Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in financial news

Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN)
December 28, 2015 – 8:20 am | No Comment
Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN)

Kuala Lumpur: Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB) hari ini mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN) untuk tahun kewangan …

Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2015
October 6, 2015 – 6:55 pm | No Comment
Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2015

Salam,
permodalan nasional berhad (PNB) telah mengumumkan pengagihan pendapatan/dividen untuk tahun kewangan berakhir 30 september 2015 sebanyak 6.40 sen sesaham atau pun 6.40%..
tahun lepas dapat 6.6%.. tahun ni menurun la pulak.. penurunan ini disebabkan …

Kadar base rate (BR) dan Kadar BLR 2015
January 22, 2015 – 4:00 am | No Comment
Kadar base rate (BR) dan Kadar BLR 2015

BLR/BFR dah tidak digunapakai untuk loan baru.. sekarang guna Base rate (BR)..
[email protected] keuntungan = BR + [bank profit+risk cost+operational cost +lain2]
cth pinjaman loan ASB CIMB
tahun 2014—–>
interest = BLR -1.65
6.85-1.65 = 5.2%
tahun 2015 —–>
interest = …

Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2014
September 24, 2014 – 7:50 pm | 19 Comments
Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2014

Salam,
permodalan nasional berhad (PNB) telah mengumumkan pengagihan pendapatan/dividen untuk tahun kewangan berakhir 30 september 2014 sebanyak 6.60 sen sesaham atau pun 6.60%..
tahun lepas 6.70.. tahun ni 6.6.. kira ok la kan.. boleh la guna duit …

UPDATE:- pengeluaran dividen ASB dari luar negara tanpa hadir dikaunter.. (kisah pengalaman sendiri)
January 7, 2014 – 2:25 pm | 10 Comments

Salam,
Dgr cerita ramai yang masih beratur di bank and dipejabat post untuk keluar duit dividen asb atau hanya nak update buku…
aku tak dpt nak beratur sama2 dengan korang.. coz tidak berada dimalaysia… takkan nak balik …

update buku :- Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)
January 2, 2014 – 10:32 am | 2 Comments
update buku :- Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)

salam,
Azam baru ditahun baru…
korang dah update ke buku asb korang.. rasanya dah ramai yg penat beratur tadi kan.. hahahah..
aku still tak tahu berapa dividen aku, coz aku kat uk sekarang ni… mintak tlg bapak mertua …

pengumuman dividen ASB 2014/2013
December 19, 2013 – 10:20 am | 10 Comments
pengumuman dividen ASB 2014/2013

salam,

text yang aku petik dari utusan online:-
KUALA LUMPUR 19 Dis. – Amanah Saham Nasional Bhd. (ASNB) hari ini mengumumkan agihan pendapatan bagi Skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) untuk tahun 2013 sebanyak 7.70 …

Dividen dan bonus tabung haji tahun 2012 / 2013
February 8, 2013 – 5:40 am | No Comment
Dividen dan bonus tabung haji tahun 2012 / 2013

Salam,
wah2… semalam tabung haji telah mengumumkan agihan pendapatan bg tahun berakhir 2012… tertinggi dalam sejarah 50 tahun penubuhan oooo….. 6.5% dividen campur 1.5% bonus jubli perak…
tentang bonus tu aku tak tau nak kira macammane… rasanya …

Update buku asb 2012/2013 – korang dah update buku pelaburan???
January 2, 2013 – 1:36 am | 7 Comments
Update buku asb 2012/2013 – korang dah update buku pelaburan???

Salam semua,
hari ni dah 2 januari 2013… so dah masuk tahun baru.. dan yang bestnya.. hari ni dah boleh update buku ASB.. mesti ramai orang di bank and pejabat pos.. aku selalunya akan update lewat …

berapa Dividen ASB untuk tahun 2012 / 2013
December 19, 2012 – 4:51 am | One Comment
berapa Dividen ASB untuk tahun 2012 / 2013

Salam,
dah nak hujung tahun 2012, maka ramai yang berkira2 akan dapat berapa dividen / bonus ASB..
kalau nak diikutkan dana yang lain seperti as1m,ASW dan lain2, ianya menunjukkan peningkata..
so saya rasa kali ni pulangan dividen asb …

Dividen amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2012
September 28, 2012 – 1:37 am | 2 Comments
Dividen amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2012

salam semua,
semalam PNB telah mengumumkan pengagihan pulangan / dividen AS1m untuk tahun 2011/2012 sebanyak 6.60 sen untuk setiap unit, nak senang kira adalah 6.6% (kerana harga unit adalah tetap RM1/unit)..
jikalau compare dengan kadar dividen pada …

Dividen Amanah Saham Wawasan 2020 untuk tahun 2012
August 28, 2012 – 2:48 am | No Comment
Dividen Amanah Saham Wawasan 2020 untuk tahun 2012

Salam,
PNB telah mengumumkan pengagihan keuntungan untuk ASW2020 bagi tahun kewangan berakhir ogos 2012 iaitu sebanyak 6.6 sen sesaham atau 6.6% dividen..
Unit aku dalam ASW2020 ni tak la banyak, coz dana ni dah penuh.. so aku …

IPO FELDA GLOBAL VENTURES HOLDINGS BERHAD
April 27, 2012 – 7:17 am | 4 Comments

Salam semua,
sejak dua menjak ni.. kecoh isu  penyenaraian FGVH, untung atau tidak.. itu kita tak pasti.. tapi berdasarkan track record felda ni.. rasanya boleh buat untung..
hari ni MITI telah keluarkan offer untuk memohon kuota bumiputra …

Syer Bank Rakyat dapat 20% untuk tahun 2011
March 27, 2012 – 6:37 am | 6 Comments

Salam,
setelah menunggu sekian lama, akhirnya pengumuman pengangihan keuntungan tahun 2011 untuk pemegang syer telah diadakan semalam. menteri mengumumkan bahawa kadar keuntungan adalah sebanyak 20%. tinggi beb.. 15% dia akan bagi tunai, dan bakinya akan diberi …