Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pembinaan Rumah Impian

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – stump dan claim peringkat 20% LPPSA

Submitted by m.ruzaini.h on April 5, 2019 – 9:19 am4 Comments

Salam,

status progress kerja adalah.. telah selesai kerja-kerja pembinaan stump dan lubang-lubang footing telah di timbus dengan tanah dengan bantuan JCB..

selesainya kerja-kerja pembinaan stump.. maka selesailah kerja2 asas.. dan aku boleh submit borang claim  kepada JPPH Melaka untuk peringkat kesiapan kerja 20%.

pada masa yang sama.. pihak kontraktor telah memohon untuk pembayaran sebanyak 10% untuk kerja-kerja asas yang telah disempurnakan.

semoga claim aku ni cepat dapat..

Sekian

Ruzaini

WhatsApp Image 2019-04-05 at 5.06.20 PM

WhatsApp Image 2019-04-05 at 5.06.21 PM

WhatsApp Image 2019-04-05 at 5.06.23 PM

WhatsApp Image 2019-04-05 at 5.14.18 PM

Related Post

4 Comments »

  • zaki lokeman says:

    Assalamualaikum..
    nak tye awak sendiri yang manage construction atau awak lantik kontraktor yang 100% dy uruskan..
    sbb skrg ni sy nak planning buat rumah buat pinjman lppsa dan blog awak ini sngat membantu sy..klu awak blh wasap sy step yang terperinci pada sy, sy amat hargai..http://www.wasap.my/+601120683117..terima kasih

  • m.ruzaini.h says:

    zaki lokeman,

    waalaikumsalam. untuk rumah saya ni.. saya lantik kontraktor yang ambil upah untuk kerja sahaja.. barang saya beli sendiri dan mesin besar saya kene sediakan. kontraktor yang saya lantik ni amat membantu dari segi pembelian dan nasihat.

    Insyallah saya akan tulis step2 yang saya lalui sepanjang membina rumah ini..

    Semoga urusan tuan dipermudahkan

    Sekian
    Ruzaini

  • Firdaus says:

    Assalam tuan
    Utk foundation(footing n stump) boleh claim 20% ke 10%?
    Tq

  • m.ruzaini.h says:

    Firdaus:-

    Siap je stump dan tanah telah diratakan boleh claim 10% (claim untuk peringkat 20%)..

    Sekian
    Ruzaini

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.