Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » RnR Kitchen, cerita aku

resepi tapai pulut manis

Submitted by m.ruzaini.h on July 28, 2015 – 9:49 pmOne Comment

Salam,

2 hari lepas aku cuba buat tapai pulut.. itu pun lepas dapat import ragi dari malaysia… aku memang peminat tapai pulut ni.. coz manis and sedap di makan.. lebih2 lagi kalau makan time sejuk2… yum2…

dekat UK ni beras pulut senang nak dapat dan untuk bungkus tapai pulut ni aku akan pakai bekas plastik berlapikkan daun pisang.. nak bungkus penuh dengan daun pisang rasa macam tak mampu coz daun pisang mahal oo dekat sini.. kedai cina kata depa import dari thailand… apa2 pun.. yg tak ada dekat sini adalahh ragi tepe.. ragi ni besarnya sebesar duit 50 sen.. harga sebungkus lebih kurang Rm0.60..  sebab ada orang yg akan datang sheffield ni.. maka aku kirim 20 bungkus ragi tepe ni.. bayangkan setengah biji ragi ni boleh buat 1kg beras pulut.. memang kenduri tapai la kalau sekali buat..

11218853_10206431310318314_631041758897858497_n

untuk pembuatan tapai ni.. make sure semua barang dan bahan yang digunakan bersih.. sebab kalau kotor tapai tidak menjadi seperti tak masak atau masam atau jadi merah.. aku tak percaya sangat pantang larang dalam pembuatan tapai ni.. takut jd syirik.. mungkin jika tak jadi ianya satu kebetulan..

meh kita tgk resepi dia..

  • 1kg beras pulut
  • setengah biji ragi tepe
  • bekas plastik untuk membungkus

cara2nya

  1. cuci beras pulut sampai air jadi jernih (kalau tak cuci betul2 tapai mungkin tak jadi sebab kanji masih tertinggal)
  2. rendam beras pulut semalaman (kalau 5 jam pun ok sebenarnya)
  3. toskan beras pulut
  4. masuk dalam bekas pengukus dgn air pengukus telah mendidih..
  5. kukus sampai pulut 3/4 masak
  6. keluarkan pulut dan siram dengan air jgn lupa gaul2 tp jgn sampai penyek..
  7. masuk balik dalam pengukus dan kukus sampai masak
  8. sejukkan beras pulut dalam talam sehingga benar2 sejuk (kalau tak benar2 sejuk, nanti tapai akan jd merah)
  9. ragi dihancurkan sampai jd serbuk dan tabur rata ke beras pulut dan digaul2kan sehingga rata.
  10. masukkan sikit2 dalam bekas dan perat selama 2 malam atau sampai tapai berair dan manis..
  11. make sure peram dalam suhu bilik..

11402880_10206431305958205_8541448850682996496_oberas pulut yg telah dicuci

11708047_10206431305998206_6290554786161901244_oberas pulut yg telah dikukus dan disejukkan

11728772_10206431306038207_8898214425078221901_oberas pulut yang telah digaul dengan ragi dimasukkan dalam bekas pelastik dan akan diperam selama 2 malam dalam suhu bilik

11807540_10206431306838227_8018041018551659375_odah boleh dimakan.. sedap oo

    Random Posts

    One Comment »

    Leave a comment!

    Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

    Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

    You can use these tags:
    <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.