Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB

cara nak mengira dividen dan bonus ASB 2014 / 2015

Submitted by m.ruzaini.h on December 19, 2014 – 9:27 pm4 Comments

Salam semua,

Masih ramai lagi yang tertanya bagaimana cara dividen ASB and bonus ASB dikira..

macammana calculation untuk dividen, kira dia macam di bawah, ianya dikira atas baki terendah setiap bulan untuk 1 tahun itu.

dividen

seterusnya calculation untuk kira Bonus, ianya berdasarkan baki terendah setiap bulan untuk 120 bulan (10 tahun).. tapi jumlah yang dikira hanyalah untuk 12 bulan terakhir sahaja..

bonus

untuk penerangan lanjut, boleh click link ini — > http://perjalananku.com/?p=2220

Random Posts

4 Comments »

  • JAMES says:

    katakan saya buat loan asb 200k dan sudah dapat dividen selama 2 tahun. sebelum buat loan, dalam buku ada 20k. pertanyaan… adakah 20k ni akan diberi dividen? tq.

  • m.ruzaini.h says:

    james:-

    kalau duit 20k tu tak dikeluarkan lagi.. maka akan dapat dividen atas 220k..

    kalau dah keluar.. maka tak dapek la ye..

    Tq

  • Zoulsham says:

    Benda ni sama macam Fixed Deposit gak.
    Bukan semua bulan kena darab dengan 1/12.
    Hanya pelaburan cukup matang 12/12 bulan layak dapat dividen penuh.
    Kalau baru masuk sebulan, dividennya 1/12 x Kadar dividen

    Jan : 12/12 x Kadar Dividen x Baki Terendah
    Feb : 11/12 x Kadar Dividen x Baki Terendah
    Mac : 10/12 x Kadar Dividen x Baki Terendah
    Apr : 9/12 x Kadar Dividen x Baki Terendah
    Mei : 8/12 x Kadar Dividen x Baki Terendah
    Jun : 7/12 x Kadar Dividen x Baki Terendah
    Jul : 6/12 x Kadar Dividen x Baki Terendah
    Ogo : 5/12 x Kadar Dividen x Baki Terendah
    Sep : 4/12 x Kadar Dividen x Baki Terendah
    Okt : 3/12 x Kadar Dividen x Baki Terendah
    Nov : 2/12 x Kadar Dividen x Baki Terendah
    Dis : 1/12 x Kadar Dividen x Baki Terendah

  • m.ruzaini.h says:

    Zoulsham:

    betul tu..
    :)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.