Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pengembaraan, cerita aku

Perjalananku ke Korea, Winter 2013 – Planning stage :)

Submitted by m.ruzaini.h on January 22, 2013 – 2:11 pm9 Comments

Perjalananku ke Korea,

Salam sejahtera semua,

Cerita kali ini adalah perjalanan saya,wife dan kawan ke seoul and jeju korea selama 6 hari 5 malam (13/1 – 18/1/2013) secara backpack (redah saja jang) and boleh jimat banyak..

  • Planning pergi korea ni datang tiba2 je.. rasanya ada promotion dari air asia dalam bulan 2/2012… 4 orang tiket pergi balik tak termasuk makan dan luggage dalam RM2000.. so sorang kena la dapat RM500 pergi balik… murah kan…
  • So, booking tiket flight airasia adalah langkah pertama, langkah seterusnya adalah beli tiket ke jeju pulak..
  • Oleh kerana kami pergi seoul + jeju.. maka secara automatiknya kene beli tiket kapal terbang domestic dari gimpo,seoul ke kepulauan jeju.. harga tiket dalam RM400++ sorang.
  • Lepas tiket flight dah settle.. maka masa untuk booking hotel/guest house melalui agoda… melalui pembacaan dari internet mengenai pengalaman rakan2 blog ke korea, ramai yang duduk di guesthouse, ini kerana guesthouse lagi murah and satu lagi kita boleh masak disitu…
  • Oleh kerana kami ni nak lain dari yang lain, maka kami dengan selambernya telah booking hotel… bintangnya tak la banyak.. setakat [email protected] bintang je… hehehe…

Jom tgk plan/itinerary kami yang simple berpandukan kepada pengalaman rakan blogger kami dayah (http://itsdjnotdeejay.blogspot.com/) dengan diubah suai sedikit..

Day 1 (13/1/2013) –

  • LCCT – Seoul
  • Naik bas limo ke jamsil hotel (1hour)
  • Check in hotel
  • Letto world theme park
  • Jalan2 sekitar jamsil + dongdaemon
  • Try naik subway (sesat sekali je,hehehe)
  • Makan ikan bakar di Dongdaemon

Day 2 (14/1/2013)

  • Pergi kepulau nami menaiki subway and AREX train
  • Makan di itaewon (foreigner restaurant – Indian food – buffet)
  • Jalan2 sekitar itaewon

Day 3 (15/1/2013)

  • Checkout dari hotel jamsil
  • Check in di hotel Astoria di  Myondeong
  • Namsangil Hanok Village
  • Namsan Tower
  • Namdaemun Market
  • Makan di Itaewon (kebab)

Day 4  (16/1/2013)

  • Checkout dari hotel Astoria (tinggal beg dihotel)
  • Flight ke jeju (jeju air)
  • Disambut oleh Mr Kim (teksi driver – booking untuk 2 hari)
  • Round2 jeju
  • Makan seafood
  • Checkin di goodstay hotel
  • Makan megi (hahaha)

Day 5 (17/1/2013)

  • Checkout hotel
  • Sambung ronda2 jeju (mr kim)
  • Makan steamboat campur megi (abalone hidup hahaha)
  • Flight to seoul (8:50pm)
  • Check in di Click Hotel, Myondeong

Day 6 (18/1/2013)

  • Checkout hotel
  • Jalan2 sekitar seoul
  • Last minute shopping sekitar namdaemon,dongdaemon
  • Gerak ke airport naik bas
  • Flight back to Malaysia

Untuk details perjalanan kami di seoul and jeju, nantikan pada post akan datang.. insyallah.. :)

734775_4926520317577_1599401980_n

555378_10150271656959960_945146361_n

DSC_0086

DSC_0263

Random Posts

9 Comments »

  • ahbing says:

    i likeeeeee……!!!

  • Dayah says:

    terbaik!

  • Daud Awang says:

    An nyoung ha seh yo .. :-)

  • Dayah says:

    hai, tunggu juga post korea…tak muncul2…hehe busy btol ni…btw, my blog address dah tukar…kalo nak refer lagi laa…hahaha http://wanderlustdj.blogspot.com/

  • m.ruzaini.h says:

    dayah:-

    bizi nak tulis hahaha…. alasan je ni.. yang pasti malas.. :)

    nape tak beli domain je.. lagi best…

    TQ

  • Radin Fadli says:

    Best best!sebenarnya usha entri uss, tapi tertarik dgn entri nih….aritu plan nk e korea, tp keadaan di north korea mengundang kebimbangan sikit.Sebenarnya nak tanya, berapa yg habis untuk trip mcm ni di sana (tak termasuk flight 500 tu)… Ada pakej tourist muslim 6d4N rm3400…. Ada tu yg rm2240 tp bkn muslim punya…

  • m.ruzaini.h says:

    radin:-

    kos keseluruhan:-
    1) tiket flight seoul – jeju = RM398.50
    2) sewa taxi + driver (jeju)=RM195
    3) makan ~ RM400
    4) hotel = RM448.65
    5) public transport (train + taxi di seoul) ~ RM100
    6) entrance fee (museum,palace,etc) ~ RM400
    7) shopping= RM500.00
    8) etc = ???

    kalau tolak shopping, cost untuk trip seoul and jeju lebih kurang Rm1900++… kalau nak budget lagi pun boleh… duduk guest house and try cari makanan murah2… trip kami ke korea ni kami kalau pergi makan memang tak fikir sgt pasal cost…. agak mahal. belasah je.. yg penting sedap. hahahah…

    agak menarik la…

  • nadia johari says:

    syoknyerla..tgh plan honeymoon kat mana nanti..haha

  • m.ruzaini.h says:

    Nadia..

    Pergi korea la.. best ooo.. winter sonata gitu..

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.