Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Hartanah / Property, Pelaburan / investment

kadar maksimum pengeluaran KWSP akaun 2 untuk pembelian rumah

Submitted by m.ruzaini.h on March 21, 2013 – 12:40 am14 Comments

salam,

sebenarnya dah lama nak share pasal pengeluaran kwsp untuk pembelian rumah ni… baru hari ni tergerak nak share…

ini based pada pengalaman sebenar saya…

pada tahun lepas, wife saya telah membeli sebuah rumah yang berharga Rm170k (markup price)… so kalau berdasarkan harga pembelian RM170k ni.. maka saya dikehendaki untuk membayar deposit sebanyak 10% atau RM 17k banyak gak tu.. gilos kentang ooooo… tak termasuk duit lawyer lagi…

untuk meringankan bebanan cash yang perlu saya tanggung dalam pembelian rumah ini… maka saya cadangkan kepada wife saya untuk mengeluarkan sebahagian dari caruman KWSP akaun 2..

persoalannya disini, berapa maksimum jumlah yang boleh dikeluarkan…????

ada yang kata – :- maksimum boleh keluar adalah 10% dari nilai jualan rumah… jawapannya kurang tepat…

yang sebenarnya bergini:-

CASE 1 :-

nilai jualan rumah :- Rm170k

loan lulus :- RM153k

10% dari harga rumah = Rm17k

berdasarkan penyataan dari website KWSP:-

Amaun perbezaan di antara harga rumah dengan jumlah pinjaman dan tambahan 10% daripada harga rumah
ATAU
Semua simpanan dalam Akaun 2

(Mengikut mana yang lebih rendah tidak kurang RM500.00)

maka jumlah maksimum yang boleh dikeluarkan didalam akaun 2 adalah sebanyak = (RM170k-153k) + 17k = RM34k

———————————————————————————

CASE 2:-

harga rumah :- 170k

loan lulus :- 130k

10% dari harga rumah = Rm17k

jumlah maksimum yang boleh keluar adalah = (170k -130k) + 17k = RM57k

———————————————————————————————–

CASE 3:- loan 100%

harga rumah = 170k

loan lulus =RM170k

10% dari harga rumah = 17k

jumlah maksimum yang boleh keluar adalah =  17k

——————————————————————————

rasanya korang dah faham kot…

time aku and wife aku keluarkan duit kwsp ni… memang cepat.. tak sampai seminggu, duit dah masuk acc… ape2 pun.. yang penting doc lengkap..

good luck yer..

link berkaitan :- dokumen yang diperlukan untuk pengeluaran akaun 2 KWSP dalam pembelian rumah pertama

kwsppjmnrumah

Random Posts

14 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.