Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Education, teknologi,komputer dan internet

Saya mahu blog lawa – part 1

Submitted by m.ruzaini.h on June 15, 2009 – 1:02 amNo Comment

Salam,

Ilmu yang dimiliki  akan bermakna sekiranya di kongsi dengan orang lain dan kiranya ilmu yang diajar ilmu yang baik maka ketahuilah pahala akan diperolehi selagi ilmu yang disebarkan digunakan pada tujuan yang baik, Insyallah.

Setelah mencuba dan mempelajari bagaimana membuat blog mengunakan hosting sendiri dan domain sendiri dari Website. maka blog saya sekarang berwajah baru. dan saya tergerak hati untuk berkongsi cara2 membuat blog ini dari awal hingga akhir. semoga ilmu yang saya kongsi ini akan membawa kebaikan. insyallah.

Step 1:- Set up web hosting dan domain

Jika anda telah memiliki web host sendiri, anda boleh skip step ini. Jikalau tidak ada, saya boleh cadangkan webhosting yang saya guna sekarang iaitu dari cynetstudio.com dimana plan saya guna sekarang adalah standard plan. Atau anda mungkin boleh purchase advance plan jikalau anda berminat. Control panel untuk web hosting yang disediakan oleh  cynetstudio.com adalah Cpanel.

Jikalau anda tidak memiliki domain web site sendiri seperti domain saya www.perjalananku.com. Anda juga boleh membeli di cynet, just surf jer. But domain dan webhosting mesti ada untuk teruskan ke process yang seterusnya.

Berhati-hati memilih domain untuk blog anda. Pilih nama yang senang diingati dan senang untuk orang type di web browser untuk ke blog anda. Anda mesti tak nak orang lain menaip www.susahbetulnaktypedomainkoni.com . Selepas purchase webhosting dan domain anda perlu menunggu ianya diaktifkan oleh pihak cynet. Sila ke step yang seterusnya jika semunya selesai.

Untuk mendapat discound 20% off dari cynetstudio.com. Sila guna cupon ini L-852J, make sure anda dpt discount 20% di dalam invoice yang diberikan.

cpanel

Step 2:- Install wordpress.

Jika anda purchase webhosting dari cynet, anda akan mendapat control panel yang dinamakan cpanel. Dengan menggunakan Fantastico service dimana ia akan install secara automatic wordpress anda beserta MySQL databased. Memang mudah. Hanya 2,3 kali tekan sahaja.

fantastico

step a:- click fantastico di Cpanel

fantastico1

Step b : new installation

fantastico2

Step c : wordpress details

fantastico3

Step d : link blog anda

fantastico4

Step e: blog anda

Step 3:- Login to wordpress.

Selepas install wordpress via fantastico. Anda hanya perlu browse ke blog anda (www.domainanda.com) dan standard wordpress template akan terpapar. Dan anda boleh login ke wordpress control panel seperti biasa dan boleh la start untuk ber blog.

Untuk info sharing seterusnya, saya akan share macamamna nak install template yang best dan menarik untuk blog anda. Sebagai contoh, adalah blog saya ini. Bersambung…

Sekian.




Related Post

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.