Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

my twins stories

ikuti kisah perjalanan hidup twins kami Aisyah Ramadhani & Asyraf Ramadhan yang lahir di sheffield united kingdom pada 12 julai 2014

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Perjalanan PHD ku

Perjalanan PHD ku di bumi asing Sheffield United Kingdom telah bermula.

cerita aku »

2nd Ramadhan di perantauan (sheffield,UK)
June 25, 2015 – 5:33 pm | No Comment

Salam,

Hari ni hari ke 8 kami sekeluarga berpuasa di Perantauan.. dan tahun ini juga adalah tahun ke 2 kami berbuka ber 4 sahaja.. terasa rindu dengan suasana berbuka di malaysia..

aku ni bukan jenis nak membeli sgt di bazar ramadhan jika di malaysia.. kalau pergi pun aku hanya membeli air tebu dan murtabak sahaja… lebih selesa memasak.. tp time bujang aku beli je.. takder masa nak masak… cuma lepas bekeluarga ni lebih senang makan makanan yang dimasak dirumah.. simple pun takpe…

10413431_10206124328843969_5668458158918656213_nhomemade soya

Berpuasa 19 jam

Kalau berpuasa di UK ni.. lain sikit ceritanya.. puasanya lebih panjang iaitu lebih kurang 19 jam berpuasa.. lama kan.. ini disebabkan waktu siangnya yang lebih panjang maklumlah.. sekarang ni musim panas.. jam 9.30 malam baru matahari terbenam… kul 4 pagi pulak dah cerah.. walaupun 19 jam berpuasa.. tp penatnya kurang sikit jika dibandingkan dengan dimalaysia.. mungkin kerana suhunya tidak la panas sgt.. lebih kurang 20 degree.. org kata.. just nice and tidak berpeluh byk.. utk bertahan 19 jam ni.. dicadangkan agar bersahur sedikit sebagai alas perut.. Insyallah akan mampu berpuasa dengan jayanya tanpa ada keluhan..

11221804_10206151056752150_3057390976209101163_oberniaga di bazar ramadhan sheffield (dari kiri zul,fiza,nana,zaini) + twins

Berbuka puasa & bazar ramadhan

Aku dan nana berbuka benda yg simple je.. cthnya.. jika hari ni aku masak kari ikan.. aku akan masak untuk quantiti yg boleh makan untuk 2 hari.. so, untuk juadah berbuka esoknya.. aku masak ayam masak merah pulak.. maka secara automatiknya pada hari ke 2 berpuasa aku ada 2 juadah berbuka, iaitu kari ikan dan juga ayam masak merah… kan senang.. lagipun makanan yg lebih boleh simpan dalam peti ais.. dan disamping itu juga secara kebiasaannya waktu berbuka ni aku sediakan benda yang wajib ada iaitu ayam goreng bersalut tepung.. memang terbaik.. aku dan nana memang penggemar ayam goreng.. sebijik macam upin dan ipin punya kegemaran… kami berdua ni secara kesimpulannya tak la cerewet untuk makan.. yg penting ada rasa and perut boleh terima.. untuk twins pulak.. hari2 tak pose.. kan kecik lagi.. buat apa nak pose.. depa layan susu dan nasi bersup je.. asyraf ni cerewet sikit bab makan.. aisyah lain pulak halnya.. tak byk ragam dalam pemilihan makanan…

perkara yang paling lain dari suasana di malaysi adalah bazar ramdhan nya… di malaysia bazarnya sangat2 lah meriah.. rasanya beratus2 bazar ramadhan yang tumbuh bagai cendawan.. dan pengunjungnya sgt2 la ramai.. ada yang mahal and ada yang murah.. pembeli boleh memilih… mungkin ramai diantara kita sewaktu berada di malaysia tidak mempunyai masa yang cukup untuk memasak juadah berbuka atau sekadar membeli untuk kepelbagaikan juadah dirumah.. apa2 pun.. tepuk dada tanya selera.. just jgn la membazir sangat…

last week 1st time berniaga dan membeli di bazar ramadhan di sheffield UK.. memang terbaik.. ada 13 kedai dan crowd yang best… ada ayam percik, soya, nasi kerabu, nasi tomato, nasi lemak dan lain2.. aku dan nana saja suka2 menceburkan diri dalam perniagaan bazar ramadhan ni.. walaupun hanya 2 kali sepanjang ramadhan ni.. rasanya cukup bermakna.. by the way.. kami jual soya dan nasi lemak ayam berempah.. akhir kata berkenaan dengan bazar ramadhan.. sapo kata Uk takdok bazar ramadhan..

11329934_10206124329403983_7485654488109716047_nkari ikan seabass (resepi turun temurun)

Berterawikh

Terawikh disini bermula jam 11.15mlm selepas solat isyak jam 11 mlm.. aku selalunya solat 8 rakaat je yang selalunya akan abis jam 11.40mlm.. dalam 12.30pagi abis kalau nak solat 20 rakaat… yang menariknya solat terawikh disini adalah gaya pembacaannya yang best dan lancar dan cepat…

index

jom layan picture lain2

Program Skim latihan 1malaysia (SL1M)- sime darby
May 20, 2015 – 4:48 pm | No Comment
Program Skim latihan 1malaysia (SL1M)- sime darby

Salam,
ada peluang untuk menyertai program latihan 1 malaysia bersama sime darby.. terbuka kepada mereka yang berumur bawah 27 tahun dan memiliki ijazah sarjana muda dgn CGPA melebihi 2.50 dan masih menganggur sekurang-kurangnya 6 bulan…
latihan dijalankan …

dividen amanah saham bumiputra 2 (dividen ASB2 @ ASB 2) 2015
March 31, 2015 – 5:08 pm | No Comment

salam,
dividen untuk asb 2 atau amanah saham bumiputra 2 diumumkan hari ini untuk tahun sulung penubuhannya.. kadar yang di umumkan sama dengan kadar ASB 1.0 iaitu 7.5% atau 7.5 sen setiap unit saham..
selain dari dividen …

Twins dah berusia 7 bulan
February 13, 2015 – 1:33 am | 4 Comments
Twins dah berusia 7 bulan

Salam,
tanggal 12 julai 2014 twins kami dilahirkan di jossep wing sheffield, united kingdom.. hari ni tanggal 12 februari 2015 genap umur depa 7 bulan..  cepat betul masa berlalu.. tp yang sedihnya.. aku di UK sorang2.. …

Permata yang terbenam di dalam pinjaman Amanah saham bumiputra (loan ASB)
February 6, 2015 – 3:40 pm | 11 Comments
Permata yang terbenam di dalam pinjaman Amanah saham bumiputra (loan ASB)

Salam,
Jika anda mengikuti story saya dan kiraan saya dalam blog ini berkenaan dengan ASB.. anda akan sedar bahawa dengan pinjaman loan ASB anda akan dapat beberapa perkara lain selain dari Dividen dan bonus kan..
antara pulangan …

Product review:- dodocool SATA 2.5″/3.5″ to USB3.0 Hard Disk HDD Docking station
February 4, 2015 – 11:14 am | No Comment
Product review:- dodocool SATA 2.5″/3.5″ to USB3.0 Hard Disk HDD Docking station

Salam,
aku baru beli hard disk docking station ni untuk convert internal hard disk aku ke external hardisk.. sgt berguna.. aku beli dalam 14.94 pound atau Rm82..
dah 3 hari aku pakai.. aku boleh bg 4 star …

Permit import kenderaan untuk pelajar (Student AP UK)
January 30, 2015 – 7:47 am | 2 Comments
Permit import kenderaan untuk pelajar (Student AP UK)

Salam,
Permohonan permit import kereta yang aku akan pos dari UK ke malaysia next week telah lulus.. syukur alhamdullilah.. kelulusan AP pelajar @ student AP ni ambil masa selama 8 hari juga untuk siap..
Permit import ni …

Roti cicah kari ayam memang terbaik
January 23, 2015 – 4:26 am | No Comment
Roti cicah kari ayam memang terbaik

Salam,
sekarang dah jam 4;21 pagi waktu uk.. gila sejuk.. sekarang aku tgh bizi writing programming untuk program lebah aku.. pening gak la.. and aku suka buat kerja awal pagi..
td siang ada masak kari ayam.. so …

Ebook Amanah Saham Bumiputra (ASB)
January 22, 2015 – 10:04 am | One Comment

Salam,
Dulu aku pernah bercita2 nak buat ebook berkenaan dengan ASB ni.. tp takder masa and sebab yang paling tepat adalah aku ni malas nak tulis.. hahahahha…
terdapat berbagai2 ebook berkenaan dengan ASB ni dekat pasaran.. ada …

Dividen tabung haji 2015
January 22, 2015 – 10:03 am | No Comment
Dividen tabung haji 2015

Salam,
Tabung haji baru sahaja mengumumkan dividen tahun 2015 sebanyak 6.25% + 2% sebagai bonus..
2% bonus itu diberikan kepada mereka yang tidak pernah menunaikan haji menerusi tabung haji..
cara kiraan 2% itu adalah berdasarkan kadar haji yang …

Video Twins:- Garang nya Aisyah Ramadhani
January 22, 2015 – 4:08 am | No Comment
Video Twins:- Garang nya Aisyah Ramadhani

Salam,
ni ada satu video lama.. garangnya aisyah dengan anak jiran.. hahaha.. macam2 telatah depa ni..
dapat twins memang best.. sebab telatah depa.. jom layan

Video Twins:- galak betul asyraf gelak.. :)
January 22, 2015 – 4:07 am | No Comment
Video Twins:- galak betul asyraf gelak.. :)

Salam,
Asyraf secara dekatnya seorang yg sangat mudah gelak bila kita main dengan dia.. nanti dah besar nanti jgn lupa senyum ye.. and jadi anak yg soleh..
Aisyah pulak.. orang nya selamber je.. suka perhati.. …

Twins jumpa pakar kanak2 Dr Chan
January 22, 2015 – 4:05 am | No Comment
Twins jumpa pakar kanak2 Dr Chan

Salam,
baru selesai contact/bervideo call dengan mama nana dan twins.. hari ni depa telah pergi jumpa pakar di puchong (klinik pakar kanak-kanak Dr chan) di bandar puteri puchong.. klinik ni agak femes dan pengunjung …

Kadar base rate (BR) dan Kadar BLR 2015
January 22, 2015 – 4:00 am | No Comment
Kadar base rate (BR) dan Kadar BLR 2015

BLR/BFR dah tidak digunapakai untuk loan baru.. sekarang guna Base rate (BR)..
interest@kadar keuntungan = BR + [bank profit+risk cost+operational cost +lain2]
cth pinjaman loan ASB CIMB
tahun 2014—–>
interest = BLR -1.65
6.85-1.65 = 5.2%
tahun 2015 —–>
interest = …

Ber video Call dengan Twins dan Puan Nana
January 17, 2015 – 4:01 am | No Comment
Ber video Call dengan Twins dan Puan Nana

Salam,
Dah 12 hari aku berjauhan dari twins dan nana.. walaupun hati rasa kosong.. tp hati kene tekad untuk membuat PHD ni dalam kadar yang cepat.. kerna aku tak sabar nak balik malaysia bulan …