Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pembinaan Rumah Impian

Membina rumah sendiri di atas tanah sendiri – Mukadimah

Submitted by m.ruzaini.h on November 23, 2018 – 7:29 amNo Comment

Salam dan selamat sejahtera,

ini adalah perkongsian pertama aku untuk menguruskan / membina  sendiri pembinaan rumah sendiri di Durian Tunggal Melaka.

Oleh kerana ingin menjimat sebanyak yang mungkin kami suami isteri membuat keputusan untuk menguruskan pembinaan rumah ini sendiri dimana kami melantik kontraktor untuk ambil sub upah kerja sahaja.. untuk barang kami akan beli sendiri dan uruskan sendiri. Pengalaman aku dalam bidang pembinaan ini tak la banyak. Insyallah dapat membantu dalam memantau kerja yang dijalankan oleh tukang2 agar tiada ketidak patuhan kerja berlaku.

Kami bercadang untuk membina rumah sebuah dua tingkat dimana saiz nya agak besar iaitu melibihi 5500 kaki persegi.

22/11/2018  yang lepas aku baru submit online untuk memohon pinjaman LPPSA dimana semua perkara termasuk urusan peguam dan kelulusan plan rumah telah selesai ( aku akan cerita process plan dan lawyer kemudian).. aku jangka untuk mula kerja pada bulan 2 tahun hadapan.. semoga dipermudahkan.

disini aku draftkan step2 yang telah dan bakal aku buat:-

  1. Membeli tanah – pinjaman LPPSA jenis 4
  2. Mencari pelukis plan @ arkitek
  3. Mencari tukang atau kotraktor yang ambil sub upah.
  4. Mencari lawyer (panel LPPSA) Pinjaman LPPSA jenis 6
  5. Urusan bekalan elektrik dan air sementara
  6. survey harga bahan binaan
  7. survey harga kren, mesin case, ready mix , concrete mixer.
  8. permohonan CCC

so far itu je step yang kita perlu buat.. nanti aku akan bukak posting lain untuk setiap step yang telah dilakukan.. dibawah ni pandangan sisi rumah yang aku akan bina.. rekaan biasa.. bukan rekaan moden..

2018-10-16 21.03.33

Random Posts

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.