perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part 1
Salam,
Setelah lama mengkaji dan belajar dengan otai2 mengenai ASB/OD akhirnya aku berjaya menyiapkan satu platform berjumlah RM XXX,XXX.00.
walaupun tak banyak.. tapi ok la.. rasanya tak perlu kot aku nak cerita pasal kelebihan ODASB ni.. klu tak tau gak.. korang search jer dalam net.. belambak2 info yg boleh dirujuk..
kali ni aku nak cerita step2 yg aku lalui untuk apply ODASB ni.. real experience..
Platform ni kita boleh dapat dari:-
1) duit sendiri
2) duit mak ayah (pinjam)
3) personal loan
4) refinance (house,car etc)
5) kawan2 ( saper la yg baik hati nak pinjamkan ek..
jika platform kita dari personal loan, make sure, interest yang dikenakan tu berpatutan.. jgn dok belasah jer… kang rugi lagi ada la..
lepas dpt semua platform tu.. masukkan dalam buku ASB, then convert ke sijil (charge rm 10 dikenakan), hanya boleh dilakukan di pejabat ASNB di seluruh negara.. process dia kejap jer..
lepas dpt sijil macam aku punya ni.. (gambar di bawah).. korang pergi jer bank CIMB atau RHB.. CIMB bagi 90% dari nilai sijil (BLR – 1.65 * 23/6/2010) and RHB pulak bagi 95% dari nilai sijil ( BLR – 1% * 23/6/2010).
so korang pilih la bank yg mana berkenan di hati.. process boleh mengambil masa dari 2 minggu ke 1 bulan.. klu ada prob.. maybe 2 bulan br siap.. saper yg ada bad record CCRIS and CTOS.. confirm tak akan dapat.. so.. settle kan dulu bad record tu before apply.. klu tak.. buang masa jer..
so, sampai disini sahajalah untuk kali ni.. nanti aku update yg lain pulak..
salam..saja nak tanya pendapat…saya pernah diberitahu yg sistem OD/ASB ni boleh sbb kan kita terlalu terikat dgn cara ini dan bila ada emergency, kita dah susah nak guna duit kita sendiri sbb gaji semua dah terikat dgn sistem ni?betul ke?
sebenarnya.. kalau menggunakan cara yg betul.. kita akan dapat spend more than jumlah gaji kita.. so tak timbul isu kita susah nak guna duit gaji kita sendiri..
.. hopefully penjelasan ni dapat membantu..
[...] info —> click :- perjalananku dalam melaksanakan OD/ASB – part #1 [...]
ASB/OD dah tutup 30 June 2010
yup, dah tutup mulai 1 julai.. itu untuk individu.. lepas ni hanya untuk application guna company pemilikan tunggal jer yang layak untuk apply, but syarat dia tak tau lagi.. tunggu and lihat
salam..
nak tau berapa interest OD.
ASB utk 2010 =7.5% (semua org tau)
FD camne lak kira.
mane lebih ok (kalau try guna FD ganti OD)
………TQ
interest OD cimb yang aku apply dulu BLR – 1.65%..
FD lebih kurang 3%, tgk term and bank aper yg kita nak apply..
untuk makluman tuan OD tu bukan FD.. and FD tu bukan OD.. tapi kita boleh buat OD dengan menggadaikan FD..
kita sedia maklum ASB VS FD.. confirm ASB menang.. so yg terbaik adalah ODASB..
ODASb adalah tool.. yang dapat membantu kita dalam manipulation ni..
untuk ODFD.. kalau kita pandai.. kita akan dapat hasilnya.. dulu saya dah kira.. still boleh untung..
kalau tuan nak tau lebih lanjut.. saya galakkan simulate dalam excel.. the best try buat projection untuk 10 tahun..
all the best..
bro ,, ada excell pasal ODFD tak ??? kalau ada aku nak boleh …
tp layan mebeng sec 14 pj , staff situ bgtau odfd islamik punya rate
= blr+ 0 , mof = 100% ,minimum fd-i = rm 10k …
ada sorg brader ni ckp rate kat publicbank around 4.8 %
eeerrrrmmm odfd islamik = cashline-i
tq bro
hyrul xx:-
takder la bro.. aku tak buat OD FD.. coz rate dia rendah… lagi pun aku dah ada ODASB
Tq
untung la ko ada odasb ..
kira2 yg aku buat guna excell ko pun still ada untung kalau guna odfdi tp saving sikit la ,,
td pun hampir2 aku nak ke sec 14, nak jumpa aweks cun yg handle odfdi tuh ,tp dia cuti lak… tp time minum2 td bila pikir balik pasal bfr/blr+0 tu , aku batal je la buat odfdi nih ,,,,, baik aku run mcm biasa asb+current acc mudharabah ni .. tak la sakit kepala mengenangkan blr/bfr nih ..time kecemasan pun tak pening,sbb wdraw pun tak kena cas
apa2 pun , thanks 4 ur blog
Hyrulxx:-
bagus la bro, bila kita dah mampu utk decide sama ada berbaloi atau tidak.. maka disitu kita dah pandai untuk menilai risiko… coz setiap org risk tolerant berbeza…