Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Plan rumah, plan RC, pelukis pelan @ arkitek
November 27, 2018 – 5:47 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Plan rumah, plan RC, pelukis pelan @ arkitek

Salam,
# bina rumah sendiri tanpa kontraktor
Untuk post kali ini adalah berkenaan dengan pelukis plan @ arkitek.
Setelah aku draft layout plan rumah yang kami hendak.. kami telah lantik seorang pelukis plan berdaftar yang beroperasi di banda …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Reka bentuk Rumah double key bunglow
November 23, 2018 – 11:19 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Reka bentuk Rumah double key bunglow

Salam,
Kita sambung balik cerita pasal buat rumah sendiri tanpa guna kontraktor sepenuhnya..
Selepas urusan pembelian tanah selesai.. kita boleh cari pelukis plan atau arkitek untuk design rumah.
Untuk kes aku, aku telah lantik arkitek di batu berendam …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Tanah
November 23, 2018 – 8:08 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Tanah

Salam,
Untuk post kali ini adalah berkenaan dengan tanah..
aku beli tanah yang berkeluasan lebih kurang 9000 kaki persegi ini pada hujung tahun 2012.. lokasi tanah ni di durian tunggal.. kira-kira 8 km dari pintu belakang tempat …

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Mukadimah
November 23, 2018 – 7:29 am | No Comment
Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Mukadimah

Salam dan selamat sejahtera,
ini adalah perkongsian pertama aku untuk menguruskan / membina  sendiri pembinaan rumah sendiri di Durian Tunggal Melaka.
Oleh kerana ingin menjimat sebanyak yang mungkin kami suami isteri membuat keputusan untuk menguruskan pembinaan rumah …

Potongan bulanan ke tabung haji melalui CIMBclicks
August 22, 2017 – 5:21 am | One Comment
Potongan bulanan ke tabung haji melalui CIMBclicks

Simpan DULU sebelum belanja.
1 – Simpanan TABUNG HAJI untuk diri, isteri dan anak-anak setiap hujung bulan secara AUTOMATIK dan ditolak terus dari akaun bank..
2 – Sekali je setting untuk penolakan automatik secara berjadual setiap bulan …

Interior Design:- Bilik Tidur
March 14, 2017 – 2:34 pm | No Comment
Interior Design:- Bilik Tidur

Salam sejahtera,
sekejap je sudah masuk tahun 2017.. saya sekarang agak bizi menyiapkan penulisan thesis saya.. disini saya sharekan my dream room.. Plannya akan cuba buat DIY bilik mcm ni untuk rumah yang bakal saya bina …

Cara-cara untuk menyimpan duit didalam tabung haji melalui online (Maybank2u)
January 11, 2016 – 10:48 pm | No Comment

Salam,
rasanya dah pernah org buat step by step cara nak guna maybank2u untuk menyimpan didalam tabung haji.. tak salah kot aku share lagi.. meh layan.. jimat kos minyak and masa.. RM1.06 sahja sekali pengeluaran atau …

Bunglow design – Bayou Creek Semi-D @Leisure Farm,Johor
January 2, 2016 – 10:47 pm | No Comment
Bunglow design – Bayou Creek Semi-D @Leisure Farm,Johor

Berada di Johor dan berdekatan dengan singapura, lokasi rumah ini memberi satu carahidup yang berbeza. Ianya boleh dikatakan berbeza kerana lokasi ini berada di dunia modern tetapi masih merasai suasana santai ala2 resort.
reka bentuk rumah …

Azam tahun baru 2016
January 1, 2016 – 2:23 am | No Comment
Azam tahun baru 2016

Salam,
sekejap je dah masuk tahun 2016.. dan  lebih 2 tahun kami sekeluarga menetap di bumi asing United Kingdom.. Azam tahun 2016 ni tak la byk.. sebab azam yang lepas pun byk yang tak selesai lagi.. …

cara kiraan dividen dan bonus asb 2015 / 2016
December 29, 2015 – 8:53 am | One Comment
cara kiraan dividen dan bonus asb 2015 / 2016

Salam..
Ramai yang bertanya bagaimana hendak mengira dividen asb 2015 dan bonus asb 2015.. dividen dan bonus asb tak boleh dicampur direct seperti ini 7.25+0.5 = 7.75 kerana kiraan kedua2 nya adalah berbeza..
Aku pernah menulis berkenaan …

dividen dan bonus asb 2015 / 2016
December 29, 2015 – 2:35 am | No Comment
dividen dan bonus asb 2015 / 2016

Salam..
Sebentar tadi asnb telah mengumumkan dividen amanah saham bumiputra asb untuk tahun kewangan berakhir 2015 sebanyak 7.25% dan bonus sebanyak 0.5%..
Agihan pendapatan ASB 7.25 sen seunit
KUALA LUMPUR: Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB) mengumumkan agihan …

resepi nana kitchen:- ~ CRISPY CHEESY CHICKEN BALL ~
December 28, 2015 – 9:36 pm | No Comment
resepi nana kitchen:- ~ CRISPY CHEESY CHICKEN BALL ~

salam
~ CRISPY CHEESY CHICKEN BALL ~
hari ni terasa nak makan cheesy chicken ball tapi tak tau nak beli kat mane so memang kene bikin sendiri la jawabnye. jom temgok camne saya buat..

what u …

Design Rumah Impian:- pearl valley 276
December 28, 2015 – 9:20 pm | No Comment
Design Rumah Impian:- pearl valley 276

Salam,
Rumah impian kami.. Insyallah satu hari nanti akan tercapai..
RUzaini
sumber:- internet

Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN)
December 28, 2015 – 8:20 am | No Comment
Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN)

Kuala Lumpur: Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB) hari ini mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.10 sen seunit bagi Amanah Saham Nasional (ASN) untuk tahun kewangan …