orang paling hensem pernah aku tgk dekat dunia maya ni..

Salam,
Walaupun hanya kenal melalui dunia maya.. tp aku rasa abg hensem (http://abangensem.com/) ni adalah orang yg ‘paling;’ hensem aku pernah jumpa.. hahahah.. kehensemannya bukan kerana wajahnya.. sebab aku rasa wak doyok lagi hensem kot.. tp …

transfer gambar dari phone ke pen drive
September 17, 2014 – 11:40 pm | No Comment
transfer gambar dari phone ke pen drive

Salam,
aku baru beli dual USB memory stick brand scandisk… macam mana bentuk dia.. meh aku tunjukkan dekat korang (refer gambar dibawah)
aku beli benda ni sebab nana punya phone asik hang je sebab low memory capacity …

CIMB dah offer asb islamic loan la (pinjaman asb islamik)
September 11, 2014 – 7:35 pm | No Comment
CIMB dah offer asb islamic loan la (pinjaman asb islamik)

wahhhhhh…
CIMB dah offer asb-i loan la… dulu loan asb islamic ni hanya Maybank je yang ada… tp term dia maximum 25 tahun.. CIMB ASB-i ni term paling panjang adalah 30 tahun.. so …

harga rumah aku lepas 1 tahun
September 10, 2014 – 10:52 pm | No Comment
harga rumah aku lepas 1 tahun

Salam,

ada  rumah aku yang aku beli setahun lebih dulu dh cecah 200k wei.. dulu beli tak la harga mcm ni.. gile betul harga naik…kenaikan harga rumah dimalaysia kebanyakannya disebabkan permainan spekulasi.. bukannya kerana real …

Bercarboot di OLDcotes worksop, Nottinghamshire
September 8, 2014 – 12:59 am | No Comment
Bercarboot di OLDcotes worksop, Nottinghamshire

Salam,
hari ni aku, nana and twins pergi ke carboot oldcotes dengan membawa 1 cabaran besar.. hahaha.. cabaran nya tak lain tak bukan adalah mencari permainan untuk twins..
kepada yg tahu tentang carboot ni.. semua tahu brg …

Bab 3:- Perjalanan hidupku ke Sheffield,United Kingdom – Bagaimana nak guna sim card malaysia di UK
September 7, 2014 – 12:41 am | No Comment
Bab 3:- Perjalanan hidupku ke Sheffield,United Kingdom – Bagaimana nak guna sim card malaysia di UK

Salam,
Adakah sim card malaysia anda penting.. bagi aku sgt la penting coz no tel malaysia digunakan untuk dapatkan TAC yg akan digunakan didalam perbankan internet seperti CIMBclicks atau Maybank2u.. kerana rata2 bank mengkehendaki TAC jika …

Bab 2:- Perjalanan hidupku ke Sheffield,united kingdom – Hutang-Hutang Di malaysia
September 6, 2014 – 8:54 pm | No Comment
Bab 2:- Perjalanan hidupku ke Sheffield,united kingdom – Hutang-Hutang Di malaysia

Salam,
Bila kita hendak stay di luar negara dalam jangka masa yang panjang seperti sambung belajar atau bekerja.. mesti akan ada persoalan, apa yang aku nak buat dengan hutang2 dimalaysia.. takkkan nak biar je kan.. hutang …

Bab 1:- perjalanan hidupku ke sheffield,united kingdom – visa+cuti belajar + KLIA –> Manchester
September 4, 2014 – 1:27 pm | No Comment
Bab 1:- perjalanan hidupku ke sheffield,united kingdom – visa+cuti belajar + KLIA –> Manchester

Salam semua,

dah 8 bulan menetap disheffield ni.. br berkesempatan nak mencoretkan serba sedikit perjalanan aku dan keluarga dari malaysia ke UK ni.. kiranya aku nak share kepada semua bakal pelajar yang akan dtg keuk …

My twins story:- Asyraf Ramadhan & Aisyah Ramadhani melihat dunia buat pertama kali
August 31, 2014 – 1:21 am | 2 Comments
My twins story:- Asyraf Ramadhan & Aisyah Ramadhani melihat dunia buat pertama kali

Salam,
12 julai 2014.. satu tarikh keramat buat aku dan isteri.. kami dikurniakan Allah kembar lelaki dan perempuan di bulan ramadhan.. syukur alhamdullilah..
kelahiran kembar ini melalui process pembedahan c section… walaupun bukaan sebelum pembedahan sudah mencapai …

menulis thesis atau conference paper yang baik dengan bantuan the best spinner
July 7, 2014 – 3:17 pm | No Comment
menulis thesis atau conference paper yang baik dengan bantuan the best spinner

Salam,
aku sekarang tengah process menulis conference paper.. semua literature review yang telah dibaca hendaklah dirumuskan menjadi satu.. oleh itu ramai yang melakukan paraphrase ayat didalam paper orang lain dan menukarkan ianya sebagai ayat sendiri dengan …

Berpuasa lebih dari 19 jam di united kingdom
July 4, 2014 – 12:20 pm | No Comment
Berpuasa lebih dari 19 jam di united kingdom

Salam,
hari ni hari ke 6 kami berpuasa di sheffield, United Kingdom… almost 20jam gak la berpuasa, ini kerana sekarang musim panas @ summer.. so matahari terbit awal dan terbenam lambat…senang cerita, time summer ni siangnya …

Trip ke York dan Designer Outlet York
April 28, 2014 – 12:52 pm | No Comment
Trip ke York dan Designer Outlet York

Salam,
York.. sebuah bandar yang menarik dan lawa.. last aku datang sini adalah pada julai 2009 (http://perjalananku.com/?p=1407) kiranya dah lama la kot.. hahaha.. tahun 2009 tu aku datang york bukan g jejalan sekitar city ni.. tp …