Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Nana Kitchen

resepi nana kitchen:- ~ CRISPY CHEESY CHICKEN BALL ~

Submitted by m.ruzaini.h on December 28, 2015 – 9:36 pmNo Comment

salam

~ CRISPY CHEESY CHICKEN BALL ~
hari ni terasa nak makan cheesy chicken ball tapi tak tau nak beli kat mane so memang kene bikin sendiri la jawabnye. jom temgok camne saya buat..

700_1187316797962692_3459758436028772527_n


what u need :

ingredients for chicken mince :
- 250gm isi ayam
- 1/2 sk paprika
- 1/2 sk cili sos
- 1/4 sk chilli flake / chilli powder
- 1/4 sk gula
- 1/4 baking soda (wajib)
- 1 biji telur kuning
- 1/3 cup air
- 1 sb vegetable shortening (saya ganti dgn minyak sapi sebab takde jual disini)

ingredients for flour mix :
- 1/2 cup tepung gandum
- 1/4 cup tepung jagung
- 1/2 sk garam

ingredients for batter mix :
- 1 biji telur putih
- 2 sb susu segar

ingredient for coating :
doritos / cornflake (boleh juga guna breadcrumb tapi nanti kurang crispy nye)

12400544_1187316807962691_7530111723483182698_n

step 1:- blend ayam, bawang/daun bawang, halia, bawang putih dlm blender/ food processor

946764_1187316834629355_5610011788598667349_n

step 2:- gaul sebati chicken mince dgn bahan2 chicken mince yg lain. cover bekas dgn cling film & rest kan dlm peti ais selama 30 minit

10583916_1187316861296019_2915717462861443835_n

step 3:- sementara tu boleh hancurkan doritos / cornflakes. boleh juga sediakan bahan utk flour mix & batter mix

10471184_1187316887962683_5808251588968093324_n

step 4:-lepas 30 minit,keluarkan chicken mince, ambil dlm sesudu, leperkan, letak cheese, tutup & buat bentuk bebola. buat sampai habis

10274268_1187316911296014_7756214476394475619_n

step 5:-untuk coating, masukkan bebola dlm flour mix, then celupkan pulak dlm batter mix & last golekkan dlm dorito/cornflakes/breadcrumbs

10425874_1187316937962678_7428670982648936481_n

cenggini rupenye bile dah siap. memang akan messy punye workstation korang tapi percaya lah, memang berbaloi kesepahan tu dengan hasilnye nanti

561435_1187316944629344_8287124692687957939_n

step 6:-boleh goreng atau bekukan. if bekukan, keluarkan chicken ball dari freezer 45 minit sebelum goreng utk pastikan isi ayam dlm tu masak.

10411083_1187317261295979_5232154105352525186_n

step 7:-tak sabar tunggu, kasik goreng je terus

1923196_1187316977962674_4001011442360164266_n

nampak tak betapa gojesnye dia. enjoy????

1009935_1187316987962673_6369158301260825594_n

Random Posts

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.