Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 16 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini dalam bidang control …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Hartanah / Property

Kisah perjalananku yang baru bermula didalam pelaburan hartanah / property ini… bermula pada tahun 2012.. focus kepada positif cash flow berbanding dengan kaedah flipping..

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Perjalanan PHD ku

Perjalanan PHD ku di bumi asing Sheffield United Kingdom telah bermula.

RnR Kitchen

RnR kitchen adalah singkatan kepada nama kami suami isteri iaitu Ruzanna dan Ruzaini. coretan resepi dari kami dibumi asing…

Home » Berita

Tawaran Pinjaman Pelajaran Mara Bagi Mengikuti Pendidikan Di Luar Negara

Submitted by zaini_uitm82 on January 9, 2009 – 4:07 pm18 Comments

Salam semua,

Untuk Makluman semua, MARA telah membuka kembali Tawaran pinjaman pendidikan untuk ke luar negara di bawah Skim Pelajar Cemerlang (SPC)

kepada sesiapa yang berminat, boleh la melayari website mara malaysia . www.mara.gov.my .

Tarikh Tutup tawaran ini adalah pada 23 Januari 2009.

spc

Related Post

18 Comments »

  • iqmee says:

    salam
    i’m shotlisted utk interbiu mara on 26 mac 2009..
    bole kasi tips x?
    saya sangat risau tentang ini…
    harap dpt tolng…thanks..

  • mrzaini82 says:

    tahniah,

    good luck.

  • zarul izat azam says:

    SPC..hmm menarik tuh.
    first of all, kene speaking. that’s the most important thing.
    forget all about nama pengarah mara,nama perdana menteri pertama,nama menteri kerja raya…dia takkan tanye sume tuh.(aku dulu ye..ye je p hapal sume..last2 haram tak tanye pon).

    yg dia akan tanya…ialah:
    ko dari mana?..adik beradik baper org, mak/bapak keje ape.dulu belaja kat mana, amik kos ape.nih sementara nak tunggu result nih, keje ke melepak kat umah jek.nak further studies ni nak pegi u mana?..amik kos ape kat sana.kenapa pilih u tuh?.kenape ko ambik kos tuh.kenape ko nak pegi obersea?.kenapa tak buat kat local jek.lepas abis belajau undergrad/postgrad..ko nak buat ape.

    jgn lupe bawak sume dokumen2 yg berkenaan ie:surat tawaran(either conditional/unconditional),sijil2 akademik, sijil kelab/persatuan/penyertaan.

    pakai smart2(lelaki)/lawa2(pompuan).bersopan bile jawab soalan.selalu speaking.even interviewer tuh tanye dalam bm/tamil/cina/bi, ko kene jawab dalam english jugak.kalau ade slang lagi bagus(slang UK ke hape ke).
    datang awal, sebab interview tuh abis awal.kalau ko lambat nanti dia skip sesia..jek.jawab dgn confidence@selamba(pretend mcm ko tau sume la)..tapi jgn over pretending plak.menyampah org nanti.jgn cuak/menipu kalau tak tau ape yg ditanya.kalau tak paham..cakap tak paham..kalau tak tau..cakap tak tau.being honest.

    OFF RECORD
    jgn berpolitik.tapi kalau join kelab umno..then its okay.ape2 soalan pasal kerajaan..ko angguk@sokong(tapi..berpatutan la).

    Lastly…tawakal & GOOD LUCK.

  • soalan?
    amik contoh time aku dulu ok:
    1.assalamualaikum.u dari mana?
    2.duduk kat sana ke?
    3.dengan sape?
    3.parents keje ape?
    4.bape adik beradik?
    5.u no. baper?
    6.skg buat ape(keje/melepak)?
    7.if u jawab keje, terus explain u keje ape.jgn tunggu diorang tanye.
    8.if u jawab melepak then, explain la kenape u melepak.pun jgn tunggu ditanya.
    9.dulu study mana?.terus explain u amik corse ape.
    10.ape yg u suka dgn course u(previous study).?
    10.nak pegi uk nih, pilih u mana?
    11.kenapa pilih u tuh.?
    12.kenapa amik course tuh.?
    13.besok dah abih belajau nak buat ape?.
    14.kalau MARA panggil u keje ngan kitorang u nak ke?.
    15.ok, u ade ape2 soklan?
    16.takde, sekian terima kasih, u may go now.

    itu aje..seingat aku.takde pon dia tanye bab ekonomi/sosial/politik/isu semasa.
    tak tau la aku kalau taun nih diorang bantai format lain plak.tapi depends ngan interviewer gak.kene mcm aku nih bes le.hahaha.tapi so far rasanya member2 aku dulu pun tak kene soklan susah2 pun.but remember…diorang je yg cakap melayu,ko still kene speaking omputih.

    ok, i wish u all good luck.relax je key!.

  • mrzaini82 says:

    betul tu, yang penting seklai, just releks, and enjoy time interview, be happy, aku suka interview. hahha.. isnin lepas br interview USM, just nice.

  • MARA says:

    Ada dengar cerita pinjaman MARA di bekukan untuk tahun 2009, ada sesiapa tahu berkaitan perkara ini

  • m.ruzaini.h says:

    Untuk tahun 2009.. mara still bagi pinjaman.. ramai jer yg fly atas loan mara ni.. but.. sekarang mungkin limited sikit la..

  • adi says:

    salam ,
    boleh tak nak tahu,berapa mara bagi?sebab ada family,dengar citer mara bagi utk student je tak cover family.betui ke? mara bagi bulan2 atau dia bagi 3 bulan sekali je?harap boleh bantu.nak pegi tahun depan

  • m.ruzaini.h says:

    mara tidak bagi elaun untuk family.. kita kene tanggung.. mode elaun adalah bulanan..

  • fatin nurzahirah says:

    salam, huhu, sorry tny byk soalan.. klu stdy di Leeds kn, brp MARA bg overall loan? brp % kita kena byr balik?.. ada x konsep loan convert to scholarship?

  • m.ruzaini.h says:

    fatin:- saya dapat dalam 140k++ untuk 1 tahun pengajian.. itu merangkumi duit flight,elaun,thesis, yuran dan lain2.. untuk convert ni.. ianya akan bergantung kepada kelulusan mara and polisi semasa mara semasa u grad nanti..

  • don says:

    Saya nk tny mcm mane Test of English as a Foreign Language? Nak Ambil mcm mane kt malaysia ni.

    Saya ada dapat tawaran dari UK tp cukup dgn rm140k lbih kurang 24pound sthn. yuran je dh 16k pound. mampu ke nk hidup dgn kos penginapan lg?

  • m.ruzaini.h says:

    don:- boleh pergi dekat IDP atau british council untuk ambil ielts…

    untuk yuran masa sekarang ni saya tak pasti berapa.. tp tahun 2008 time saya pergi dulu.. uni of leed untuk EE yuran dia 11k pound.. sebulan mara bagi 740 pound.. rasanya lebih dari cukup untuk makan,penginapan dan lain2..

  • fatin nurzahirah says:

    hmm..saya pening cari ranking untuk bioinformatics Leeds ni..kalau course En. ruzaini EE ada la kat QS world ranking ni…tapi bioinformatics ni xde pula.. rasa2 nye la kn, ada ke peluang dpt tajaan walaupun xde dlm senarai top 10 ni?

  • m.ruzaini.h says:

    fatin:- kalau leeds takder dalam rank, just cari universiti lain.. rasanya banyak lagi universiti yang bagus2 dekat uk.. :)

  • izzaty says:

    salam. nak tanye macam mane ye nk apply loan MARA blaja oversea? saye dpt 9A try mintak SPC tapi slag kt Sejarah dapat B. so x dpt tawaran. ade care lain nk further study kt oversea tak?

  • Luna says:

    nak tnya, dengan usia hampir 30thn (thn ni 29thn) mmg susah nak cari study loan ke luar negara. ada tips tak utk cari study loan ke luar negara? :(

  • m.ruzaini.h says:

    Luna,

    banyak jer offer biasiswa dekat luar tu.. jsut kene pandai cari.. insyallah boleh jumper..
    :)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.