Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pembinaan Rumah Impian

Cerita mengenai perjalananku membina rumah impian Di Durian Tunggal Melaka

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan

Bagaimana buat Loan ASB RM200,000 dengan bermodalkan RM4000++ sahaja..

Submitted by m.ruzaini.h on November 7, 2012 – 1:49 am62 Comments

Bagaimana buat Loan ASB RM200,000 dengan bermodalkan RM4000++ sahaja..

ini adalah artikle version baru untuk post http://perjalananku.com/?p=2583

Disini saya dah modified sikit untuk teknik CC ni..

Dimana just sediakan modal untuk tahun 1,

untuk tahun ke 2 guna dividen dan tambah sikit duit sendiri.

bagaimana table excel ini berfungsi,

buat loan asb RM200k
Insuran katakan RM6000
tempoh pinjaman 25 tahun
bayaran bulanan RM1198.26
limit CC 26K keatas ( CA fee = [email protected]%) dan interest rate 18%

guna CC CA untuk bayar bayaran bulanan LASB, sebelum due date hanya bayar minimum sahaja. lakukan perkara ini selama 12 [email protected] hujung tahun.

disini modal anda hanyalah RM4329.13 (bayaran minimum CC 5%)

dan baki CC yang perlu anda bayar adalah RM12,068.53.

bayar outstanding CC ni guna dividen,

so dividen yang kita dapat RM15,250.00 tolak dgn CC outstading RM12,068.53 so ada baki cash sebanyak RM 3,181.47.

RM15,250-12,068.53 = 3,181.47 (cash)

so guna cash ini untuk bayar modal tahun ke 2,

3,181.47 – 4329.13 = (-1,147.66)

Berdasarkan kiraan, untuk tahun ke 2 kita terpaksa topup duit sendiri sebanyak RM 1,147.66.

Dan modal terkumpul untuk tahun ke 2 adalah sebanyak 4329.13 +1147.66 = 5476.79.

Jikalau kita terminate LASB ini pada tahun ke 2 maka

Cash + amortization = 3674.05 + 8773.34 = RM 12,447.39

So nak kira kadar keuntungan untuk 2 tahun adalah

(12,447.39-5476.79)/ 5476.79 % = 127%

Atau 127%/2 tahun = 63%/year

bayangkan kita boleh dapat ROI more than 50% year, itupun berdasarkan CA fee yang tinggi(5%) dah interest rate yang tinggi (18%, kalau kita dapat CC yang boleh bg rate yang best macam banks islam atau BSN.. memang ROI kita akan lagi tinggi..

Sekiranya anda expendkan table ini untuk 10 tahun anda akan Nampak % keuntungan akan meningkat..

Download excel file —->Copy of Copy-of-Copy-of-ASB-+-CC-rempit-teknik12

note:- hati2 bila guna teknik ni, nati ke longkang tak pasal2.. :)

Random Posts

62 Comments »

  • jack says:

    salam en zaini..
    sy bru apply CC mybnk y dpt 2 kad..limit kad rm6k, so pendapat en zaini..berape nilai loan y sesuai sy buat..untuk guna program di atas..?sy xpasti CC CA di brape percent…

  • m.ruzaini.h says:

    kene tgk limit card, untuk teknik dalam post yang saya tulis ni, perlukan atleast 26k limit..

    contohnya, kalau cimb cc, limit 6000, maka cash advance hanya boleh keluar 50% dari limit = RM3000 sahja,

    so kalau 3000/12 = RM250.. itu tak termasuk caj CC lagi..

    just sesuaikan dengan jumlah loan yang dipohon..

    Tq

  • Rizal says:

    Bro,

    Ko mmg power la ngan kiraan semua nih.. tapi template rempit agak dahsyat.. aku masih lagi nak pahamkan return ko kira tuh..

    Thanks bro

  • m.ruzaini.h says:

    rizal:-

    hahaha.. fahamkan, jgn tak faham.. aku dah/tgh guna teknik ni.. memang berbaloi2… tp keburukannya adalah.. outstanding CC amat tinggi… so nak beli rumah ke… kereta ke agak mengganggu sikit la.. aper2 pun.. plan ur own way to achive ur target…
    :)
    Ruzaini

  • kamal says:

    salam tuan rumah,

    mana lagi bagus..terminate awal atau terminate 3-5 tahun kemudian

  • m.ruzaini.h says:

    kamal:-

    terminat diantara 3-5 tahun…

    tp kalau nak reapply balik selepas terminate adalah insurannya mungkin akan naik berdasarkan umur..

    harap maklum

  • pejalan kaki says:

    salam
    nak tau lah insuran LASB tu kalu nak cover sampai 5 tahun ja blh ker?
    pasal pa kita nak terminat dalam tempoh tu ja, jd nonsense r nak ambik insuran pjg2 sgt kan?
    so blh ke bt insuran cover for 5yr ja?
    thanks in advnce

  • m.ruzaini.h says:

    pejalan kaki:-

    untuk loan ASB ni, maybank and cimb wajibkan untuk ambil insuran sepanjang tempoh pinjaman… tp RHB insuran adalah optional..

    if terminate loan tu, kita akan dapat sebahagian balik duit takaful yang tidak digunakan.. boleh refer dekat bank if nak tau berapa..

    Tq

  • [...] Link 4 —> bagaimana buat Loan RM200,000 dengan bermodalkan dengan hanya RM4000 sahaja — pulangan lebih … [...]

  • zaza says:

    Salam

    Bro Ruzaini, nak tanya soalan sikit boleh tak?

    mana lagi bagus, sekiranya kita buat personal loan di bank dan ambik duit tu semua simpan dalam ASB atau ambik loan ASB? Ada kawan saya ni buat personal loan rm120,000 dengan bayaran bulanan RM940 sebulan selama 20 tahun. dia kemudiannya masukkan semua loan dia sebanyak rm120 ribu tu ke dalam akaun ASB nye. Adakah tindakannya itu bijak? Bagi la pendapat bro…, dari pengamatan saya, bro ni nampaknya sangat2 terer dalam calculation ni. Hehehe….

  • m.ruzaini.h says:

    zaza,

    kalau tiada keperluan, elakkan sepenuhnya PL.. coz kadar interest adalah tinggi dimana ianya dikira pada kadar rata(flat rate)…

    contohnya… PL 120k (sebulan 940)

    masuk 120K dalam asb = dividen (7.5%) dapat RM9000, so sebulan lebih kurang Rm750… then kene topup sebanyak 190 sebulan.. so dekat situ dah rugi dah..
    :)
    tq

  • RibuTimur aka Ribut Timur says:

    search pasal dividen asb 2012.. jumpa web perjalananku..tak pernah terpikir pun cara begini..by the way..good sharing.. aku pun dah apply cc bank islam dan apply another rm150k loan asb dgn maybank.. tgg approval..

  • hyrulxxx says:

    salam tuan ,,,

    ada lg permintaan kalau tuan tak kisah,,

    boleh tak di bhg ASB tu , di colum ‘ yearly adjustment ‘ tu ..

    nilai 12 068.53 tu dimasukkan sampai tahun ke 25 ataupun buat

    optional supaya colum boleh dimasukkan @ tak (enter di green area

    only )

    maaf tuan ,,, patik dah try tp tak jadi laaa ,,,

    timakasih

    hepi new year 2013

  • m.ruzaini.h says:

    hyrulxx:-

    saya dah tak protect excel ni… moga dapat membantu…

    Tq

  • salkinah says:

    salam tuan,
    nak advice tentang loan ASB..apa kebaikan dan keburukan buat loan ASB..maaf soklan budak2..sya baru nak belajar2 pasal nie.;)

  • m.ruzaini.h says:

    sakinah:-

    dengan menggunakan loan ini.. anda akan mendapat ROI (return of investment) more than 10%… so secara kesimpulannya.. dengan menggunakan duit bank.. melabur dalam asb guna duit bank.. dan time hujung tahun PNB umum dividen sebanyak 7.75%.. tapi kita dapat lebih dari itu (T&C applied)..

    good luck yer.. :)

  • rienna says:

    salam
    saya dah buat loan asb dan akan buat full settlement on february sebabnya dah cukup 2 tahun. adakah berbaloi sekiranya saya buat settlement dalam tempoh tersebut?

  • salkinah says:

    ;-) thanx..macamna nak maintain bt bayaran tiap bulan utk loan asb ni?ada cara mudah kw supaya kita x terskip bila membayar?

  • m.ruzaini.h says:

    Salkinah:

    Buat si atau kene alert..

    Tq

  • m.ruzaini.h says:

    rienna:-

    jangan buat fullsettlement.. just terminate sahaja loan tu… then reapply baru…

    tp kene ingat.. bila kita nak reaplly baru.. mungkin insuran akan meningkat sebab umur… mungkin kita tidak layak lagi untuk dapat buat max term 25 tahun atau 30 tahun sebab umur juga… so kene terpulang kepada masing2 punya risk assessment..

    Tq

  • Nora says:

    Hye & Salam,

    Entry yg sangat helpful.

    nak tanya, saya dah ada asb loan tp RM50k je fr 20 yrs coz that time rasa takat tu je yang mampu =) loan tu pon dah cukup 2 tahun.
    ingat nak top up lagi ASB loan tu.. klau dapat buat smpai 200k bagus jugak. any advise on that?

    Thanks in advance & Happy New Year 2013!

  • m.ruzaini.h says:

    Nora:-

    boleh buat 50k every year sampai dapat max 200k loan…

    kalau setiap tahun 50k 4 tahun dah 200k…

    so modal anda hanyalah +-300 X 48 bulan = RM14,400..

    year 1:-
    loan 50k (25 tahun) – RM 300/mth
    bayar guna duir sendiri

    year 2:-
    loan 1:- bayar bulanan pakai duit dividen

    buat loan 2 sebanyak RM50k = RM300/mth, pakai duit sendiri

    total loan = Rm100k

    year 3:-
    loan 1:- bayar bulanan pakai duit dividen
    loan 2:- bayar bulanan pakai duit dividen

    buat loan 3 sebanyak RM50k = RM300/mth, pakai duit sendiri
    total loan = Rm150k

    year 4:-
    loan 1:- bayar bulanan pakai duit dividen
    loan 2:- bayar bulanan pakai duit dividen
    loan 3:- bayar bulanan pakai duit dividen

    buat loan 4 sebanyak RM50k = RM300/mth, pakai duit sendiri

    total loan = Rm200k

    year 5 – 25 tahun

    loan 1:- bayar bulanan pakai duit dividen
    loan 2:- bayar bulanan pakai duit dividen
    loan 3:- bayar bulanan pakai duit dividen
    loan 4:- bayar bulanan pakai duit dividen

    tahun ke25:- dengan modal sebanyak = RM14,400, dapat cash RM200k.. ROI 51.56%/year..
    :)

  • Nora says:

    Woww!! great ideas. In Sha Allah, saya try practise idea nie.
    just consent lepas tak nak apply ASB loan smpai 4x tu :)

  • alim says:

    Assalammualaikum tuan, tumpang tanya, dalam kes mcm Cik/Puan Nora diatas, boleh ke kita tambah LASB kita lg sedangkan kita masih blm selesai loan pertama? maksudnya buat loan dalam loan… saya budak baru belajar, harap bg tunjuk ajar.

  • m.ruzaini.h says:

    alim:-

    sepanjang yang saya buat.. takder masaalah pun nak topup….. apa2 pun, bergantung kepada kelulusan pihak bank..

    Tq

  • Bayu says:

    encik tuan,

    saya nak minta tolong/pandangan, saya sedang bercadang nak buat ASB loan..setakat ni dalam kiraan mampu takat 50k je (20 tahun)… Andailah di takdirkan… ada rezeki lebih..rasa macam nak buat plan macam solution pada soalan Nora.. andai kata pula.. rezeki separuh jalan..lepas 5 tahun la katakan (terminate terus).. saya masih menikmatai sedikit untung atau saya rugi… (bagaimana diorang kira yer)

    tq

  • m.ruzaini.h says:

    bayu…

    tahniah coz ada langkah untuk guna loan ASB ni sebagai satu peluang untuk mendapat ROI yang lebih tinggi dari ASB….

    just guna amortization calculator untuk kira berpa banyak interest untuk bank.. dan berapa banyak principle yang kita akan dapat balik lepas kita terminate…

    boleh try link ini http://bretwhissel.net/amortization/

    tapi nilai final ayng kita akan dapat balik selepas kita terminate bergantung kepada bank itu sendiri.. link saya bagi tu hanyalah sebagai rujukan sahaja..

  • Danny says:

    hai dan selamat sejahtera, terima kasih atas panduan dan info yang menarik mengenai loan ASB, saya mempunyai persoalan:

    1. Bagaimanakah pihak insuran mengira berapakah pulangan duit insuran yang akan dipulangkan kepada pihak kita sekiranya kita terminat Loan ASB?

    Terima kasih.

  • m.ruzaini.h says:

    danny,

    berkenaan dengan pulangan baki insuran tu.. boleh lihat kepada doc yang disertakan semasa kita nak apply loan asb ni.. kalau maybank, selalunya dia akan sertakan jangkaan pulangan baki insuran yang tidak digunakan sekiranya kita terminate before matang..

    dan untuk makluman tuan.. saya pun tak tau nak kira macammana.. coz kiraan itu hanya pihak insuran yang tahu..

    Tq

  • Danny says:

    Lagi satu saya nak kira jika kita ada loan ASB 200K dan juga duit cash katakan 65K dalam ASB, bagaimana cara pengiraan dividen? adakah berpandukan 265K atau hanya 200K sebab maksimum hanya 200k utk seorang?

    Harap dapat memberi pencerahan. Terima kasih tuan

  • m.ruzaini.h says:

    danny:-

    dividen akan dikira berdasarkan baki minimum dalam acc setiap bulan… so akan dikira 265k.. tak terhad kepada 200k sahaja…

    Tq

  • Danny says:

    terima kasih atas jawapan en. ruzaini, saya nak kongsi sikit info pasal ASB ni sebab saya dpt tau Bank seperti Maybank telah mengetatkan kelayakan utk mengambil loan ASB dan memerlukan slip gaji dan pengiraan hampir sama utk personal loan bagi semua loan ASB. Tak mcm dulu org takde slip gaji pun boleh apply.. tak pasti utk loan ASB bank lain..

  • arztman says:

    200k loan ASB-CC vs 200k PL-ASB-OD-ASB…komen bro?

  • Bayu says:

    Encik tuan,

    Maaf ada soalan lagi, saya dah buat perbandingan antara bank RHB dan Maybank tuk buat loan ASB. Mana yang lebih baik untuk memilih bank , bank yang mempunyai “BLR tinggi atau rendah”…

    Sori kalau soklan ni agak kelakar..saya agak kabur soal loan semua ni dan fail pasal kira-kira…

  • m.ruzaini.h says:

    Artzman,

    Kalau ada modal.. Tak perlu buat pl coz kadar tetap…. Kalau ikutkan roi… Asb cc is still the best utk short term…

    Tq

  • m.ruzaini.h says:

    Bayu..

    Cari blr-xx yang paling tinggi.. And interest dikira secara harian.. Itu yg terbaik..
    :-)

  • hyrulxxx says:

    salm bro .. slmt bercuti

    den dah ada tools dan akan tambah lg another lasb100k using

    lasb cc

    tq 4 ur blogs

  • Kerbeross says:

    salam tuan,
    saya hampir selesai menelaah excel yg tuan berikan tu. tp nk tanya:
    1. bila bukak excel tu 1st time, ada error “this workbook contain links to other sources….bla..bla..bla”. pastu dia tanya nk update ke tak dan kalu trust dgn sources, katanya takyah la update. saya pun klik la xyah update. pastu npk mcm ok. betul ke camtu?
    2. simulasi tu lebih bersifat utk yg mmg create asb loan tanpa ada modal asal, maknanya start from 0. macamana lak kalu saya nk simulatekan situasi saya yg mmg dh ada modal asal dlm asb, just nk topup loan saja. contohnya, asb unit saya ada 200k lps wat loan, tapi calculation payment sepatutnya hanya cover loan 100k saja. boleh tuan bg idea?
    3. semasa 1st time klik sheet Amortization, ada mesej “A formula in this worksheet contains one or more invalid references. bla…bla…bla..”. saya guna excel 2010. bila saya check, rupanya graf tu refer kpd invalid source. adakah ini hanya berlaku kepada saya sahaja, ataupun adakah ini tidak penting?
    tq tuan.

  • m.ruzaini.h says:

    Kerbeross,

    Mungkin ada issue link… Sy pun tak berapa pasti nk solve mcmnaer coz sy tak hadapi problem itu…

    Mungkin tuan boleh modified excel tu utk sesuaikan dengan planning tuan…

    Mungkin ada masaalah dgn software tuan… Sy tak hadapi masaalah itu…

    Tq

  • Nasa says:

    salam tuan tanah,

    Jika sy membuat LASB 200k untuk 25 tahun, tetapi setelah 10 tahun saya nk berhenti, brpkah jumlah duit saya dpt drpd LASB? Dan bagaimanakan pengiraan terperinci.

    Terima kasih

  • m.ruzaini.h says:

    nasa:-

    lepas 10 tahun, bank akan bagi balik principle lebih kurang RM54k…

    itu tak termasuk dividen…

    Tq

  • Kerbeross says:

    tuan,
    saya bercadang utk buat extra loan asb 45k utk mencukupkan 200k dlm akaun. sblm ni tahun 2010 saya dh wat 40k dh dan dividen terlatest yg saya dpt adalah 11k. saya juga baru apply cc yg kononnya akan digunakan dlm perancangan ini. tapi setelah membuat kira2, saya berpendapat dividen asb ini sudah mencukupi utk cover bayaran bulan loan asb sejumlah kira2 500/bulan. adakah berbaloi utk saya membuat bayaran bulanan dgn hanya menggunakan dividen asb atau seharusnya saya menggunakan teknik cc+asb mcm dlm excel tu? just nk tanya pendapat.
    TQ.

  • m.ruzaini.h says:

    Kerbeross,

    kalau pakai teknik dividen bayar instalment 2nd year onward itu pun dah ok, coz modal hanya tahun pertama…

    kalau pakai teknik ASB +CC ni boleh dapat ROI yang tinggi, tapi agak renyah untuk kita monitor and kalau tersalah langkah.. memang kelaut la gamaknya…

    kalau taknak pening2.. guna jer teknik yang dividen byr installment.. itu pun dah memadai..

    yang penting, bila ambil loan asb ni.. kita akan beli sekali dengan insurannya… then kalau jadi apa2 dekat kita, waris kita akan dapat peningalan kita itu… orang kata, sambil jana keuntungan dalam masa yang sama ada protection…
    :)

  • bibbo says:

    salam…

    bos, klau nk wat loan asb 200k, yg mne 1 ada better offer skrg ni? mksd saya antra rhb, cimb & maybank… sy nk byr pling rndah, tenure pling lama… mohon pndapat…

  • m.ruzaini.h says:

    bibbo,

    CIMB yang paling rendah coz 30 tahun..

    Tq

  • abdul said says:

    salam, berkenaan excel tuan,

    saya rasa ada sedikit kesilapan, kerana dividen tahun 1 setelah ditolak dengan modal sepatutnya digunakan utk membayar bulanan tahun 2 betul tak??

    tapi excel tuan menunjukkan baki dividen setelah tolak modal tahun 1 itu disimpan dalam ASB…maknanya masih kena kluar modal sendiri….hinggalah nak terminate ASB selepas tahun 2 barulah dapat claim modal tahun 2…jadi modal sebenar yg dikeluarkan ialah 4329.13×2 = 8658.26…

    namun keuntungannya masih sama cuma modal itu shj yg berubah…sekiranya baki dividen tahun 1 tidak dimasukkan dalam ASB pada tahun 2…maka keuntungan akan berkurang…

  • abdul said says:

    salam…

    namun saya kira LASB menggunakan kaedah ini masih lagi menguntungkan..namun pelabur kena faham betul2 mengenai proses2 yang terlibat.. jangan main sebarang rembat sahaja…apa pun bravo kepada tuan m.ruzaini.h diatas pencerahan yang diberikan…

    saya kira ini merupakan satu peluang yg tidak harus dilepaskan…

  • m.ruzaini.h says:

    abdul said,

    kadar profit yang ditunjukkan dalam excel adalah berdasarkan cash yang kita dapat dalam tangan selepas kita terminate…

    untuk kira profit adalah berdasarkan this formula [(cash in hand) - (modal cash sendiri)]/(modal cash sendiri)

    dan untuk membayar outstanding cc adalah menggunakan duit dividen dan juga duit sendiri (sekiranya tidak mencukupi)…

    menggunakan teknik CC – LASB ni… setiap tahun kita akan terpaksa topup duit sendiri sebab dividen tak mencukupi untuk byr outstanding.. tapi over the time jumlah yang terpaksa topup guna duit sndiri akan ebrkurangn dan lama2 kita dah tak perlu topup duit sendiri.. cth pada tahun ke 5…

    Tq

  • m.ruzaini.h says:

    abd said,

    memang untung guna teknik ni, coz saya dah pakai… tp kalau nak guna teknik ni.. modal duit sendiri adalah tahun pertama (min payment), untuk tahun ke 2 dan seterusnya akan pakai dividen dan kene topup duit sendiri.. tp lama2 akan jd kurang modal duit sendiri tu..
    :)
    Tq

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.