Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pengurusan Kewangan

Macammana nak selesaikan hutang Kad Kredit

Submitted by zaini_uitm82 on September 9, 2008 – 1:13 pmOne Comment

kad-kredit

9/9/2008

Salam, hari ni dah 9 hari kita berpuasa. hari ini juga dah 5 hari aku berenti kerja dan bergelar penganggur.. hehehehe..
hari ni kita share macammaner nak selesaikan hutang2 kad kredit.. tp benda yg aku nak share ni.. tak semestinya akan berjaya.. cuma dari segi teori.. klu kene dgn gaya.. akan berhasil..

ada beberapa cara untuk menyelesaikan hutang tertangguh kad kredit ni,

sekiranya outstanding balance adalah RM5K

Cara 1:-
Bayar 5% dari out standing balance tadi atau RM50, mana2 yang tinggi la:-
*jumlah bulan untuk settle kan hutang tu = 69 bulan
*interest yang dibayar= RM1875.87

Cara 2:-
Bayar secara tetap RM250/bulan:
*jumlah bulan untuk settle kan hutang tu = 24 bulan
*interest yang dibayar = RM987.60

cara 3:-
Buat personal loan ( 2 tahun / 6.8% setahun dari bank islam), dan buat full settlement on credit card:
*Total of months to settle personal loan = 24 months
*Paid for interest = RM680

Cara 4:-
Balance Transfer with other bank (Fixed 24-Month Instalment Plan / 6.88% per annum by Alliance Bank)
*Total of months to settle Alliance’s credit card = 24 months
*Paid for interest = RM688

Cara 5:-
EZ Payment 0%
0% interest.. menarik bukan.. tapi hati2 kerana mereka mengenakan one time fee yg bukan nya rendah..

Note: semua kiraan adalah contoh sahaja. interest yang dikenakankan adalah berlainan bergantung kepada individual bank.

Ada rasa.. dalam 5 cara ni.. maner yang anda rasa yang terbaik.. tepuk dada.. tanya selera.. anda buat lah keputusan yang bijak..

nanti saya akan bagi details setiap cara yang saya terangkan tadi. tunggguuuuuuuuuuuuuuu

selamat berpuasa… :)

Random Posts

One Comment »

  • m.ruzaini.h says:

    kepada sesiapa yang mempunya hutang kad kredit yang teruk.. and masih mempunyai pendapatan.. anda boleh convert hutang kad kredit tu kepada term loan.. kene discussed dengan bank untuk convert.. let say term loan tu 5 year dengan kadar faedah 9%.. kira ok la tu.. tak la tinggi berbanding 18% betul tak.. klu tak leh gak.. try mintak nasihat AKPK.. tp make sure u still ada pendapatan (gaji)..

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.