Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan, Takaful, cerita aku

CIMB dah offer asb islamic loan la (pinjaman asb islamik)

Submitted by m.ruzaini.h on September 11, 2014 – 7:35 pm104 Comments

wahhhhhh…

CIMB dah offer asb-i loan la… dulu loan asb islamic ni hanya Maybank je yang ada… tp term dia maximum 25 tahun.. CIMB ASB-i ni term paling panjang adalah 30 tahun.. so sgt berpotensi untuk jana keuntungan +- 15% setahun…

contoh.. jika anda apply loan ASB sebanyak RM100k untuk 30 tahun..

instalment (tanpa takaful) ;- Rm 549/bulan
instalment setahun = RM 6588
dividen ASB (7.7%) = RM 7700
% pulangan = (7700 – 6588) / 6588 *100 = 16.88%

best tu.. 16.88% setahun..

sebenarnya pulangan loan asb ni ada 4 benda selain dari dividen (hanya dpt jika anda buat loan asb)

1) dividen
2) bonus
3) principle paid – mayb u all kene google amortization utk tahu apa benda ni)
4) perlindungan takaful – jika mati atau lumpuh kekal.. duit asb tu anda @waris yg punya akan dpt free tanpa byr loan..

mayb ini sesuai untuk graduan baru yang ini memulakan pelaburan yang risiko sgt2 rendah..

my advice.. ambil semaximum loan asb i yang termampu (byran bulanan utk 1st year)  &

ambil tempoh pinjaman yang paling panjang – 30 tahun


cilok gambar ye tuan  Panglima AlphaOne

thanks

Ruzaini

10609587_1514364078808105_6990365799187400105_n

10626227_1514690038775509_3966838144802736077_o

10571992_1514690078775505_988300201158150060_o

Random Posts

104 Comments »

  • Jue says:

    Salam sy nk tny encik..sy wat asb loan 30k dgn cimb sbln sy byr rm170..setahun rm2040..sy baru je join so xbape tahu sgt psl loan asb ni…tiap2 bulan masukduit kat cimb after 1thn duit yg sy masuk tu rm2040 ade pd buku pelaburan sy ke skli dgn dividen sy kurang paham di cni boleh jelaskan..mksud sy duit sy sthun tu rm2040+dividen rm2250 ade dlm buku akaun sy ke??ke hanya dividen je dlm buku sy..

  • m.ruzaini.h says:

    jue:-

    2040 tu bank ambil.. kita hanya akan dapat dividen sebanyak Rm2250 shaja..

    tq

  • pingu says:

    Salam..
    ape pndpt tuan ttg mininum rate dividen asb yg boleh cover instalment loan asb? sbb tgk trend dividen cm makin menurun. ..

  • m.ruzaini.h says:

    pingu:-

    bergantung kepada interest bank dgn kadar dividen..

    jika interest kekal macam sekarang.. paling rendah saya akan tunggu dlm asb adalah dividen 6.5%..

    setiap org ada cut loss setting yang tersendiri..

    terpulang dkt diri masing2..

    Tq

  • nadia says:

    Salam tuan, buat masa sekarang sy ambil loan asb dgn maybank. RM 30K untuk 25 tahun, bulanan bayar tak pernah miss RM 181.00, dividen saya tak usik. kalau ikut cadangan tuan, lebih untung selepas 3 tahun kita terminate. betul ke tak?

    katakan saya nak terminate loan asb saya tu tahun ni, dan nak apply loan baru, RM 100k, bank mana yang paling untung? cimb ke maybank?

    harap tuan dapat bantu. terima kasih

  • Faiz says:

    Salam.. Sya nk tnya en. Sya ad buat loan asb cimb 100k bln 3/2015 dan sya dah stop.. Tp sya msih kne byar 3k untuk takaful.. Blh ke sya stop takaful tu..?

  • m.ruzaini.h says:

    faiz:-

    Boleh tamatkan takaful tu.. dan jika ada charge takaful yg belum digunakan lagi.. dia akan pualngkan..

    sekian

  • m.ruzaini.h says:

    nadia:-

    kalau nak dapatkan ROI yg semaksimum mungkin.. setiap 2 tahun kene terminate.. tp jika ambil takaful.. akan ada kesan kepada ROI jika umur semakin meningkat..

    the best kene ambil lasb tanpa insuran.. Tp keburukan tanpa takaful ni adalah kita tiada perlindungan.. so kene buat kira2 sendiri utk ambil atau tidak takaful..

    saya cadangakan nadia tambah lagi 70k.. yg 30k jgn terminate.. lepas 3 tahun baru terminate..

    maybank atau cimb.. mana yg untung.. kene pergi dua2 bank.. pilih yg bg interest terendah dan tempoh pembayaran terpanjang.. dari situ nadia boleh pilih mana yg berkenan dihati..

    tq

  • hayatay says:

    sy nk tnya…
    lau buat loan asb tanpa akaun cimb blh ka?

  • m.ruzaini.h says:

    hayatay:-

    saya tak pasti boleh ke tak.. kene tanya sendiri pihak bank untuk selanjutnya..

    thanks

  • Ujang says:

    Rasanya sekarang dh kurang baik sbb dah ada gst…bayangkan pinjaman 200k gst dia 12k…banyak tuuu

  • Bell21 says:

    Kalau nak terminate kena penalti tak ke ada tempoh percubaan?

  • m.ruzaini.h says:

    ujang,

    takder GST sampai 12k.. sila rujuk balik pegawai bank dan juga perjanjian pinjaman.

    tq

  • m.ruzaini.h says:

    Bell21;

    kalau islamic loan takder.. cuba tgk aggrement ada tak clause penalty for early termination..

    thanks

  • tini says:

    pelajar ipt boleh apply utk loan asb tak?

  • m.ruzaini.h says:

    tini:-

    boleh.. suruh parent jd penjamin

  • siti says:

    salam tuan.. sy just nak tny jika sy nak bt loan asb rm100k boleh ke? tapi ptptn dh 2 tahun sy xpenah bayar smpi skrg… ada sngkut dgn ptptn ke kalu nak buat loan asb?

  • aidil says:

    nak tanya,saya ada buat asb loan 200k kat cimb.selama 2 tahun saya terminate loan tersebut.ada kah saya akan dapat apa2 bayaran daripada pihak bank?minta penjelasan,tq

  • fau says:

    tuan,nk apply cimb asb-I ni mcm mana nak apply?bileh trus pergi bank n deal sendiri ye?

  • m.ruzaini.h says:

    siti:-

    confirm sangkut.. kene nego dgn ptptn dulu..

    Thanks

  • m.ruzaini.h says:

    aidil:-

    akan dapat principle paid..

    thanks

  • m.ruzaini.h says:

    fau:-

    boleh pergi bank terus.. jumpa pegawai pemasaran dia.. dia akan bantu

    thanks

  • farah says:

    salam m.ruzaini.h , pd pndapat tuan mana yang lg elok sama ada simpanan sendiri tanpa loan ataupun mnyimpan dgn mmbuat asb islamic loan? tq

  • m.ruzaini.h says:

    farah:-

    jika boleh menyimpan sendiri sebanyak RM600 (contoh) sebulan itu dah cukup baik.. tp untuk tinggikan peluang pulangan yang lebih baik.. saya cadangkan buat loan asb 100k dimana byran bulanan lebih kurang rm600..

    thanks
    ruzaini

  • lynda says:

    salam m.ruzaini,

    saya ada buat loan asb 30k untuk 25tahun rm181 sebulan. Saya bercadang untuk menjual [email protected] loan.Agaknya berapa saya boleh dapat hasil dari terminate loan itu selepas 3 tahun.
    Mohon pendapat? terima kasih

  • jeni says:

    Salam..
    Saya ada bt comparison between CIMB and Maybank.
    For CIMB , interest rate is 5.3% while Maybank is 5.2%.
    But monthly Maybank mahal 2~3 ringgit compared to CIMB.Maybe because of insurance.
    Dalam case mcm ni..CIMB or Maybank lg untung?

  • rina says:

    Hi

    nak tnye klu contoh la sy buat loan ASB 50K untuk 25 thun tapi dlm tempoh 2 tahun byr instalment utk 50K ni boleh tak lepastu upgrade loan ASB tu ke nilai yang lebih besar?

  • m.ruzaini.h says:

    rina:-

    boleh.. tiada masaalah.. just apply je loan tambahan..

    thanks

  • m.ruzaini.h says:

    jeni:-

    mesti la yg bg rate paling rendah untung..

    thanks

  • ISMAIL says:

    SALAM..saya nak tanya jika kita apply asb loan kat cimb bank..dakah perlu saya mengisi surat confirmation letter selepas loan saya lulus. dan jika saya belum ada acc asb adakah pihak bank akan menyediakan buku asb kepada saya

  • Nad says:

    If plan surrender dr loan less than dr tempoh pinjaman. Insurans for 3 years pun dah ok. If tak nak ambil pun boleh. Monthly lg rendah. Tambahan skrg cimb offer 5.0% rate interest with family link. Monthly lg rendah. For more detail boleh contact sy 0163889546.

    Asb loan/personal financing
    Nad.

  • Zaim says:

    As Salam

    Sy mmg tak paham asb loan ni…
    Contoh: kalau sy buat loan asb 50k utk 30tahun. Monthly rm281 . Setahun rm3372. Dividen (7.25% plg rendah) = rm3616. Adakah sy kena byr rm281 tu selama 30tahun. Atau tahun pertama je yg kena ikat perut?

    Thanks

  • Hanim says:

    Salam…
    Kalau saya buat asb islamic loan..saya perlu bayar secara bulanan atau bayar terus untuk setahun?…

  • m.ruzaini.h says:

    hanim:-

    bayaran bulanan

  • umar says:

    1, cara payment tahunan
    . Mcm mna nk byr siap2 ansuran 12 bulan terus sekaligus?
    . Mula byr bila? Brapa utk tahun pertama?
    2, Cara ambil dividen guna cek atau buku? (Kalau buat smpai limit 200k)
    3, byr lump sump setahun ada kurang interest x?

  • m.ruzaini.h says:

    umar:-

    1. elok bayar bulanan melalui potongan dari akaun atau terus byr ke akaun loan guna kaunter atau online.
    start bayar lepas loan lulus
    2. tak pernah sy dengar akaun asb ada buku cek.
    3. kene tanya bank kalau byr lump sum ada pengurangan interest sebab saya tak pasti.

    thanks

  • Encikshino says:

    Pada masa sekarang masih relevant ke buat loan ASB ni? Tengok mcm gawat sekarang macam tak dapat cover je bulan2 dengan dividen tu..

  • m.ruzaini.h says:

    encikshino:-

    so far so good..

    tq

  • Husni Kangar says:

    Salam tuan..
    Saya betul2 pening.. xtahu nk brtanya sapa ttg pengiraan principal yg sebenar..

    Saya telah buat loan asb islamic cimb sebanyak RM200k pada hujung thn 2012 (bln 12).. Loan tenure 30thn.. RM1098 mnthly..

    Bln lepas saya terminate loan saya.. Saya telah byr selama hampir 45 bln (3thn 9bln) dgn RM1100 stiap bulan.. Ini bermakna saya telah byr sebanyak RM49500 keseluruhan, iaitu hampir RM50K!!!!! Pegawai bank itu suruh saya dtg semula slps 1bln sbb urusan pembatalan mengambil masa selama itu..

    Hari ini (14/10/16) saya ke CIMB utk bertanya tentang principal yg bakal saya perolehi… ALANGKAH TERKEJUT saya bila pegawai bank tu memberitahu saya cuma dpt balik RM3700 jer.. HAH???????

    Hampir RM50k saya sumbang selama 3thn lebih, principal cuma dpt balik RM3K???????? Biar betul tuan?????

    Bantu saya tuan.. mcm terkena ja saya rasa.. bagaimana dgn org2 yg buat loan 30k? 50k? 80k???? Berapa sgt laaa principal mereka lps 2-3thn?????

  • Azri says:

    Macam mana nak buat bayaran asb loan cimb bulanan melalui potongan akaun cimb?adakah ia automatik tolak dari akaun?

  • ANMS says:

    Salam saya baru saja buat asb loan dekat cimb..Tapi sy belom buat apa2 bayaran lagi boleh ke saya terminet? akan di kenakn penalti tak?

  • nazree says:

    kalo loan byr cash trus tuk setahun bole ka bos…

  • e9 says:

    saya nk tanya,boleh ke klu suami saya mohon loan asbf? suami saya bekerja sendiri,tiada slip gaji dan pendapatan bulanan tak menentu…saya pula cuma berpendapatan rm1500 sebulan sbg pengasuh…tq

  • Cik nas says:

    Salam encik…. Kalau pelajar kena Ada penjamin tak..?

  • Anas says:

    Assalamualaikum en M.ruzaini

    Sy nk bertanya sedikit, bagaimana kita nk tahu nilai principle yg kita akan dpt selepas terminate sijil asb? Contoh rm50k ikat 25 tahun, tp terminate slps 3 tahun?

    Terima kasih

  • jo says:

    Kalau kita loan 100 K (contoh), duit tu masuk akaun kita ke mcam mana? Kita boleh kluar duit tu sesuka hati ke?

  • m.ruzaini.h says:

    jo:-

    tak boleh.

    Tq

  • m.ruzaini.h says:

    anas:-

    boleh check guna online di bank masing2.

    thanks

  • m.ruzaini.h says:

    cik anas,

    kene ada penjamin jika tiada bukti income.

    terima kasih

  • m.ruzaini.h says:

    nazree

    boleh byr seatahun.. tiada masaalah..

    thanks

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.