Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Cukai / zakat, Pengurusan Kewangan

cukai pendapatan untuk tahun 2012 (income tax 2012)

Submitted by m.ruzaini.h on March 25, 2013 – 6:42 am2 Comments

salam sejahtera,

kali ni aku nak cerita sekit pasal income tax @ cukai pendapatan tahunan kita… ini nak cerita pun sebab aku br jer dapat bali refund cukai yang terlebih bayar… cepat seh.. 2 minggu jer dah masuk akaun…

berdasarkan budget 2012.. disini aku sertakan jadual cukai pendapatan tahun 2012:-

jadual tax 2012

berdasarkan jadual diatas ni, korang boleh kira sendiri berapa cukai yang sepatutnya korang bayar… meh sini aku bagi contoh..

case 1:-

gaji kasar tahunan yang dikenakan cukai = RM 53,000

KWSP = RM 5830/tahun

PCB = RM3895.00

so berdasarkan gaji kasar korang.. korang kene bayar =3,325 + (19% * 3000) = RM3895.00

banyak tu… tp korang boleh reducekan jumlah tax ni dengan mendapatkan tax relief dan tax rebate…

tax relief yang aku selalu pakai adalah:-

  1. personal relief = up to Rm9000
  2. broadband = up to RM500
  3. insuran + KWSP = up to RM6000
  4. buku = up to Rm1000

tax rebate yang aku selalu guna confirmlah

Zakat… hehehe

so kalau aku claim relief seperti dibawah:-

  1. personal relief = Rm9000
  2. broadband = RM500 (mesti ada resit)
  3. insuran + KWSP = RM6000 (mesti ada resit)
  4. buku = Rm1000 (mesti ada resit)

so dari gaji RM53000 tadi korang tolakkan dengan (9000+500+6000+1000)

Rm53000- 16500 = 36500

so sekarang kadar pendapatan yang dikenakan cukai adalah RM36500

korang akan kene tax sebanyak  (lihat jadual tax) = RM1525 + (12% * 1500) = RM1705

secara kesimpulannya

Tax before relief claim  = RM3895.00

after relief claim = RM1705.00

tax saving = RM 2190 (banyak 00000)

katakan zakat korang bayar RM1500 dan PCB korang yang ditolak bulan tu adalah RM3895.00

so cuba kira berapa tax yang korang terlebih bayar = 3895 + 1500 – 1705 = 3690

nanti korang akan dapat balik refund sebanyak RM3690

banyak tu refund…

aper2 pun.. jgn lupe isi yer BE form sebelum 30 april 2013…
good luck :)

Tarikh akhir bayar cukai 2012_thumb[3]

Random Posts

2 Comments »

  • sal says:

    terima kasih…..bagi info yang jelas dan mudah tentang income tax….kalau buat full medical checkup pun boleh masukkan pada tax relief kan

  • m.ruzaini.h says:

    sal,

    yup boleh.. untuk medical checkup boleh dapat relief untuk tax 2012… tp max adalah RM500..

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.