Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » cerita aku

Membeli kenderaan terpakai di united kingdom

Submitted by m.ruzaini.h on February 18, 2014 – 11:40 am8 Comments

Salam,

Kali ni aku nak bercerita atau berkongsi pengalaman membeli kereta di united kingdom..

aku ada pengalaman membeli 2 buah kenderaan,

pengalaman pertama aku beli dari orang malaysia disini, kereta tu brand mazda, model demio 1.5 tahun 2001.. harga cukup la murah 300 pound je.. untuk kereta petrol and auto, ianya amat murah (bagi aku)..

step-step membeli kenderaan dari orang perseorangan:-

  1. Check fizikal kenderaan itu (check la karat,kemik dan lain2)
  2. Test drive kenderaan itu untuk merasai prestasi kereta.
  3. check engine (check leaking minyak hitam, check bunyi)
  4. periksa buku log MOT .
  5. Periksa geran kereta V5 document (check chasis number,  vin number, make sure sama dgn dalam grant)
  6. bila dah berpuas hati, bincang la harga kereta.
  7. jika bersetuju beli, isi slip pertukaran tuan di dalam document V5, anda akan dapat satu slip yg mengatakan anda tuan baru kereta itu, simpan slip tu..
  8. owner lama bertanggungjawab untuk submit kepada DVLA maklumat pertukaran pemilik (anda hanya tunggu geran V5 baru sampai dirumah anda)
  9. sebelum bawa balik kereta itu, make sure korang dah beli insuran dan road tax masih valid.. kang tak pasal2 kene tahan dek polis ditengah jalan.. (kalau berani drive tanpa insuran, sendiri tanggung la ye)

untuk makluman anda.. walaupun kerta ini harga 300 pound.. tapi insuran mahal.. sebab takder lesen uk dan takder NCD dan lokasi rumah yg dikategorikan tidak selamat (sebab banyak pakistan).. aku quote insraun kereta ni kene dalam 950 pound.. mahal gilo..

    dibawah ini kereta mazda aku yg aku beli… comei kan

    1925339_10202670239893904_1153077762_n

    1601169_10202670239853903_1964196641_n

    untuk kereta yang kedua, aku beli dari trader, memang aku check kereta tu kaw2 punya.. siap mintak dia free insuran 7 hari.. senang sikit aku nak bawak balik.. step2 dia sama je dari beli orang perseorangan.. cuma kene check betul2 kereta.. takut dia ubah apa2.. and selalunya trader ni akan bg resit atau dia akan offer waranty.. aku beli waranty untuk setahun.. bayar sikit takpe.. yg penting hati tenteram..

    kereta apa yang aku beli dari trader ni.. nanti aku bg tau.. coz ni bukan kereta aku..tp kereta orang.. aku tukang pakai je.. :)

    sekian

    Ruzaini

    Random Posts

    8 Comments »

    • edy says:

      sy ada abg sy kat uk..kat birmingham..dia nk pos keta utk sy..sy nak mntak tlg awk ni..satu perkara ja..harap awk tlg..sy nk tau bpa kos utk send keta dr uk ke sini..please help me..i really need yr help right now..thats it..just want to knw hw much i should pay..

    • m.ruzaini.h says:

      edy:-

      cost kontena dalam 800 pound je..

      sampai malaysia ada cukai kene bayar, dan fee untuk agent.. untuk tahu berapa kena bayar.. boleh contact pihak kastam dan agent yang terdapat di port klang..

      Thanks

    • Shah says:

      Assalam,

      just nak tahu, insurance cost tu annually ke monthly? If dah ada driving license uk brapa range insurance boleh dapat?

      Kalau utk kereta 1.6cc, brapa cost road tax?

      Regards.

    • m.ruzaini.h says:

      shah:-

      saya beli annually… harga saya tak dapat bgtau dgn tepat.. boleh check guna website ni http://www.gocompare.com/car-insurance/

      tq

    • Shah says:

      Murah juga kalau insurance GBP950 per year. Saya dapat quotes lebih mahal daripada ni.

    • m.ruzaini.h says:

      shah:-

      Ikut umur, alamat dan lesen..

    • Sue says:

      Salam. Sy di birmingham. Blh tak rekomen a good insurance company. Kita dapat insurance for about 2k for a 1.2cc car.

      Thanks dan salam

      Sue

    • m.ruzaini.h says:

      Sue:-

      salam.. susah nak recommend insuran yg murah. sebab byk variable yg dia ambil kira untuk quote. saya pakai go compare sebelum ni..

      tq

    Leave a comment!

    Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

    Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

    You can use these tags:
    <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.