Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 24 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini dalam bidang control …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

my twins stories

ikuti kisah perjalanan hidup twins kami Aisyah Ramadhani & Asyraf Ramadhan yang lahir di sheffield united kingdom pada 12 julai 2014

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Perjalanan PHD ku

Perjalanan PHD ku di bumi asing Sheffield United Kingdom telah bermula.

Home » cerita aku

Pesuruhjaya sumpah

Submitted by zaini_uitm82 on September 2, 2008 – 2:59 pm22 Comments

sumpah

2/9/2008

Salam, aku cuti setengah hari tadi.. unpaid.. huhuuh.. hari ini aku cuti coz nak settle kan semua surat2 yang berkaitan dengan surat perjanjian MARA.. nasib baik makcik aku (kembar mak aku) ada.. so mintak tlg dia sah kan salinan2 yang aku buat.. and aku tgk2 cop2 tu.. sekali terkejut.. penolong pengarah muda dari aku.. baru 23 tahun.. dah jadi penolong pengarah.. memang hebat anak melayu.. alhamdullilah.. mungkin kah aku bakal jadi macam tu.. tunggu dan lihat.. hehheheheh…

lepas aku jemput makcik aku and my mom.. kene la jemput.. coz depa ni menjadi penjamin aku. thanks mum.. thanks maktam… kene g buat sumpah la… aper lagi.. 2 sain jer perlukan.. aku g kat PKNS untuk cop sumpah tu.. RM4 untuk satu cop.. total RM8.. alhamdullilah.. selesai semua.. esok nak g submit surat perjanjian ni. and g buat visa.. hope semua akan settle esok…

last story untuk hari ni… aper lagi.. juadah berbuka la.. mak aku buat simple jer.. tapi pergh.. sedap beb… mee goreng basah… gulai ikan bawal… sayur cendawan berlada… ikan goreng.. and tembikai (RM17 sebiji… mahal giler).. memang sedap sehingga menjilat jari… yg tak best hari ni… aku tak g terawikh… coz aku kene balik rumah sewa… tapi takper.. insyallah esok aku g.. :)

sekian…

IKLAN:-

Cam mana nak jadi Pesuruhjaya Sumpah? nie caranya..

Perlantikan seorang Pesuruhjaya Sumpah adalah dengan membuat permohonan kepada Ketua Hakim Negara, Mahkamah Persekutuan menggunakan borang yang ditetapkan. Perlantikan adakalah dibuat di bawah peruntukan Seksyen 11 Akta Mahkamah Keadilan 1964. Bukan semua orang yang memohon akan dilantik. Terdapat syarat-syarat kelayakan yang perlu dipenuhi. Sebelum Kaedah-kaedah Pesuruhjaya Sumpah dikenalkan, perlantikan telah diwartakan dalam Warta Kerajaan Persekutuan. Selepas dilantik satu Sijil Perlantikan ditandatangani oleh Ketua Pendaftar bagi pihak Ketua Hakim Negara diberi kepada calon yang berjaya.

KELAYAKAN
Pemohon hendaklah memiliki sijil MCE/SPMA atau setarafnya, seorang warganegara Malaysia, berumur 18 ke atas dan berkelakuan baik.

SYARAT-SYARAT
Pemohon hendaklah memohon menggunakan borang yang ditetapkan (boleh muatturun borang di sini ) melampirkan salinan sijil MCE/SPM (hanya sijil ini sahaja tak perlu yang lebih tinggi atau rendah), dua pucok surat kepada Ketua Hakim Negara (”kepada yang berkenaan” tidak boleh) daripada orang penting, salah seorang yang masih berkhidmat dengan Kerajaan dan bukan yang telah bersara, dan dalam surat mengesahkan kelakuan baik dan pengetahuan pemohon yang menyokong permohonan, mengapa pemohon harus dilantik, mengapa permohonan disokong, tiga keping gambar berukuran paspot yang terbaru, alamat perniagaan, dan pemohon hendaklah fasih mengenai Kaedah-Kaedah Pesuruhjaya Sumpah 1990 (boleh dibeli di kedai buku) dan bersedia menghadiri temuduga apabila dipanggil dan menjawab soalan-soalan mencabar kepintaran di Palace of Justice Putrajaya. Jika ruang dalam borang tidak mencukupi untuk menyebut semua pengalaman sila catit “Lihat Lampiran” dan lampirkan dalam bentuk senrai bersama borang permohonan. Borang hendaklah dikemukakan kepada lamat yang disebut dalam borang pada bila-bila masa sepanjang tahun. Tetapi temuduga hanya dilakukan dua kali setahun atau sepertimana difikirkan wajar oleh Bahagian Pesuruhjaya Sumpah. Anda tidak perlu menyertakan bayaran RM 20 (lesen untuk setahun) atau RM 240 (untuk 2 tahun) bersama borang permohonan. Jika anda lulus temuduga anda akan dihubungi dan diminta wang tersebut. Semasa temuduga soalan-soalan menguji pengetahuan calon mengenai Kaedah dan mengenai jenis pelbagai suratcara dalam pelbagai keadaan. Walaupun anda telah menjawab semua soalan dengan betul ia masih menjadi budibicara Ketua Hakim Negara samada hendak lantik anda atau tidak kerana terdapat faktor lain seperti keperluan seorang lagi pesuruhjaya di kawasan yang anda mohon di mana anda bakal hendak berniaga. Jangan cuba pasang “kabel” untuk mendapatkan anda jawatan ini kerana anda hanya akan mendapatkannya jika anda telah ditakdirkan.

http://www.agc.gov.my/agc/agc/Civ/oathsBM.htm

Related Post

22 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.