Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pengurusan Kewangan

apa yang menarik tentang loan ASB

Submitted by m.ruzaini.h on January 2, 2011 – 11:12 am111 Comments

salam, sebelum ni aku cerita pasal  perbezaan  self saving and loan asb( click — link) itu pun ilustration untuk 5 tahun sahaja, tapi jika kita nak masuk loan ASB ni.. bukan kita nak bayar sampai 25 tahun kan, giler per hutang dekat bank lama2.. buat naya jer.. abis tu biler masa yg sesuai untuk terminate loan tu kan.. jom, aku cerita sikit berdasarkan table yg aku tunjuk dibawah ni.

.
loan asb

kita lihat, dengan loan ASB ni.. memang [email protected] keuntungan ( more 15%) yang kita dpt adalah melebihi bonus(7.5%) yang diumumkan OLEH PNB untuk amanah saham ASB ini.. sebab tu saya boleh kata, simpan sendiri kita akan rugi peluang untuk dapat keuntungan yg lebih tinggi(more 15%/year loan ASB), but semua orang tahu, kalau kita main dengan loan ni, perkara pertama yang kita mesti nilai adalah toleransi kita dengan risk, kalau berani ambil risk, teruskan, kalau asik berfikiran negatif, baik blah dari page aku ni..

so, tajuk kata apa yang menarik dgn loan ASB ni adalah keuntungannya..  loan ASB (>15%) VS  self saving (3-7.5%)..

dalam loan ASB ni, ada 2 teknik yang biasa orang guna.. teknik2 tu macam dibawah ni (refer table untuk details)

untuk teknik 1 ( dividen tak keluar, instalment bayar tanpa miss)

  1. terminate pada tahun ke 3 and anda akan dapat keuntungan sehingga 18%/ year
  2. kenapa bukan tahun ke 5 seperti yg dicadangkan oleh ramai forumer and otai2.. coz lagi lama kita simpan loan ni lagi kurang untung nya and lama kadar yang kita dapat adalah contant.. tak rugi sgt pun, tp kita kehilangan potential nak buat keuntungan tu..
  3. kenapa tak terminate tahun pertama jer, kang lagi tinggi kadar keuntungannya.. giler ker aper klu terminate time loacin period.. memang kene denda 3% dari total loan (maybank lockin period 2 tahun) kan rugi..
  4. guna teknik ni, cash yang kita dapat pada tahun ke 3 adalah besar compare dengan teknik ke 2 yang akan aku terangkan selepas ni tapi modal dia agak tinggi..

teknik 2:- bayar instalment tahun pertama, untuk instalment tahun ke 2 onward guna dividen untuk bayar instalment

  1. terminate loan tahun ke 5 and anda akan dapat keuntungan sehingga 18%/year
  2. kenapa bukan tahun ke 3 macam teknik 1, maner boleh, kang rugi tak pasal2 lak.. just 4%, lagi untung simpan sendiri klu nak terminate awal.
  3. mengikut teknik 2 ni, lagi lama kita simpan loan ni, lagi tinggi keuntungan yang kita dapat, and klu compare dengan teknik 1, ianya amat berlainan dari segi keuntungan..
  4. cash value kurang, tapi modal ciput jer.. leh dapat untung byk.. :)

tak kesah teknik aper yang anda nak guna, make sure kita tau akan risiko yang akan kita hadapi, risiko seperti

  1. BLR naik
  2. bonus sikit
  3. kehilangan kerja
  4. dan lain2

orang kata, takkan la nak untung jer tanpa ada risiko, tak thrill la, ini bukan skim cepat kayap….

macam aku, aku suka teknik no 1, coz lepas 3 tahun leh dpt cash yg banyak sikit… and lepas tu apply balik..

tp untuk teknik no 2, aku pun guna gak, tp buat loan guna nama adik aku yg masih belajar dekat IPT.. before they all abis, baik aku guna jer peluang yg ada.. tp up to 50k jer.. aper pun.. aku combine 2 teknik ni untuk buat max profit.. up to 15% return peryear..

eh, luper nak bg tau.. kiraan aku ni tak termasuk takaful tau.. sendiri mau ingat yer..

sekian

Ruzaini :)

* kiraan berdasarkan

loan RM100k
term 25 tahun,
interest 4.65% (BLR-1.65)
dividen 7.5%, bonus 1.25%

Random Posts

111 Comments »

  • m.ruzaini.h says:

    linda:-

    nak terminate boleh pergi mana2 cawangan maybank yang terdekat..

    jumlah pulangan bergantung kepada jumlah loan yang dibuat.. boelh rujuk kepada baki loan dan tolak dgn jumlah sijil

    sekian

  • hana says:

    salam.. sy hana

    nak tny.. sy ambik loan asb maybank.. 100k untuk 10 thn.. bulan 3 ni akan genap 3 thn sy buat loan ni.. n sy bercadang untuk terminate asb sy.. jd nk tny.. brp pulangan yg sy akan dapat?? in total.. sy ade bnyk bnyk forum tp sy still blur berkenaan cr pengiraanya.. harap korg dpt bantu.. thnx

  • m.ruzaini.h says:

    hana,

    kalau nak kira kene tahu berapa insuran utk loan asb ni dan berapa byaran bulanan..

    1) kene tahu berapa baki loan.. so bank akan pulangkan lebihan duit lepas tolak nilai sijil.. cth RM100k-baki loan = duit cash

    2) dividen untuk 3 tahun tu berapa total

    3) insuran yang tidak digunakan.. sebab kalau ambil insuran 10 tahun, tapi nak terminate tahun ke 3.. so ada baki 7 tahun lagi insuran yang tidak diguna.. pihak insuran akan pualangkan balik duit tu..

    so lepas total kan ke tiga2 perkara diatas.. itu lah jumlah duit yang diterima and kalau nak tahu berapa bersih dapat.. boleh tolak dgn duit modal..

    sekian
    Ruzaini

  • Faizal says:

    Assalamualaikum Tuan,

    Boleh ke ambil Loan ASB tanpa insurans? Atau minimumkan tempoh insurans?

  • m.ruzaini.h says:

    salam faizal:-

    boleh tanpa [email protected] tempoh.. cari pegawai bank yang boleh buat..

    Tq

  • zull says:

    salam tuan
    sy mahu aply asb loan rm50k 30yrs guna teknik 1
    perlu kah sy aply takaful utk 30thn @ 5thn @ tk perlu insuran?

  • m.ruzaini.h says:

    zull:-

    jika nak terminate awal.. boleh ambil takaful 5 tahun.. bg saya kalau 1st time ambil loan asb ni.. elok ambil je takaful walaupun 5 tahun..

    yg sy praktis.. 200k.. split into 2 loan (100k each).. 1 ada takaful.. 1 lagi takder takaful.. dapat benefit dari ROI dan juga perlindungan..

    Sekian
    Ruzaini

  • Nurul ain says:

    Asslmualaikm, sy nk tnya sy wat pnjaman loan asb ngn maybank..blan oktober 2016 genap 3 thn tp sy bercdang nk terminate blan april nie..adakah akn dikenakan penalti atau bayaran denda kalo terminate tak ckup 3 thn?adakah sy akn rugi?trima ksih..mhon pencerahan

  • m.ruzaini.h says:

    nurul ain:-

    kene tgk aggremnent.. kalau islamic memang takder lockin period.. so boleh terminate any time.. ramai yang mencadangkan masa yang elok terminate selepas 2 tahun.. untung atau rugi bergantung kepada cara puan guna memaksimumkan kadar keuntungan bila puan buat loan asb ni ..

    tq

  • dina says:

    Assalam. Nak tanya kalau nak terminate tu xyah bayar kt bank ye? RM50K utk 20 tahun. Takde outstanding. Dah bayar 11 tahun, tgk online banking interest dia 7.15% rupanya. Membazir je bayar selama ni. Terima kasih.

  • m.ruzaini.h says:

    Dina:-

    tinggi sangat tu.. cuba check outsanding balanced dkt cimbclicks.. kalau rendah dari 50k.. maka tak perlu byr apa2.. dan kemungkinan besar akan ada baki yg bank akan pulangkan..

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.