Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Hartanah / Property

Pengenalan Pinjaman rumah / Housing loan (bahagian 1)

Submitted by m.ruzaini.h on April 26, 2013 – 7:27 am2 Comments

Salam dan salam sejahtera,

Tahun ini aku plan nak beli 1 atau 2 buah rumah untuk pelaburan… nak kata aku dah lama dalam property investment ni tak la… br sangat… aku banyak belajar dari website, dari blog..

saya ucapkan tahniah kepada semua otai2 yang berkongsi pengalaman dalam hartanah ini secara percuma… aku juga telah pergi banyak seminar hartanah… secara kesimpulan… ada yang ok, and ada yang macam agak kurang pengisiannya.. mungkin nak duit je kot..

melalut la pulak, jom kita pergi tentang basic housing loan…

membeli rumah ni memang amat mengasikkan dan kepada yang pertama kali nak beli rumah, mungkin itu adalah pembelian anda yang termahal pernah anda buat… dari mencari rumah di iklan2… hinggalah apply loan di bank2. ada masanya agak memeningkan dan agak memenatkan..

berkenaan dengan housing loan ni… banyak produk yang terdapat di market.. sampai kita sendiri tak tahu mana yang ok… tapi bagi aku, asalkan pegawai bank tu baik hati dan buat kerja cepat dan juga boleh kautim rate yang best…. memang itu pilihan saya…

ada produk yang anda lihat, pembayaran bulanannya adalah sama sepanjang tempoh pembiyaan anda itu… sebagai contoh:-

anda bayar Rm500/month untuk rumah berharga RM100,000 selama 35 tahun

so untuk product ini, tiada perubahan didalam pembayaran bulanan sepanjang 35 tahun itu… mungkin akan berubah sekiranya kadar BLR berubah..

ada produk yang ditawarkan berbentuk flexi,

product pinjaman berbentuk flexi ini selalunya disertakan sekali dengan akaun semasa (current account), i sekiranya anda letak duit lebihan pendapatan anda dalam current akaun anda tadi… ianya akan mengurangkan lagi kadar interest pinjaman. secara kesimpulannya, lagi banyak anda simpan dalam current akaun loan anda tadi, lagi banyak kadar interest yang anda akan jimat…

untuk memilih product atau bank mana yang ok untuk pinjaman perumahan anda… secara asasnya anda perlu tahu tentang

  1. Debt service ratio (DSR)
  2. kadar interest pinjaman
  3. kadar margin of finance
  4. lockin period

kita berhenti dulu, nanti pada bahagian 2, saya akan ceritakan tentang kepentingan menjaga/check debt service ratio (DSR) untuk permohonan pinjaman perumahan anda..

sekian

Ruzaini

images

Random Posts

2 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.