Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pembinaan Rumah Impian

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Tiang dan dinding tingkat bawah

Submitted by m.ruzaini.h on July 19, 2019 – 1:16 amNo Comment

Salam dan selamat sejahtera,

last week telah selesai proses naik tiang bawah dan dinding bata.. agak slow untuk selesaikan progress ini mayb sebab bulan puasa dan cuti raya dan musim hujan.. pekerja tak ramai yang bekerja dan cuti banyak.. semoga contractor ini dapat siapkkan rumah ni dalam masa 12 bulan maksimum.

untuk tiang ni, simen dibancuh sendiri guna mixer. tinggi tiang adalah setinggi 12 kaki.. memang tinggi.. tak termasuk lagi beam atas 1.5 kaki. besi yang digunakan adalah Y16 BS.

mana kala untuk dinding, aku pilih batu merah.. mula2 dulu nak jimat ingat nak guna separuh bata merah, separuh bata putih.. tp tukar sepenuhnya kepada bata merah..

senarai brg yang digunakan dalam stage ini adalah:-

  1. Simen 120 bag – Rm 12.5 – Rm14.50 (ikut musim naik turun)
  2. pasir halus (untuk ikat bata) – 2 lori _ Rm550/lori
  3. Y16 BS – 1 bundle – RM2450/dbl
  4. batu bata merah – 14,300 biji – Rm0.36/biji
  5. kayu form work tiang 1×6 – 42 btg – RM2/ft
  6. batu 3/4 – 14 tan – RM28/ tan
  7. pasir biasa – 20 tan – RM35/tan

itu je buat masa sekarang.. lepas ni akan naik slab atas.. agak byk duit kene keluar untuk sewa perancah dan kayu formworks.

Thanks

Ruzaini

66599218_10218533029373727_5615149314037776384_n

Related Post

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.