Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Headline, cerita aku

Tentang aku

Submitted by m.ruzaini.h on July 31, 2009 – 3:45 pm26 Comments

Salam semua,

semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..

Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini dalam bidang control & system engineering…

kalau nak tau tentang aku lebih dekat.. email sy di.

zaini_uitm82 at yahoo.co.uk

11032679_10205873748059606_4805605708806006281_n

C360_2014-01-06-10-40-50-371

Random Posts

26 Comments »

  • Haji Mohamad Firdaus Abu Bakar says:

    assalamualaikum..salam ramadhan….

  • m.ruzaini.h says:

    waalaikumsalam, salam ramadhan :)

  • Dez hafizah says:

    salam bro. serius interested dlm asb dividen calculation.agak membantu jugak la untuk DEZ yg berusia 21 thun dan baru keje 6 bulan as gov staf. Hope bro dpt bg tips and ideas for my money management.
    :) DEZ

  • m.ruzaini.h says:

    dez:- bagus la kalau muda2 dah plan nak rancang kewangan dengan tersusun.. good luck yer.. insyallah saya akan bantu apa yang patut.. saya ada dekat melaka, sabtu ahad dekat puchong.. :)

  • Ismail says:

    salam abg ruzaini.. mohon penjelasan.. jika saya mahu bermuladlm pengurusan kewangan ni.. dimana langkah pertama? sebagai contoh ODASB dah xde lagi utk individu.. so mcm mana saya nak create platform utk permulaan.. adakah saya perlu membuat loan peribadi.. dan bagaimana saya hendak menguruskan hutang loan tersebut…

  • m.ruzaini.h says:

    pertama sekali, perlu tgk situasi kewangan diri sendiri.. berapa perbelanjaan, and berapa income.. dari situ.. kita boleh decide berapa kita boleh simpan.. dan dari situ juga kita boleh tahu apa perbelanjaan yang perlu kita kurangkan..

    dan kita juga perlukan specific objectif yang boleh dicapai.. seperti.. ingin memiliki kereta yang berharga RM40k pada umur 23 tahun..
    :)

  • Ainun says:

    Assalam, sedang mencari div asb 2012 terjumpa blog saudara. Saya tak sangka rupanya ada orang muda yg serius dlm pengurusan kewangan ni. Sangat setuju kalau ramai anak muda maksimumkan ASB mereka. Saya dulu mcm tu juga. Mula2 kerja dah buat kira2 akan jadi jutawan bila umur 40 tahun so buatlah loan ASB 200K. Byr tiap bulan & div tak pernah kluarkan tp hancur separuh jln. bila dah kawin.

    Alhamdullillah kesedaran dtg. balik.Sejak 3 tahun lepas setiap tahun sy buat ASB loan 200K dgn Mbb j/masa 25 atas nama 3 orang anak yg dah lepas umur 18 tahun. Mbb byk membantu sebab student pun boleh buat ASB loan ni. Skg ni 2 loan byr balik guna div yg dpt tu. 1 loan lg insyaallah guna div 2012 yg akan dpt jan 2013 ni. Jan 2013 insyaallah akan berakhir juga ikat perut sy bayar bulanan RM1190/bulan.

    Utk ibubapa yg ada kelapangan sikit tu berkorbanlah drp duit membazir kt tempat lain buatlah pendahuluan utk anak2 sebagai bekalan utk mereka memulakan hidup. Niat yg baik balasanNYA juga baik. Insyaallah.

  • m.ruzaini.h says:

    Ainun:-

    saya setuju dengan puan…

    start awal.. and timbulkan kesedaran kepada anak2..

    Tq

  • Mala says:

    Salam Abg Ruzaini,

    Sebenarnya, saya ni baru nak berjinak2 dgn pinjaman ASB ni. Jadi, saya memang xberapa paham tentang pengiraan ASB loan. Kalau abg Ruzaini xkeberatan, blh x explain kan dlm versi english if not, malay pun boleh tapi simple malay..sorry byk2 sbb melayu saya ni xberapa pro sgt. Ni baru belajar balik. saya dpt tau ttg ASB ni dari kawan baik saya yg recommend utk saya ambil. Kalau dibandingkan, saya ni agak lambat untuk memulakan loan ASB tapi demi masa depan insyaAllah boleh kot..

    terima kasih Abg Ruzaini

  • m.ruzaini.h says:

    mala:-

    Thanks coz lawat blog saya ini…

    jom kita chat bahasa melayu.. lama2 nanti pandai la.. :) ….

    untuk kiraan.. cuba fahamkan macamana nak kira:-

    1) asb dividen
    2) asb bonus
    3) amortization calculation
    4) ROI calculation

    just tahun 4 perkara ni.. dah boleh faham macamana nak kira kadar keuntungan..

  • syakira says:

    laa, mcm ney rupenye nak kira..ingt kan dviden dikira ats total sume simpanan,,haha,,angan je lebihh..

  • asyraf says:

    bagaimana dgn asn 2?? adakah berbaloi klu kita melabur dalam 2..

  • Putra Nakal says:

    aku dah melabur dalam asb dari tahun 2008 lagi… aku buat load asb 50k.. so far alhamdulillah tidak mengecewakan.. time sesak2 boleh gak guna duit dividen tu… ye la nak harapkan bantuan org lain belum tentu diaorg leh tolong… bile dah susah sedara pon leh lari beb… :)

  • m.ruzaini.h says:

    asyraf:-

    saya tak mahir dengan product asn…

    Tq

  • Cik Li says:

    Salam Tuan,

    Saya ada baca pasal beli emas lelong dekat bank rakyat.
    Saya pun baru belajar tentang emas. Moga dapat jadi sahabat.

    Terima Kasih

  • m.ruzaini.h says:

    cik Li:-

    Insyallah :)

  • Meaz says:

    Assalamualaikum dan selamat hari raya saya ucapkan kepada tuan sekeluarga.
    Tuan saya ada email tuan berkenaan sambung blaja di luar negara.mohon pencerahan dari tuan.
    sekian terima kasih.
    tq tuan.zaini.

  • m.ruzaini.h says:

    Meaz:-

    nanti saya check email

    Tq

  • Fiza says:

    Salam,

    saya nk mulakan business barang dari uk. biasenyer barang2 ini dikenakan cukai tak bila sampai di Malaysia? sebelum ini sy hanya tumpang barang2 business dari kwn dr sana yg balik msia. ini baru 1st time nk gune shipping kapal.

    terima kasih! (btw cantik n encem anak kembar tuan)

    BR
    Fyza

  • m.ruzaini.h says:

    Fiza:-

    so far saya tak pernah kene tax lagi.. ikut nasib.. kalau hantar kuantiti yang kecil rasanya takder masaalah..
    tp tak menjamin hantar guna kapal ni tak kene tax.. tp selalunya tak kena..

    thanks.. duduk dekat mana ye,,
    :)

  • JANNAH says:

    Salam,

    Saya ada loan ASB 50k dan bayaran bulanan saya RM290. Soalan saya

    1) Adakah bayaran bulanan saya dikira sebagai simpanan bulanan konsisten?

    2) Mana yang lebih baik, pembayaran secara bulanan ataupun bayar sekali untuk setahun?

    3) Adakah buku akaun yang diupdate setiap awal tahun akan effect kepada dividen?

    4) Baki terendah bulanan saya ialah baki yang sedia dalam akaun tu contohnya ada baki RM3K ataupun RM50K + RM3K = RM53K?

  • m.ruzaini.h says:

    jannah :-

    Saya ada loan ASB 50k dan bayaran bulanan saya RM290. Soalan saya

    1) Adakah bayaran bulanan saya dikira sebagai simpanan bulanan konsisten?
    bayaran bulanan adalah untuk bayaran kepada bank bukan masuk ke asb.. kerana bank telah membeli sijil sebanyak RM50k.

    2) Mana yang lebih baik, pembayaran secara bulanan ataupun bayar sekali untuk setahun?
    bayar setiap bulan

    3) Adakah buku akaun yang diupdate setiap awal tahun akan effect kepada dividen?
    tidak

    4) Baki terendah bulanan saya ialah baki yang sedia dalam akaun tu contohnya ada baki RM3K ataupun RM50K + RM3K = RM53K?
    baki terendah pada bulan itu adalah RM3k.. untuk next monthnya baru akan jd 53k..

    semoga ini menjawab pertanyaan puan.

  • AIMIROSE says:

    EN.RUZAINI..
    SAYA NAK TAU KNAPE PEMBAYARAN BULANAN LEBIH BAIK DARIPADA BAYARAN SEKALI UNTUK SETAHUN. TQ
    BTW,NICE SHARING..

  • m.ruzaini.h says:

    aimirose:-

    seeloknya bayaran bulanan.. rugi byr banyak.. sebab duit yg lebih tu boleh invest ke dalam asb balik atau investment lain yg lebih untung..

    Tq

  • shazali says:

    Assalamualaikum sdr Ruzaini,
    Sy terjumpa blog sdr ni secara tak sengaja dan meminati cerita saudara ttg UK. Kerana sy pun dulu pernah belajar disana Bristol. Skrg sy berkerja dlm bidang IT di syarikat oil and gas. Teruskan menulis ttg UK

    Yg ikhlas
    Shazali Z

  • Dila says:

    Pohon pencerahan, baki akaun asb sy pada bulan jan 2015 adalah rm 100, pada bulan 2 sy masukkan rm 16,000, so sy bercadang tidak akan keluarkan duit ni sehingga awal thn hadapan, soalannye berapa dividen sy akan dpt?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.