Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Category

Articles in Pembinaan Rumah Impian

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Penilaian JPPH selesai
December 10, 2018 – 7:29 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Penilaian JPPH selesai

Salam,
Hari ini 10/12/2018 status penilaian JPPH di portal JPPh menunjukkan penilaian rumah aku ni selesai.. dalam 5 tempoh 5 hari LPPSA akan terima laporan penilaian dari JPPH.. semoga berjalan lancar untuk process yang seterusnya.. Insyallah..
Sekian
Ruzaini

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pinjaman LPPSA – Status Kuiri
December 6, 2018 – 3:49 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pinjaman LPPSA – Status Kuiri

Salam,
Setelah seminggu document dihantar ke LPPSA putrajaya.. status di portal LPPSA dari  status “BARU” ke status “KUIRI”.
Kuiri disini bermaksud ada perkara yang diperlukan oleh LPPSA tapi masih tidak dapat..
dalam status hari ini.. adalah kuiri untuk …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – JPPH
November 30, 2018 – 9:14 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – JPPH

Salam,
Untuk post kali ini.. just nak share tentang status penilaian dari Jabatan penilaian dan perkhidmatan Harta (JPPH) untuk pinjaman LPPSA aku..
aku bagi semua borang termasuk borang jpph pada 28 november 2018.. dan lawyer telah hantar …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pinjaman LPPSA part 2
November 28, 2018 – 8:26 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pinjaman LPPSA part 2

Salam, Hari ini (28/11) HR telah contact aku untuk mengambil kembali surat iringan dan document-document yang telah disahkan untuk pinjaman kerajaan LPPSA jenis 6 ini di pejabat HR.. setelah ambil document-document yang berkenaan.. …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Plan rumah, plan RC, pelukis pelan @ arkitek
November 27, 2018 – 5:47 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Plan rumah, plan RC, pelukis pelan @ arkitek

Salam,
# bina rumah sendiri tanpa kontraktor
Untuk post kali ini adalah berkenaan dengan pelukis plan @ arkitek.
Setelah aku draft layout plan rumah yang kami hendak.. kami telah lantik seorang pelukis plan berdaftar yang beroperasi di banda …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Reka bentuk Rumah double key bunglow
November 23, 2018 – 11:19 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Reka bentuk Rumah double key bunglow

Salam,
Kita sambung balik cerita pasal buat rumah sendiri tanpa guna kontraktor sepenuhnya..
Selepas urusan pembelian tanah selesai.. kita boleh cari pelukis plan atau arkitek untuk design rumah.
Untuk kes aku, aku telah lantik arkitek di batu berendam …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Tanah
November 23, 2018 – 8:08 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Tanah

Salam,
Untuk post kali ini adalah berkenaan dengan tanah..
aku beli tanah yang berkeluasan lebih kurang 9000 kaki persegi ini pada hujung tahun 2012.. lokasi tanah ni di durian tunggal.. kira-kira 8 km dari pintu belakang tempat …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Mukadimah
November 23, 2018 – 7:29 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Mukadimah

Salam dan selamat sejahtera,
ini adalah perkongsian pertama aku untuk menguruskan / membina  sendiri pembinaan rumah sendiri di Durian Tunggal Melaka.
Oleh kerana ingin menjimat sebanyak yang mungkin kami suami isteri membuat keputusan untuk menguruskan pembinaan rumah …