Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 24 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini dalam bidang control …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

my twins stories

ikuti kisah perjalanan hidup twins kami Aisyah Ramadhani & Asyraf Ramadhan yang lahir di sheffield united kingdom pada 12 julai 2014

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Perjalanan PHD ku

Perjalanan PHD ku di bumi asing Sheffield United Kingdom telah bermula.

Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan »

pengumuman dividen ASB 2015 / 2014
December 19, 2014 – 9:52 pm | No Comment

salam

Agihan pendapatan dividen dan bonus Amanah Saham Bumiputera (ASB) bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2014 telah diumumkan pada  18 Disember 2014.

terdapat penurunan dividen jika dibandingkan tahun 2013 dimana pada tahun 2014 dividen adalah 7.5% dan bonus 1%.. manakala pada tahun 2013 dividen adalah 7.70% dan bonus 1%.

walaubagaimana pun.. aku rasa still boleh lagi generate duit..

tips berguna kepada semua bumiputra malaysia

1) ambil loan ASB islamic sebnyak mungkin yang mampu dan ambil term paling panjang ( cth, loan 200k, 30 tahun)

2) make sure mampu bayar atleast untuk tahun pertama.

3) tahun ke dua dan seterusnya bayar loan guna dividen @ jika mampu byr pakai duit sendiri, teruskan pembayaran tanpa mengeluarkan duit dividen (power of compunding akan wujud)

4) lepas 5 tahun.. try kira duit yang telah dikumpul.. dan tanya diri sendiri mahu terminate atau teruskan.

5) jika ingin terminate loan itu.. anda akan dapat tambahan duit yg bank akan byr kepada anda iaitu duit principle paid, and pihak insuran akan pulangkan balik duit insuran yang tidak digunakan..

6) jika anda ingin teruskan loan anda tadi.. teruskannya, dan lihat kuasa compounding berlaku..

tahun 2014 ni.. return of investment aku guna loan ASb alone adalah 21%

jika anda praktis tips yg aku bg tadi maka formula ini akan terjadi 7.50% + 1% = 21% (tidak termasuk principle paid lagi jika terminate loan)


note:- jika gabungkan dengan tool2 yang lain.. ROI setahun boleh melebihi 100%.. banyakkakn pembacaan, dan praktis..

sekian

Ruzaini

dividen-asb-2014

cara nak mengira dividen dan bonus ASB 2014 / 2015
December 19, 2014 – 9:27 pm | No Comment

Salam semua,
Masih ramai lagi yang tertanya bagaimana cara dividen ASB and bonus ASB dikira..
macammana calculation untuk dividen, kira dia macam di bawah, ianya dikira atas baki terendah setiap bulan untuk 1 tahun itu.

seterusnya calculation untuk …

resepi pengat pisang @ serawa pisang (tanpa sukatan)
October 18, 2014 – 8:40 pm | No Comment
resepi pengat pisang @ serawa pisang (tanpa sukatan)

Salam,
lepas solat jumaat.. aku beli dalam 3kg pisang dengan harga £3.. plan nak makan bergitu saja.. tp macam teringin pulak nak makan serawa pisang atau ada org panggil pengat pisang.. pergh.. sedap ooo…
Oleh kerana bahan …

My twins story:- Asyraf & Aisyah dah ada passport la.. – langkah-langkah permohonan surat beranak dan passport malaysia anak di high commission London
October 10, 2014 – 11:25 pm | No Comment
My twins story:- Asyraf & Aisyah dah ada passport la.. – langkah-langkah permohonan surat beranak dan passport malaysia anak di high commission London

Salam,
walaupun twins dah ada surat beranak UK sebab lahir di UK… kita sebagai rakyat malaysia wajib buat surat beranak (borang W) dan juga pasport untuk anak kita di Malaysian High Commission london.. kita diberikan tempoh …

perjalananku di UK:- langkah-langkah mendapatkan/ mengambil lesen memandu united kingdom
October 9, 2014 – 2:02 am | No Comment
perjalananku di UK:- langkah-langkah mendapatkan/ mengambil lesen memandu united kingdom

Salam,
minggu ni dah start sejuk.. dah start nak cecah bawah 10 degree.. itu maknanya.. musim sejuk akan menjelma dan bill gas akan melambung disebabkan penggunaan heater…tp hari ni aku bukan nak cerita tentang cuaca dan …

My twins story:- Asyraf & Aisyah berani ambil suntikan
September 25, 2014 – 9:15 pm | 2 Comments
My twins story:- Asyraf & Aisyah berani ambil suntikan

Salam
Hari ni 25/9/2014 aisyah & asyraf pergi untuk 2 month medical checkup dan juga 2 suntikan imunasation pertama dan oral vaksin iaitu

Pneumococcal infection, Pneumococcal conjugate vaccine, PCV) – 1st enjection dekat peha kanan
Diphtheria, tetanus, whooping …

Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2014
September 24, 2014 – 7:50 pm | 2 Comments
Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2014

Salam,
permodalan nasional berhad (PNB) telah mengumumkan pengagihan pendapatan/dividen untuk tahun kewangan berakhir 30 september 2014 sebanyak 6.60 sen sesaham atau pun 6.60%..
tahun lepas 6.70.. tahun ni 6.6.. kira ok la kan.. boleh la guna duit …

orang paling hensem pernah aku tgk dekat dunia maya ni..
September 22, 2014 – 12:49 am | No Comment
orang paling hensem pernah aku tgk dekat dunia maya ni..

Salam,
Walaupun hanya kenal melalui dunia maya.. tp aku rasa abg hensem (http://abangensem.com/) ni adalah orang yg ‘paling;’ hensem aku pernah jumpa.. hahahah.. kehensemannya bukan kerana wajahnya.. sebab aku rasa wak doyok lagi hensem kot.. tp …

transfer gambar dari phone ke pen drive
September 17, 2014 – 11:40 pm | No Comment
transfer gambar dari phone ke pen drive

Salam,
aku baru beli dual USB memory stick brand scandisk… macam mana bentuk dia.. meh aku tunjukkan dekat korang (refer gambar dibawah)
aku beli benda ni sebab nana punya phone asik hang je sebab low memory capacity …

CIMB dah offer asb islamic loan la (pinjaman asb islamik)
September 11, 2014 – 7:35 pm | 6 Comments
CIMB dah offer asb islamic loan la (pinjaman asb islamik)

wahhhhhh…
CIMB dah offer asb-i loan la… dulu loan asb islamic ni hanya Maybank je yang ada… tp term dia maximum 25 tahun.. CIMB ASB-i ni term paling panjang adalah 30 tahun.. so …

harga rumah aku lepas 1 tahun
September 10, 2014 – 10:52 pm | No Comment
harga rumah aku lepas 1 tahun

Salam,

ada  rumah aku yang aku beli setahun lebih dulu dh cecah 200k wei.. dulu beli tak la harga mcm ni.. gile betul harga naik…kenaikan harga rumah dimalaysia kebanyakannya disebabkan permainan spekulasi.. bukannya kerana real …

Bercarboot di OLDcotes worksop, Nottinghamshire
September 8, 2014 – 12:59 am | No Comment
Bercarboot di OLDcotes worksop, Nottinghamshire

Salam,
hari ni aku, nana and twins pergi ke carboot oldcotes dengan membawa 1 cabaran besar.. hahaha.. cabaran nya tak lain tak bukan adalah mencari permainan untuk twins..
kepada yg tahu tentang carboot ni.. semua tahu brg …

Bab 3:- Perjalanan hidupku ke Sheffield,United Kingdom – Bagaimana nak guna sim card malaysia di UK
September 7, 2014 – 12:41 am | No Comment
Bab 3:- Perjalanan hidupku ke Sheffield,United Kingdom – Bagaimana nak guna sim card malaysia di UK

Salam,
Adakah sim card malaysia anda penting.. bagi aku sgt la penting coz no tel malaysia digunakan untuk dapatkan TAC yg akan digunakan didalam perbankan internet seperti CIMBclicks atau Maybank2u.. kerana rata2 bank mengkehendaki TAC jika …

Bab 2:- Perjalanan hidupku ke Sheffield,united kingdom – Hutang-Hutang Di malaysia
September 6, 2014 – 8:54 pm | No Comment
Bab 2:- Perjalanan hidupku ke Sheffield,united kingdom – Hutang-Hutang Di malaysia

Salam,
Bila kita hendak stay di luar negara dalam jangka masa yang panjang seperti sambung belajar atau bekerja.. mesti akan ada persoalan, apa yang aku nak buat dengan hutang2 dimalaysia.. takkkan nak biar je kan.. hutang …

Bab 1:- perjalanan hidupku ke sheffield,united kingdom – visa+cuti belajar + KLIA –> Manchester
September 4, 2014 – 1:27 pm | 6 Comments
Bab 1:- perjalanan hidupku ke sheffield,united kingdom – visa+cuti belajar + KLIA –> Manchester

Salam semua,

dah 8 bulan menetap disheffield ni.. br berkesempatan nak mencoretkan serba sedikit perjalanan aku dan keluarga dari malaysia ke UK ni.. kiranya aku nak share kepada semua bakal pelajar yang akan dtg keuk …