Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan, financial news

Dividen Amanah saham 1 malaysia (AS1M) 2014

Submitted by m.ruzaini.h on September 24, 2014 – 7:50 pm22 Comments

Salam,

permodalan nasional berhad (PNB) telah mengumumkan pengagihan pendapatan/dividen untuk tahun kewangan berakhir 30 september 2014 sebanyak 6.60 sen sesaham atau pun 6.60%..

tahun lepas 6.70.. tahun ni 6.6.. kira ok la kan.. boleh la guna duit tu untuk beli apa2 yang patut..

dibawah ni history dividen as1m

Year Dividend (sen)
2010 6.38
2011 6.50
2012 6.60
2013 6.70
2014 6.60

bagi aku, AS1m ni adalah antara tempat aku park duit cash aku.. selain dari tabung haji dan ASb2.

apa2 pun.. pada mereka yang nak pergi update buku as1m atau nak keluarkan duit dividen as1m 2014.. agar berhemah bila berbelanja.. berhemah bukan bermakna kedekut.. tp berbelanja secara bijak..

untuk aku.. simpan untuk twins.. hehehe..

sekian

Ruzaini

5

fund 1m

Random Posts

22 Comments »

  • ganasan rethnam says:

    saya rakyat Malaysia berketurunan India. Seorang kakitangan kerajaan. soalan saya adalah: saya ingin menambah / membeli unit AS1M dari ASM. Agen saya adalah Maybank .Saya difahamkan, saya boleh memohon saham berkenaan ..jika nasib saya baik, saya boleh membelinya apabila ada orang yang menjual balik..

    tolong jelaskan bagaimana saya boleh menempah / membeli saham AS1m berkenaan. Apa yang perlu saya lakukan…bagaimana saya memohon…..

    sekian terima kasih

    GANASAN RETHNAM

  • m.ruzaini.h says:

    hi ganasan rethnam:-

    AS1M atau amanah saham pnd yg ada kuota tidak boleh dibooking.. u boleh try beli dalam minggu pengumuman dividen AS1M diumumkan.. selalunya akan ramai yg bawak keluar duit itu.. jika ada rezeki.. u mayb akan dapat beli unit yg telah dijual oleh orang lain.. just try je.. I pun buat macam tu untuk ASW2020.. sebab unit untuk ASW2020 untuk bumi and non bumi telah penuh..

    Tq

  • Amar says:

    Dear AS1M.
    Good day.

    I am interested in investing some money in AS1M,please do advise me the procudure and requirement.
    I belong from Johor , please do inform the nearest office to contact for any information in johor.

    Thank you.

    Amarjeet
    SHO.

  • m.ruzaini.h says:

    amar:-

    boleh pergi pejabat asnb untuk bukak akaun..

    Tq

  • Roslan says:

    Saya penyimpan as1m dari tahun 2010 melalui potongan kwsp boleh tak saya keluarkan dividen sekarang minta penjelasan tmkasih

  • m.ruzaini.h says:

    roslan:-

    kalau simpanan melalui kwsp.. principle dan juga divident dari duit kwsp itu akan dikembalikan kepada kwsp.. tak boleh guna..

    Tq

  • MiszD says:

    macam mana prosedur untuk pindahkan duit dari as1m ke maybank atau cimb?

  • m.ruzaini.h says:

    MiszD,

    Pergi ke bank cimb atau maybank untuk pemindahan duit kedalam akaun bank dari as1m.

    thanks

  • cira says:

    Salam, nak tanya mcmmana pengiraan dividen AS1M ni??

  • m.ruzaini.h says:

    cira;-

    kiraan dia sama macam asb iaitu atas baki terendah bulanan selama 12 bulan.

    sekian

  • syafiqah says:

    Assalam Encik Ruzaini,

    Saya ada sedikit soalan dan tanda tanya, saya antara salah seorang bekas pelajar yang pernah dapat 100 unit untuk AS1M dan tidak pernah mengemas kini buku yang telah diberikan, persoalan saya, bagaimanakah perkiraan divident untuk unit yang telah diberikan kepada saya dan adakah saya boleh membawa keluar divident tersebut?

    Saya masih belum fasih atas urusan AS1M divident dan sebagainya

    Terima kasih

  • m.ruzaini.h says:

    syafiqah..

    boleh bawa keluar.. dan dividen di kira atas baki terendah bulanan..

    pergi kemaskini buku untuk tahu berapa nilai unit terkini..

    tq

  • mal says:

    Assalam en Ruzaini,

    sy salah seorg pelabur dlm unit AS1M ni,tp masa sy melabur unit ini melalui loan dr agen maybank,mcm mn sy nk semak ya,terima kaseh atas penjelasan tuan.

  • m.ruzaini.h says:

    mal:-

    boleh call maybank untuk pertanyaan lanjut.

    sekian

  • HAIRLEE says:

    Salam.. Saya ada menyertai loan CIMB rm5000 untuk AS1M. dan deviden telah sy keluarkan. soalan saya bolih kah saya mengeluarkan ansuran bulanan yg saya bayar semula kepada CIMB.

  • Sarah says:

    Saya baru update buku as1m tadi.sy tgk ade jmla 800 jadi sy nak tanye bolehke bawa keluar sebab Selma 2 tahun saya tk masukkan duit. Yng Ada cuma duit rm50 dividen dimasukkan. Jadi aktif.. Boleh ke bawa keluar sbb tarikh matang bulan septemberkan.

  • m.ruzaini.h says:

    sarah

    kalau daalam buku ada rm 800.. boleh je nak bawa keluar.. tiada masaalah..

    thanks

  • m.ruzaini.h says:

    hairlee

    tak boleh.

    thanks

  • Nur Nadhirah says:

    Klau dh cukup 5 thn..mcm mana nk ambk wet RM5000 tu? Ada ke dia msukkn dlm acc kita?

  • umi says:

    Mana nak dapat buku AS1M tu? sy tak dpt pun buku tu..pihak bank just mergekan no acc ASB sy dgn AS1M tu..
    lagi satu..sy tak pernah pun topup masuk duit then baru ni sy ade check on9 then ada duit sikit dlm tu..ehh memang macam tu erk?

  • umi says:

    Kalau dah ade buku ASB biru tu perluke buka buku kuning AS1M tu..atau just mergekan No akaun..mane nk buka buku AS1M tu?

  • m.ruzaini.h says:

    Uni:-

    Sekarang semua unit amanah saham dibawah asnb guna 1 no akaun je.. untuk mendaftar akaun as1m.. sila hadir di bank agen atau di pejabat asnb.. no akaun utk as1m tu akan sama dgn no akaun asb..

    thanks
    Ruzaini

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.