Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Berita, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan, financial news

Update buku asb 2012/2013 – korang dah update buku pelaburan???

Submitted by m.ruzaini.h on January 2, 2013 – 1:36 am7 Comments

Salam semua,

hari ni dah 2 januari 2013… so dah masuk tahun baru.. dan yang bestnya.. hari ni dah boleh update buku ASB.. mesti ramai orang di bank and pejabat pos.. aku selalunya akan update lewat sikit.. coz malas nak beratur lama2..

aper yer yang korang nak buat dengan duit dividen tu… nanti aku nak bukak pos pasal azam aku tahun ini.. nantikan

Tq

Ruzaini

________________________________________________________________________

kalau korang nak tau pasal ASB loan yang boleh bg return lebih dari 10%.. korang boleh baca link seperti dibawah..

Link 1 —> Apa yang menarik tentang ASB loan

Link 2—>merempit ASB dengan kredit kad

Link 3—>merempit ASB dengan cash ready citibank — pulangan lebih dari 100%

Link 4 —> bagaimana buat Loan RM200,000 dengan bermodalkan dengan hanya RM4000 sahaja — pulangan lebih dari 50%

______________________________________________________________

LINK untuk cara kiraan Dividen ASB dan Bonus :-

LINK 1—> http://perjalananku.com/?p=2220

LINK 2—> http://perjalananku.com/?p=2119

asb 2013

Random Posts

7 Comments »

  • Rizal says:

    Salam bro,

    Saya sudah update. alhamdulillah.. boleh buat belanja rumah sket. Nak tanya soalan. Kalo saya ambil 200k loan asb dengan mana2 bank sementara tuh menyimpan jugak sendiri say RM50k. Boleh jadi ker? Setahu saya mmg max 200k jer sorang.

  • m.ruzaini.h says:

    Rizal:-

    bergantung kepada limit asb individu..

    contohnya.. dividen tahun ni 15k… duit dalam asb 200k… so new limit adalah Rm215k.. bukan lagi 200k..

    dividen akan meningkatkan lagi limit asb masing2..
    :)

  • Rizal says:

    oh mcm tuh rupanya. thanks

  • Moneypulator says:

    Salam..sy ada tanya limit ASB sy baru2 ini…staf maybank tu ckp boleh 16k lg(Loan 200k). Soalan sy klu sy keluarkan 16k untuk buat initial investment kat tempat lain boleh tak sy simpan duit simpanan sy ke dalam ASB up to 16k?

  • m.ruzaini.h says:

    Moneypulator

    yesza.. boleh.. coz bila limit 216k.. lepas tu keluar 16k… so anda boleh simpan upto 16k dalam acc asb tu lagi…

    tp kalau nak tambah loan 16k.. fo sure tak leh masukkan cash dalam acc tu.. coz dah sampai limit 216k…

  • yan ramly says:

    salam..saya ada buat loan asb 40000 sejak 2 tahun lepas selama tahun dgn bayaran bulanan 778 sbln..disbbkan umur saja ketika itu dh 50 th maka saya mengambil keputusan utk loan 5 thn saja…tp ada yg kata tak menguntungkan kerana terpaksa bayar bulanan yg agak besar…betul ke?

  • m.ruzaini.h says:

    kak yan ramly:-

    bg saya untung.. tp sikit sahaja and tak berbaloi.. elok simpan sendiri dalam asb tanpa buat loan…

    tp yg bagusnya loan asb ni.. ianya dilindungi oleh insuran…

    nasihat saya.. kalau ada anak ke atau sedara mara yg boleh dipercayai yang masih muda.. boleh pakai nama mereka… tp kene ingat.. loan asb ni akan masuk dalam ccris bank negara..

    Tq

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.