Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Archive by Tags

Articles tagged with: homestay melaka murah

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pemilihan genting
August 26, 2020 – 9:24 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Pemilihan genting

Salam semua,
untuk rumah aku ni.. pada mulanya aku nak guna genting monior advance countour yang diperbuat dari simen.. surface dia agak kilat sikit.. harga dalam Rm 2.30 sekeping.. boleh dapat bawah Rm2 jika ambil byk..
bila …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Structure besi bumbung dan genting
August 26, 2020 – 9:05 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Structure besi bumbung dan genting

Salam dan selamat sejahtera semua..
setelah sekian lama tertangguh dan hanky pinky berkenaan dengan pembinaan rumah ni maka 23/8/2020 sub contractor bumbung telah masuk untuk membuat pemasangan besi struktur bumbung..
Besi bumbung aku pakai iaitu C section …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – dinding dan beam tingkat 2
February 7, 2020 – 8:50 am | 2 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – dinding dan beam tingkat 2

Salam,
Pembinaan rumah ni terhenti lebih dari bulan dari bulan 11 hari tu.. ada masaalah sedikit dengan pekerja.. alhamdullilah.. kontraktor telah start balik kerja pada awal bulan januari 2020..
sekarang, kerja telah selesai untuk pembinaan dinding dan …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – slab lantai tingkat 1
October 9, 2019 – 3:02 am | 2 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – slab lantai tingkat 1

Salam dan selamat sejahtera,
Last week telah selesai progress pembinaan slab konkrik tingkat 1.. apa yang aku boleh kata, kos tinggi, ambil masa lama dan renyah.
Oleh kerana ingin menjimatkan kos playwood dan formwork.. maka lantai slab …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Tiang dan dinding tingkat bawah
July 19, 2019 – 1:16 am | 2 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Tiang dan dinding tingkat bawah

Salam dan selamat sejahtera,
last week telah selesai proses naik tiang bawah dan dinding bata.. agak slow untuk selesaikan progress ini mayb sebab bulan puasa dan cuti raya dan musim hujan.. pekerja tak ramai yang bekerja …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – LPPSA Claim progress 20%
May 8, 2019 – 3:03 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – LPPSA Claim progress 20%

Salam,
Alhamdullilah, claim progress 20% telah berjaya.. LPPSA telah disburse claim sebanyak 10% (foundation) kepada penguan yang saya lantik.
kiranya, ambil masa lebih kurang 1 bulan dari permohonan claim di JPPH hingga selesai disbursement oleh LPPSA..
sekarang tengah …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Ground Slab
May 7, 2019 – 3:20 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Ground Slab

Salam,
Kerja-kerja yang telah dijalankan setakat ini adalah baru selesai konkrik lantai bawah.
tebal lantai yang aku buat adalah setebal 6 inch.. dan untuk lantai seluas 3200 kaki persegi.. aku telah order readymix gred G25 sebanyak 42 …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – ground beam
April 19, 2019 – 10:45 am | 2 Comments
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – ground beam

Salam,
Progress terkini pembinaan rumah ini adalah beam bawah telah di siapkan dan tanah telah di isi kedalam petak2 beam.
Tanah untuk tambak tu alhamdullilah dapat murah.. tanah merah bukit.. 1 lori 10 tayar RM100.. order 5 …