Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan, Takaful, cerita aku

CIMB dah offer asb islamic loan la (pinjaman asb islamik)

Submitted by m.ruzaini.h on September 11, 2014 – 7:35 pm104 Comments

wahhhhhh…

CIMB dah offer asb-i loan la… dulu loan asb islamic ni hanya Maybank je yang ada… tp term dia maximum 25 tahun.. CIMB ASB-i ni term paling panjang adalah 30 tahun.. so sgt berpotensi untuk jana keuntungan +- 15% setahun…

contoh.. jika anda apply loan ASB sebanyak RM100k untuk 30 tahun..

instalment (tanpa takaful) ;- Rm 549/bulan
instalment setahun = RM 6588
dividen ASB (7.7%) = RM 7700
% pulangan = (7700 – 6588) / 6588 *100 = 16.88%

best tu.. 16.88% setahun..

sebenarnya pulangan loan asb ni ada 4 benda selain dari dividen (hanya dpt jika anda buat loan asb)

1) dividen
2) bonus
3) principle paid – mayb u all kene google amortization utk tahu apa benda ni)
4) perlindungan takaful – jika mati atau lumpuh kekal.. duit asb tu anda @waris yg punya akan dpt free tanpa byr loan..

mayb ini sesuai untuk graduan baru yang ini memulakan pelaburan yang risiko sgt2 rendah..

my advice.. ambil semaximum loan asb i yang termampu (byran bulanan utk 1st year)  &

ambil tempoh pinjaman yang paling panjang – 30 tahun


cilok gambar ye tuan  Panglima AlphaOne

thanks

Ruzaini

10609587_1514364078808105_6990365799187400105_n

10626227_1514690038775509_3966838144802736077_o

10571992_1514690078775505_988300201158150060_o

Random Posts

104 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.