Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Hartanah / Property, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan

Beli rumah tapi dapat CASH RM31,500

Submitted by m.ruzaini.h on January 8, 2013 – 8:52 am6 Comments

Salam,

post kali ini berkenaan dengan proces pengeluaran rumah pertama…

aku dan bini aku baru beli rumah disunway dengan harga below warket value – RM155kmarkup harga sampai Rm170k…. so aku bg owner downpayment sebanyak RM15,500loan lulus sebanyak RM153,000…..

rumah harga Rm155k, loan RM153k… sepatutnya aku hanya perlu keluarkan cash untuk bayar owner RM2k sahaja… tapi oleh kerana aku dah bayar RM15.5k… so lepas settle semua.. lawyer akan bg aku balik cash sebanyak RM15.5k – 2k = RM13.5k

masyukkan… beli rumah, dapat cash RM13.5k (walaupun duit ni duit aku sebenarnya. hehehe.) .. duit ni boleh guna untuk beli rumah lain pulak…..

nak lagi masyuk… kami keluarkan duit dari akaun 2 KWSP bini sebanyak RM18k untuk skim rumah pertamaku… so, cash dalam tangan lepas selesai pindah milik adalah sebanyak RM 18k (KWSP) + 13.5k(refund dari D/P) = RM31,500…. masyukkkkk…

lepas ni insyallah akan disewakan unit yang telah dibeli ini… insyallah…

kalau aku rajin… aku akan ceritakan proses pembelian rumah subsales (lease hold)  dan juga pengeluaran KWSP akaun 2 untuk pembelian rumah…

sekian

Ruzaini

*note:- semua nilai RM dalam post ini bukan kadar yang sebenar, ianya diubah balik untuk melindungi kerahsiaan penulis….

logo-kwsp

Random Posts

6 Comments »

  • wan izwan says:

    camne ko bleh dapat 13k dari peguam pulak? apa sebab ko tulis sepatutnya kena bagi owner 2k? minta pencerahan tuan ruzaini

  • m.ruzaini.h says:

    wan..

    yg sebenarnya.. duit 13.5k tu duit downpayment aku yg dah bg dekat owner… so lepas semua settlw.. lawyer kene bg refund dekat aku balik..

    oleh kerana loan aku lulus sebanyak 153k… dan harga rumah adalah 155k.. maka modal aku utk rumah ni hanyalah rm2k… tp oleh kerana owner nak downpayment 10%.. so kene byr 15.5k dulu… lepas semua settle.. aku akan dpt balik 13.5k lepas tolak 2k tadi…

  • Muaz says:

    Salam

    En ruzaini, boleh share contact number lawyer encik? sy nk buat satu pembelian rumah bawah market value, dan ini adalah first time saya nk beli rumah. sy tgk ejen nk jual rumah ni mcm x biasa je nk mark up2 nie. emel sy [email protected]

    tq!!

  • m.ruzaini.h says:

    Muaz,

    Sy tgh berkursus, no tel lawyer sy dlm diari dirumah… Berkenaan dengan markup, kebanyakan lawyer tahu buat… Untuk markup harga perlu consent dari owner… So agent @ anda boleh nego dgn owner.. :-)

    Tq

  • Adam says:

    Salam En Ruzaini,

    Saya faham kiraan tolak tambah tersebut, tapi yang saya tak faham ialah dari mana lawyer dpt duit RM13.5k tu utk bg pembeli?
    Sbb saya pikir = RM15.5k cash da bagi penjual. Ok settle.
    Apply loan = RM153k. Duit ni kiranya dari banker bagi kpd penjual (apa yg saya faham).
    Tetapi penjual cuma nakkan baki lagi RM139,500 (90% dari RM155k). Tetapi kiranya dia dpt lebih, iaitu RM153k dari bank tu kan?
    So sbb penjual dapat lebih, kiranya dia akan bagi lebihan RM13.5k tu kpd lawyer then lawyer bagi pembeli..
    Begitu kah perjalanan cash spt yg en Ruzaini terangkan?

    Terima kasih…

  • m.ruzaini.h says:

    adam:-

    semua duit melalui peguam.. so boleh tolak siap2.. apa2 pun.. make sure penjual dan pembeli dan lawyer buat satu surat mengatakan pemulangan balik duit lebihan loan tadi..

    semoga ini menjawab

    Tq
    Ruzaini

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.