Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Hartanah / Property, cerita aku

Apa yang aku tak suka dengan pelaburan hartanah

Submitted by m.ruzaini.h on October 7, 2013 – 3:28 am2 Comments

Salam,

just luahan hati, coz aku sekarang macam meluat dgn iklan2 berkenaan dgn ebook, seminar and coaching hartanah… dalam facebook ramai betul yang berlumba2 buat ebook, seminar, coaching dan lain2 berkenaan dgn hartanah… ada diantaranya bagus seperti seminar and coaching oleh Dr wan shah (aku dah pergi- best).. coz dia dah lama dalam bidang ni, dan seminar sehari yang dia tawarkan tak la membebankan..

tp ada juga yang buat ebook, tp bila beli and bila bukak file, bentuk ebook ni dalam slide powerpoint.. ceh.. itu bukan ebook, itu slide. dah la content general sgt. nasib baik tak mahal sgt…

aku pernah pergi personal coaching 2,3 orang otai ni..ada yang ok.. tp ada yang hampeh sehampeh2nya… buang masa… kenapa aku kata buang masa tp tak kata buang duit.. coz bagi aku.. duit tak jd masaalah coz boleh dicari balik.. tp masa yang terbuang tidak dapat dicari ganti..

aku nasihat kepada newbie yang baru nak berjinak2 dalam hartanah ini untuk pergi seminar introduction kepada hartanah yang harga dibawah RM150… kalau lebih dari tu tak yah la pergi.. korang boleh dpt byk ilmu dari internet for free…

tp amat penting korang pergi seminar pengenalan ni.. bagi saya, kita kene ada start kick untuk faham basic dalam hartanah… lepas tu baru boleh belajar sendiriĀ  dari internet dan sahabat2 yang sudi share ilmu dgn kos yang munasabah.. lepas tu korang pergi la practice…

korang mesti ada benda2 dibawah kalau betul2 nak buat hartanah..

  1. check ur financial status
  2. modal
  3. procedure
  4. lokasi
  5. matlamat..
  6. ilmu

untuk rumah lelong, teramatla senang… tak perlu byr mahal2 untuk dgr talk pun takper kot..

  1. check berapa loan yang u boleh buat
  2. sediakan modal 15% dari harga rumah
  3. check lokasi dan demand – korang boleh tanya jiran atau korang boleh buat dummy iklan dekat mudah.com untuk tahu demand sewa atau beli
  4. pergi bid bawak 10% bank draft – jgn lupa bawak lebih duit untuk yuran proces dan duit tambahan sekiranya bid naik dari RP
  5. lantik lawyer
  6. repair rumah
  7. byr semua outstanding (sekiranya bank tak cover – boleh tgk dalam “condition of sales(COS)
  8. boleh mula sewa..

Note:- bukan aku anti seminar dan coaching (yang tumbuh bagai cendawan), tp biarlah berbaloi dan biarlah ikhlas, jgn terlalu mementingkan duit.. kata nak tlg bangsa.. tp bila tgk macam tamakkan duit je pun ada… itu saya punya pendapatlah.. jgn la marah sy ye..

Tq

RuzainiMortgage Calculator

Random Posts

2 Comments »

  • rusli says:

    memang betul tuan, baru ni saya ada beli satu ebook berhubung dengan pelaburan asb. rega dekat 300. jadi saya dan group pun buat collection dan start order. bila terima ebook tu… apalagi kengkawan saya pun ketawakan saya…. hahaha… dah terkena lagi…

    they said it’s rubbish. memang tak membantu langsung atau lebih kurang duplicate bank punya loan table dan jual…

    terima kasih atas nasihat hari ni

  • ak47 says:

    memang bro,

    ada satu tu ebook pasal sublet, rm22, sekali tengok slides je..hampeh

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.