Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Berita, cerita aku

Semakan Keputusan Permohonan Pinjaman Pelajaran MARA di Bawah Program Pasca Siswazah Luar Negara 2012 boleh disemak mulai 10 April 2012.

Submitted by m.ruzaini.h on April 10, 2012 – 1:51 am296 Comments

salam,

Kepada sesiapa yang memohon skim pinjaman pelajaran untuk PHD dan master diluar negara dari mara.. boleh semak mulai hari ini.

tahniah kepada sesiapa yang berjaya.. kepada yang tidak berjaya.. harap cuba sekali lagi.. dont give up guys… :)

http://online.mara.gov.my/webpascaonline/

Ruzaini

note:- kepada mereka yang ingin berbincang mengenai pinjaman pasca siswazah untuk luar negara ini.. boleh join group Facebook ini

http://www.facebook.com/PascaSiswazahLuarNegaraMara




Random Posts

296 Comments »

  • Joe says:

    Salam en.Ruzaini,

    Saya cuma ada satu soalan berkenaan dengan BTN dgn IELTS,

    a) BTN : kiranya surat BTN boleh hantar dulu sebelom handar dokumen lain sebab nak booked tempat kan? Saya masih berada di luar negara, so kalau fax borang tu boleh?

    b) IELTS cuma syarat am dalam skim ni. Jadi kalau saya dh dapat tempat di uni, x perlu lah saya ambil IELTS untuk hantar ke MARA kan?

    rasanya 2 ni saja yang konfius kan saya. thanks en.ruzaini. blog ni mmg byk membantu.

  • nur says:

    hamy bukak la. then boleh invite semua kat sini. :)

  • FATIN says:

    Salam,..

    MARA dh poslaju surat BTN semalam..Alhamdulillah..saya dapt 7-11Jun..nnti klu ada yg dpt tarikh sama gtau la~~

    Tq Tuan Tanah yg baik hati~~ Jasamu dikenang

  • m.ruzaini.h says:

    sy dah bukak satu page difacebook.

    try Pasca Siswazah Luar Negara – MARA

  • siti says:

    hmm i’m confused. when do we actually register for eduloan?

  • Mira says:

    Salam FATIN..

    Awak memang minta date tu k?

  • Azlina Z. says:

    Tak jumpa group tu. Pasca Siswazah ada la.

  • Azlina Z. says:

    Sorry tak cari betul-betul. Dah jumpa dah. :)

  • Dain says:

    sy da try search Pasca Siswazah Luar Negara – MARA tp xde pn.. hehehe..

  • Dain says:

    opsss.. ok… join suda..

  • ariff says:

    slm.

    kpd sesiapa yg dh dftr eduloan..tnye sket..

    1. knp Imperial college london xde dlm list eh?
    2. klu dh msukkn nama uni, bole tukar blk ke?

    sbb saya blm firm nk gi U mana…

    tq

  • m.ruzaini.h says:

    salam,

    saya dah create satu group untuk Pasca siswazah MARA ini di face book.. boleh la ramai2 join and boleh berbincang disana..

    tapi kalau boleh.. perkara penting seperti procedure atau lain2 yang difikirkan penting boleh update di blog ini.. agar dapat memberi info kepada mereka yang memerlukan dimasa akan datang..

    jemput join di http://www.facebook.com/groups/177403435718997/

  • hamy says:

    Dain…boleh tepek link kat sini? dah search tada pung..ada pasca siswazah je..is that the one?

  • Rose says:

    Joe,

    kalau universiti tu tak mensyaratkan IELTS, maka x perlu hantar result IELTS ke MARA.

  • nur says:

    yay dah send request nak join. jumpa di sana.

  • nur says:

    Fatin,

    ada eh btn 7-11 June. tengok kat takwim dia takde pon tarikh tu. saya dah apply yg 21-25 june tapi takde ape2 reply pon. mmg dia pos surat ke rumah eh?

  • m.ruzaini.h says:

    rose:-

    dgr kata tidak perlu kalau uni tak perlu.. tp kene tanya mara untuk kepastian..

  • Rose says:

    en. ruzaini,

    betul jugak tu. mungkin kena tanya direct kpd En. Sufian. Saya dah tanya (sebab saya punya kes pun sama, universiti waived requirement to prove my English proficiency). Dalam kes saya, tak perlu hantar result IELTS ke MARA.

  • FATIN says:

    Ariff,

    1. Kena inform En. Sufian berkenaan university yg xde dlm senarai tu..
    2. Dlm sistem eduloan, boleh tukar/kemaskini pd bila2 masa selagi tak tekan ‘HANTAR’. Tp, once dh hantar, x leh tukar n max 30 hari time limit tuk hantar hardcopy salinan sjil2 n unconditional offer letter ke MARA.

    hrp membantu,
    tq

  • Rina says:

    Assalamualaikum,

    Saya baru je dpt conditional offer dr MARA after Appeal, Alhamdulillah.
    Saya ibu yg nak bawa 2 0rg anak2 dah & akan bersekolah. Suami x dpt berhenti kerja because of our many financial comitments. And support kami di UK (InshAllah) nanti.

    Nak tau, if sesiapa tahu psl persekolahan di UK. Sekolah rendah & menengah, adakah totally percuma?

    Thanks for the info di atas.

    Btw, planning to go to Univ of Manchester, tapi nak share rumah ngan yg bujang :) utk penjimatan. Is that a good idea?

    Pls includekan saya dlm grp u all ya. Thanks

  • afiqsi says:

    Rina,
    U appeal mcm mne?
    Blh kongsi..?
    Sebab saya xdpt la pinjaman…
    Thanks..

  • Rina says:

    Dear Afiqsi,

    I think the appeal duration dah expired. On the result webpage that mention tak berjaya ada button appeal. So fill in the online form. Within the limited time.

  • afiqsi says:

    Dear rina,
    Owh…yg tu i da buat..i tot u were appealing manually…huhu…
    I didnt make it for the appeal stage…igt nk tnye u la…ok then thanks…
    Congrats againnn…

    Btw..
    Nk share ng korng..last friday went to MARA to get clarification on the process and criteria for applicant to succeed…the criterias they r looking at were quite questionable la..huhuhu…anyway..kpd sesape yg still nk mncbe tuk rayuan..blh diteruskn k?

  • m.ruzaini.h says:

    so, mara bg tak buat rayuan sekarang ni..

  • nurul says:

    ada tak anyone here yg akan ke melbourne?? and nak tanya mcm mana nak isi borang utk allowance payment tu yer coz bkn ker kita nak kena gi sana dulu utk bukak account bank kat sana?? so mcm mana nak submit form tu??

  • Rina says:

    Afiqsi,

    So r u appealing still now. Why not keep pushing. Sumtimes u have to be resilience to get wat u want. I dah try bertahun2. Baru dapat. Or try again nxt yr… InshAllah. Rezki tu sumtimes kita tak sangka. Berdoa je.

    Are u applying for Master or PhD prog. I think many r Master applicants so limited no. I guess. Can u explain wat do u mean when u said the criteria of selecting is questionable? I do believe it is on their discretion.

    Cuba lagi bro. Never give up!

  • Rose says:

    nurul,

    kalau x salah, sebelum fly MARA akan bagi 6 months allowance in advance. dah sampai melbourne nanti, bukak akaun bank & submit maklumat akaun tu ke MARA. Nanti elaun bulan ke-7 & seterusnya MARA akan TT terus.

  • dinda says:

    rose,

    apa fb awk? sy nk add ni tp xboleh..bg email boleh?? boleh kita bncg psl nz..

  • Aishah says:

    Assalamualaikum.

    Sy akan sambung study; MA Philosophy di King’s College London, September ni, Insha’Allah. Ada sesiapa yg akan ke London?

    Anyway..Mara xde cakap pula University mesti top20.. Mara cuma bagitau top ranking, biasanya top 50 la kan (mcm JPA punya requirements)..

    Sy apply kursus BTN utk bulan Julai..

    oh ya. ramai yg dpt Mara ni, sambung bidang sains je..yg nk smbung ‘arts/humanities’ x de ke?

  • saleha says:

    salam semua, mcm mna ya klu kita dpt offer dr uni utk master suppose 2 tahun tp bila tgk blk, 1 year post grad dip & 1 year master.. uni mtk buat post grad dip dulu sbb course yg sy mtk tu lari dr apa yg sy dh belajar dulu.. so post grad dip tu sbg persediaan before master.. mara boleh pertimbangkan x??

  • cont_v says:

    Salam. X de ke wanita bujang yg nk ke manchester? Kalo ade bleh la sewa rumah sesame..

  • Iman says:

    Salam,

    Saya bru dpt unconditional letter dr ucl. Insyallah dis coming autumn :) tp Surat Btn sye still lg xberjawap. Da sent kt Mara about a month ago. Cz nak submit all the documents this July. Camne ye.

  • Iman says:

    Silap bukan uncon tp conditional letter. Hehehe.

  • Iman says:

    Salam,

    Mcm mane nak reg edu loan sbb tarikh pengajian sept? Ape patut sye letak kt tarikh tu.

    thanks.

  • m.ruzaini.h says:

    iman,

    try contact penyelaras BTN cin badariah.. check nama u ada ke tak dlm list btn..

  • Mdx says:

    Asalamualaikum to all,

    Ada x yg gi Edinburgh? InshaAllah akan study MSc Petroleum Engineering at Heriot-Watt Uni.

  • Doora Ahya says:

    Assalammualaikum m.ruzaini,

    Saya seorang pelajar darik Koleh Pofesional Mara Seri Iskandar. Kolej in telah menawarkan course Higher National Education diploma (HND) selama 3 1/2 tahun. Jika Student HND berjaya mndapat CGPA 3.75 ke atas, MARA akan menawarkan lanjutan BTEC Degree di UK.

    Saya pernah dalam senarai blacklist ptptn. tapi, saya telah selesaikan semua hutang saya. adakah ini akan jejaskan permohonan saya nanti?

  • Q says:

    Salam semua,

    Alhamdulillah saya juga telah mendapat tawaran MARA dan dlm proses utk terima Unconditional Letter dr Middlesex Uni.

    Uni saya telah “waived” utk keputusan ielts..dan saya di maklumkan jika Uni tidak meletakkan syarat ielts, maka MARA memberi pengecualian utk itu. – syukur…

    Sekarang ni saya takut utk keputusan VISA.. bole sesiapa bgtau..requirement result ielts utk apply UK VISA kena band brapa? i heard mcm 6.5 – 7 ? – risaunya kalau tak lepas, …if not kena amik exam lagi skali la jawab nya….

    kalau ingin bawa family ( suami / isteri & anak) …kira apply Family Visa package ke mcm mana ya? confius…

    Harap dapat kongsi pengalaman bersama…Terima kasih

  • mujahid says:

    assalamualakum,saya baru check kat laman web mara rayuan saya untuk pinjaman pasca siswa luar negara berjaya..ade sape2 yang ambik bidang pengajian islam x kat sini?

  • Yana Lang says:

    Salam semua! I dah submit all the relevant documents. So what now? Been calling En Suffian, cik Farawahida and cik Nadirah, tapi tak pernah berjawab. Dalam sistem eduloan tu macam x berupdate pon. Oh, saya dapat Coventry Uni LOndon campus and insya Allah will start in October 2012.

  • nana says:

    saya ada email En Sufian / Cik Farah berkenaan Pinjaman MARA ni..just nk share info dr mereka

    1. Pinjaman boleh ubah bermaksud kadar bayaran balik adalah 20% daripada perbelanjaan yang telah dikeluarkan oleh MARA sepanjang tempoh pengajian

    2. Sekiranya univ x perlukan IELTS, MARA memberi pengecualian utk itu

  • Fyad says:

    Assalam,

    I dah add group kt FB, pls accept me k.

    Nak tanya2 pasal eduloan jugak ni..

    Thanks.

  • aida says:

    Assalamualaikum…

    sy rs mcm sy ni dh terlambat nk mohon loan mara ke luar negara ni, any idea to help me out with this?…

    Thank u!

  • saiyidahaisyah says:

    hello semua.

    korang tahu psl ukstudent advisory tak?

    btw, nak tahu serba sikit mcm mana nak try scholar/pinjaman mara.
    saya tahu dah tutup now. but hope bole apply manual ke if intake jan.

    btw, sila accept request saya untuk join group.

    thanks :)

  • munirah says:

    salam..
    just nak tnya spe ye yg mohon phd untuk financial economic? kalau ada inform saya kt [email protected] tq~ :)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.