Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan, cerita aku

Dividen amanah saham bumiputera ASB 2014 / 2013. (dividen asb 2014)

Submitted by m.ruzaini.h on November 28, 2013 – 7:55 am19 Comments

Salam semua,

kita semakin menghampiri penghujung tahun 2013, dan seperti yang semua tunggu-tunggukan adalah pengumuman dividen asb 2014.

agak2 korang lah, berapa ye kita akan dapat.. aku rasa dividen dalam 7.8% dan bonus 1%..

sebab apa aku teka dapat dividen dan bonus macam tu.. sebabnya, portfolio PNB untuk kebanyakan nya adalah lebih kurang sama… so tanda aras yang aku ambil adalah dari agihan pendapatan ASW2020 dan AS1M yang lepas dimana ianya menunjukkan peningkatan.. walaupun sikit, tapi selalunya ASB ni akan lagi tinggi dari unit amanah saham yang lain…

Oleh kerana aku menggunakan teknik loan ASB + OD asb + kredit kad…. maka agihan pendapatan ASB 2013/2014 ni amatlah penting.. loan ASB aku dah cecah RM500k untuk 2 akaun ASB… aku jangka akan dapat pulangan sekitar 70%-90% dari segi ROI... nanti lepas dah dapat figure dividen and bonus yang betul bulan 1 nanti.. baru aku boleh kira ROI pelaburan aku yang sebenar untuk tahun 2013..

perancangan aku lepas dapat dividen nanti adalah akan keluarkan semua duit tu… dan akan tambah loan asb yang baru…. tp sebab aku sekarang dekat luar negara dalam waktu tempoh yang lama dan tidak dapat mengeluarkan dividen asb 2013 di kaunter.. maka aku terpaksa keluar melalui cara yang lain.. korang boleh baca article aku berkenaan dengan pengeluaran ASB dari luarnegara..—> click

disini aku sertakan sejarah pengagihan pendapatan ASB dari tahun 1989 hingga 2012..

Good luck semua…

tingkayu

TAHUN DIVIDEN + BONUS
2012 7.75 + 1.15
2011 7.70 + 1.25
2010 7.65 + 1.25
2009 7.50 + 1.25
2008 7.30 + 1.25
2007 7.00 + 1.75
2006 8.00 + 1.00
2005 7.30 + 1.25
2004 7.25 + 1.75
2003 7.25 + 2.00
2002 7.25 + 2.00
2001 7.00 + 2.00
2000 7.00 + 3.00
1999 9.75 + 2.00
1998 8.50 + 1.50 + 2.0 (2sen adalah bonus istimewa)
1997 8.00 + 2.50
1996 10.25 + 1.25
1995 10.25 + 3.00
1994 10.0 + 3.00
1993 9.50 + 4.50
1992 9.00 + 4.50
1991 7.50 + 5.00
1990 8.50 + 4.00
1989 8.00 + 6.00

Random Posts

19 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.