Cara-cara untuk install Windows XP kedalam SATA hard disk
Cara-cara untuk install Windows XP kedalam SATA hard disk
Guna Sata hardisk memang laju, lagi laju dari IDE harddisk. Tapi kalau guna sata hardisk pastu nak install windows XP memang tak boleh (CD XP Original), tp kalau yang pirate tu boleh rasenya. Kenapa saya kata pirate punya boleh install, tapi original windows XP CD tak boleh, ini kerana ori CD takder sata hardisk driver and kebanyakan yang pirate ada. So, kalau anda ada cd original untuk windows, and nak install windows XP kedalam sata hard disk tu, senang jer. Meh saya tunjukkan.
Apa yang perlu kita ada sebelum install ni:-
1)Original windows XP installation CD
2)Freeware software NLite
3)CD kosong
4)Sata hardisk Driver (cari la kat net atau kat yang dah disediakan)
so, download the sata driver dan simpan dalam mana2 location,install Nlite software, apabila anda start Nlite, anda dimintak untuk provide location windowsXP CD. Just type CD drive letter (cth E).
Untuk simpan sata driver didalam installation package, aper yang perlu anda buat adalah save dalam HDD.apabila warning window appears click OK dan select destination folder yang dendak di simpan. Pastikan destination partition/HDD cukup ruang untuk store content windows CD tu.
Saya telah test Windows XP home edition, saiznya lebih kurang 566MB. Selepas anda pilih location folder itu tadi, the application akan start copy semua windows installation fail. Dan apabila habis, its will display some information berkenaan dengan windows yang baru kita copy tadi.
Sekarang, click next 2 kali sehingga anda sampai ke skrin dimana ada 4 option untuk dipilih. So, pilih ‘Integrate’ dan selepas itu pilih drivers button dan click next. Dari menu seterusnya, click insert dan select multiple drive folder option dari drop down menu. Option ini akan member kebenaran pada anda untuk brows location dimana downloaded drive akan ditemui.
Next, pilih directory yang berkaitan (driver), just select and click next. Sekarang application akan meminta kebenaran utnuk start integration. Just chose yes and tunggu driver diamasukkan kedalam installation package.
ok, sekarang, driver tu dah ada dalam windows installation package , tetapi installation package tu tadi kan kita buat dekat dlm HDD, bukan dekat CD kan. So, anda perlukan bootable CD untuk start install windows dalam computer baru anda. Just burn jer semua file2 installation packge tadi kedalam CD. Seblum nak burn dalam CD, kene encapsulate the installation kedalam ISO image dengan menggunakan Nlite application
bukan Nlite, make sure HDD installation folder di pilih dan click next. Select “last session” preset dan click next. Sekarang, dari option menu pilih “bootable ISO” dan click next. Seterusnya, pastikan mode di set kepada “create Image” dan click “make ISO”.
Destination diperlukan dimana ISO image tadi akan di simpan. Setelah image process selesai. Anda bebas untuk burn file tadi kedalam CD dengan mengunakan CD burner software seperti Nero
Lepas Burn CD tadi, ianya adalah copy kepada CD yang original, tetapi CD baru itu include Sata Driver. So boleh la anda install window kedalam Sata driver untuk windows XP.