Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pengurusan Kewangan

laporan Kredit dari bank negara @ CCRIS – 1/8/2012

Submitted by m.ruzaini.h on August 1, 2012 – 8:26 am6 Comments

Salam,

minggu ni dari rabu sampai khamis aku kene melawat student praktikal FKE, just nak monitor dan menilai pelajar-pelajar praktikal ni buat aper dan apa yang mereka dah gain from this praktikal..

hari first day ni aku melawat syarikat TNB distribution kuala selangor, dalam 1 jam jugak dari kelana Jaya ke kuala selangor. selepas abis semua aku terus ke bank negara KL untuk check/print laporan kredit (CCRIS) aku..

CCRIS ni adalah satu system yang bank akan refer samaada nak luluskan loan anda atau tidak.. semua loan kita punya track record dan record tu akan ada dalam CCRIS bank negara ni selama 12 bulan.. so, make sure anda bayar hutang anda before due date.. jgn tangguh2.. nanti nak apply loan lain agak susah nak lulus coz anda akan di kira berisiko untuk tidak bayar kembali loan yang diberikan..

ini adalah kali kedua aku print laporan kredit ni, alhamdullilah, semua loan aku dapat penilaian “0″.. bermaksud, tiada bayran [email protected] tertunggak..

bila aku tgk laporan CCRIS ni, ada lain sikit format dia untuk islamic loan, sebelum ni, dalam CCRIS ni akan appear jumlah jualan untuk islamic loan, tapi sekarang just appear jumlah pinjaman sebenar..

contohnya, kalau saya pinjam islamic loan ASB sebanyak 100k.. dan harga jualannya adalah RM250k, dalam CCRIS dulu  harga jualan RM250k yang akan keluar, tapi sekarang dalm CCRIS hanya akan tunjuk RM100k tu jer . kalau RM250 yg keluar dalam CCRIS, maka secara automatiknya bank akan kata kita pinjam RM250k, tapi sebenarnya kita hanya pinjam RM100k.. so agak bagus lah perubahan macam tu..

aper2 pun.. u all cuba print laporan kredit CCRIS ni.. untuk tahu record anda dengan bank macammaner.. ianya amat berguna..

sekian

Ruzaini

Picture 006

Random Posts

6 Comments »

  • CallMeLaNN says:

    Alamak. akupunya ada 1 1 1 la. sbb tiap bln terlewat beberapa hr. tp bukannya delay sebulan-sebulan. mmg byr utk bulan yg sama. mcm mana ni….

  • m.ruzaini.h says:

    callmelann,

    cuba try bayar sebelum due date.. lepas 12 bulan akan jadi 0 semua..

    Tq :)

  • anj says:

    salam Bro..

    kalau bayar minimum cc tiap2 bulan mcm yg awk suggest dlm rempit LASB vs CC tu takde effect ke kat CCRIS ni?

    TQ

  • m.ruzaini.h says:

    dalam CCRIS akan tunjuk 0 0 0 kalau kita bayar minimum.

    tp jika nak apply loan lain, CCRIS akan tunjuk jumlah baki yang belum dibayar…

    Tq

  • hyrulxxx says:

    //////////

    m.ruzaini.h says:
    December 11, 2012 at 8:49 am

    dalam CCRIS akan tunjuk 0 0 0 kalau kita bayar minimum.

    tp jika nak apply loan lain, CCRIS akan tunjuk jumlah baki yang belum dibayar…

    Tq
    //////////////////////////////////////////////////

    salam bro,, let say aku byr minimum CC aku dah 5 bulan ,, bulan ke

    6 tu tiba2 nak buat loan pulak

    soklannya

    1.ccris yg tunjuk baki yg belum dibayar tu ada effect tak pd loan yg aku apply tuh ?

    2. kalau ada efek, mcm mana nak buat supaya ccsis kembali ke 0 0 0
    ??

    tengkiu

  • m.ruzaini.h says:

    hyrulzz,

    confirm akan effect… walaupun kita tak guna langsung CC tu pun, bank akan kira 5% dari limit sebagai commitment kita..

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.