Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pengurusan Kewangan, cerita aku

guna credit card dapat minyak bernilai RM100 free :)

Submitted by m.ruzaini.h on July 20, 2012 – 6:52 am4 Comments

salam,

  • Kebanyakan pembelian runcit dan juga untuk petrol , aku akan menggunakan kredit kad untuk bayar.. pada sesetengah orang,mungkinĀ  akan mengatakan kredit kad ini membawa banyak masaalah dari kebaikan.. tapi bagi saya ianya bawa banyak kebaikan dari keburukan sekiranya kita tahu menggunakan nya..
  • Di dalam post-post aku yang sebelum ini, aku gunakan kredit kad cash advance untuk menjana keuntungan yang tinggi.. dalam masa yang sama, untuk pembelian retail aku, telah menghasilkan cash back atau point yang boleh ditebus..
  • tentu ramai yang akan kata, kene ada point yang banyak baru boleh tebus.. sebab itu, pemilihan kad kredit mestilah ikut keperluan kita, sebagai contoh, saya selalu guna petronas untuk petrol.. dan saya telah swipe setiap pembelian petrol itu dengan menggunakan maybank petronas kad kredit.. kalau isi minyak pada weekend kita akan dapat 5X point untuk setiap RM1..tapi kalau kredit kad biasa, kebanyakannya untuk petrol kita tidak akan dapat point.
  • ada juga kad kredit yang memberikan cash back atau dscount untuk pembelian.. oleh itu, rajin2 lah bertanya/mencari kad mana yang terbaik untuk kegunaan anda..
  • bercerita tentang point2 ni.. hari ini, aku telah menebus treatspoint maybank aku untuk petronas card bernilai RM100.. sebelum ini aku juga telah redeem baucer Jaya jusco yang bernilai RM100.

Secara ringkasnya ,with other people money we can get money…. jom jimba2… :)

sekian

Ruzaini

link —> https://www.maybankard.net.my/index.php

maybank redem

maybank redem 2

Random Posts

4 Comments »

  • hyrulxxx says:

    salam aidilfitri

    den guna mbb amex dualcard n ocbc titanium utk penuhkan sebulan 30

    hari tu .. time sd dd mbb2card byk guna amex .. dapat 5% n 5x

    points cashback utk apa saja yg boleh guna amex ttp pd saturday n

    sunday shj , lain2 hari dapat 5x points je .. time sd dd utk ocbc lak

    auto debit bil maxis tnb n unifi , swipe groceries n petrol ( 5 %

    cash back) but point tarak .. makan,pakai dll dapat 1%

    2011 dulu dapat mbb2card n terminate mbb petronas

  • hyrulxxx says:

    masih menunggu jwpn cc bimb yg apply bulan posa hari tu .. ingt nak guna teknik lasb vs CC .. sbb bsn al aiman ada BT 0% 1 year

  • boboiboy says:

    Untuk memiliki CC yg JV. Perlu juga di tanya pd CC issuer tentang ‘annual fee waiver’ dan
    ‘gov tax redemption’ ada diberikan tak.

  • hyrulxxx says:

    utk my CC – ocbc = 12X swipe dah free vaive, tak payah caling2 CS,

    wajib byr setiap bulan ,maxis,unifi dan letrik,

    tu pun dah total 300permonth ,so setiap bulan

    dapat cashback 5% x300= 15, so 180 peryear,

    dah leh cover 3 CC punya gomen tax

    m2carsd= pengunaan skrg mcm biasa je,try swipe weekend

    max yg bole, biasanya dlm 10k point tu mmg

    dapat,da leh claim gomen tax

    CC bsn aiman = free 4 life , gomen tax ocbc byr

    cc bank islam = 12x swipe , gst ocbc tlg byrkan

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.