Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pembinaan Rumah Impian

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Plan rumah, plan RC, pelukis pelan @ arkitek

Submitted by m.ruzaini.h on November 27, 2018 – 5:47 amNo Comment

Salam,

# bina rumah sendiri tanpa kontraktor

Untuk post kali ini adalah berkenaan dengan pelukis plan @ arkitek.

Setelah aku draft layout plan rumah yang kami hendak.. kami telah lantik seorang pelukis plan berdaftar yang beroperasi di banda KABA melaka.. harga dia bagi dalam RM6000 tanpa deposit di Majlis. aku letak deposit Rm1000 untuk buka file.. lepas 1 tahun berurusan (masa yang sangat panjang) sikat acuh tak acuh dan sikap yang sangat tidak profesional dan suka bertangguh.. aku ambil keputusan untuk tidak meneruskan urusan dengan pelukis plan ini..

Selepas itu, aku telah melantik seorang arkitek iaitu haji hisyam yang beroperasi di batu berendam atas kedai pizza hut. berdasarkan luas rumah yang aku kehendaki aku dikenakan charge plan tidak termasuk deposit majlis sebanyak Rm7000 dan dan total semuanya termasuk deposit adalah sebanyak Rm10,800. bermula dari bulan 6 hingga bulan 10.. plan aku telah lulus tanpa kuiri.. sepanjang deal dengan haji hisyam ni aku sangat berpuas hati.. dia bersikap professional dan akan buat semua cadangan perubahan yang aku nak.. Plan aku sentiasa berubah2 dan di perbaiki setiap kali perjumpaan dan perbincangan sehingga aku berpuas hati.

harga yang diberikan adalah termasuk urusan process di majlis, reka bentuk plan, plan besi @ plan RC.

Apa beza arkitek dan pelukis plan.. yang aku pasti.. arkitek boleh sign sebesar mana pun project manakala pelukis plan ada maksimum keluasan yang boleh dia endorse atau sign.. kebanyakan arkitek akan mengambil bayaran dari segi % dari harga project sehingga dapat CCC.. untuk aku.. harga yang diberikan adalah lump sum dan tanpa CCC… nanti apply CCC lain harga..

Disini aku sertakan plan rumah dan plan RC untuk rujukan semua.. yang ni aku bg yang draft lagi.. yang final lain sikit.. dan rasanya aku akan ada buat sedikit perubahan keatas plan walaupun plan dah lulus.. akan ada byran tambahan untuk penambahan terhadap plan yang telah diluluskan..

sekian

Ruzaini

3d298196-7acd-4ee8-bf6c-4a9c3e9ba33c

1

2

3

4

5

Related Post

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.