Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan

merempit ASB dengan kredit card (CC + LASB)

Submitted by m.ruzaini.h on July 3, 2012 – 6:14 am19 Comments

salam,

ini adalah kesinambungan artikle saya sebelum ini http://perjalananku.com/?p=2568 berkenaan dengan merempit ASB loan dengan cash redy dari citibank.. tp macam susah nak dapat kalau apply cash ready ni..

so, ada satu cara lagi, iaitu dengan menggunakan cash advance (CA) credit card.. contoh card credit yang boleh dipakai adalah bank islam CC atau bank rakyat CC.. kalau nak tgkkan.. bank islam CC kalau nak keluar CA, charge hanyalah 2.5% atau RM12.. mana2 yang lebih tinggi untuk setiap pengeluaran.. tp dalam ilustrasi dibawah.. saya akan gunakan CC bank rakyat..

setiap CC.. selalunya hanya membenarkan 50% CA dari limit card tu.. oleh itu, kalau nak guna teknik ni.. kene tau limit, and kene tau loan besar mana yang boleh digunakan.. contohnya.. kalau loan ASB 100k.. kalau campur insuran lebih kurang.RM 600 sebulan.. so limit CC lebih kurang RM12k la..

bercerita tentang ROI pulak..  boleh dapat more than 70% yearly dengan modal hanyalah sekali sahaja.. iaitu untuk tahun pertama sahaja untuk bayar minimum payment CC.. so untuk tahun kedua.. minimum payment CC (tahun ke2) akan dibayar oleh dividen..

so, saper kata tak boleh untung banyakkan.. bank untung.. kita pun untung..

aper2 pun.. jom layan..

*perlu diingat… ilustrasi dibawah hanyalah cadangan sahaja.. kalau nak ikut.. ikutlah.. tp kene faham betul2.. jgn main redah.. coz risoko tanggung sendiri ek… jgn salah kan saya pulak lepas ni..

so, layan.. and try do the math untuk faham..

perlu diingat —> kadar ROI itu hanya akan diperolehi selepas kita terminate loan itu.. harap maklum.. (tp nilai amortization tu bergantung kepada bank.. kiraan lebih kurang seperti yg ditunjukkan)

Click (latest update) —> http://perjalananku.com/?p=2768

Tq

Ruzaini

RM100k LASB

___________________________________________________________________________________________________________

Random Posts

19 Comments »

  • Ridhwan says:

    TQ for the info n sharing :) BTW,Kenapa cash ready citibank susah nak dapat bro? requirement die tggi sangat ke? kalau nak minta spreadsheet utk LASB + cash ready bole tak bro?

  • Amir says:

    Salam Tuan,

    File excel tu crash ker?? xboleh buka la…
    Harap tuan boleh email ke sy file tu…
    hehehe… nk cuba do the math…

    Terima kasih…

  • m.ruzaini.h says:

    amir:-

    file tu ok jer.. tp tak kesah.. sy try link kan balik.. boleh cuba balik..

    Tq

  • hipokalistra malikustik says:

    terbaik la bos…

  • m.ruzaini.h says:

    islamic produk seperti islamic loan asb, islamic credit card (bank islam, bank rakyat dll) boleh digunakan untuk teknik ini, tetapi charge card arrahji tidak sesuai digunakan untuk teknik ini…. harap maklum..

  • huda melove says:

    salam. maaf saya bertanya. cara ni encik dah uji yea untuk setahun? saya nak tanya. kalau kita terminate first year berapa penalti loan asb?
    kedua, saya nak tanya soalan untuk table kedua dekat sheet CA+LASB., yang cel E23 memberikan profit 50%. E23 tu maksudnya tahun pertama lah yea? and F24 tahun kedua yea? so kita bayarkan baki first year kepada installment 2nd year. and still keluarkan cc dari credit card ke?

    tapi maksud disini, sistem ni lebih untuk jika kita terminate tahun pertama ke?

    tak faham laaa. maaf saya kurang pandai bab2 ni… hope dapat bantu pemahaman saya. TQ.

    p/s: maaf kalau banyak tanya ^_^

    [email protected]

  • m.ruzaini.h says:

    huda melove:-

    1) sy dah guna lebih dari setahun teknik ini… kalau islamic loan asb dari maybank, tiada lockin period.. but kalau conv punya akan ada lockin period 2 tahun..

    2) table itu hanya sebagai rujukan sahaja… dan kadar 50% atau % lain kita akan dapat sekiranya kita terminate acc lasb tu..selagi tak terminate, principle yang kita dah bayar akan disimpan oleh pihak bank… bila nak terminate???? bergantung kepada diri masing2 untuk analisis dan tentukan..

    3) the best to learn adalah berjumpa dgn orang yang lebih tahu.. takut dari pembacaan sahaja akan timbul salah faham.. coz kene ingat, teknik ini amat merbahaya jika kita silap langkah..

    mungkin boleh rujuk link ni http://perjalananku.com/?p=2768

    Tq

  • huda melove says:

    tq encik atas perkongsian.

  • dinrahman says:

    salam tuan,

    amortization asb loan islamic vs konvensional ada beza tak. saya ada diberitahu kiraan asbl-i principal:interest adalah 60:40. ntah ya atau tidak. kalau betul maybe kena update excel.. apa pendapat tuan tentang amortization islamic loan ni. TQ

  • m.ruzaini.h says:

    dinrahman:-

    saya tak tau la pulak yang islamic ada amortization dia sendiri… kalau ada, saya tak berapa pasti kiraan dia macammana…

    nanti saya try cari..

    Tq

  • abdul said says:

    memang terbaik teknik2 loan asb yg diterangkan… sememangnya loan asb-i itu adalah berdasarkan prinsip syariahdimana tidak dikenakan lock-in period ke atas loan.. cuma nak tanya sikit apabila kita terminate let say selepas 2 tahun…

    1. Adakah cash nett yg bakal diperolehi sama/hampir sama dgn pengiraan armortization (jadual excel)???

    berikut merupakan PRODUCT DISCLOSER SHEETS dari website maybank…namun saya kurang faham tentang terma (a)..dari pemahaman saya, saya ragu jika saya boleh mendapat semula nilai cash nett setelah saya terminate loan tersebut..

    21. Bagaimana sekiranya saya membuat penyelesaian sepenuhnya ke atas pembiayaan ini sebelum tarikh ia matang?

    i. Pihak Bank akan memberi rebat (Ibra’) kepada pelanggan pada, tetapi tidak terhad kepada, situasi-situasi berikut:

    (a) Pelanggan membuat penyelesaian awal atau penebusan awal, termasuk yang berpunca dari bayaran terdahulu;

    (b) Sekiranya Kadar Keuntungan Efektif lebih rendah dari Kadar Keuntungan Siling / Kadar Harga Jualan; dan

    (c) Sekiranya jumlah dikeluarkan sebenar adalah rendah dari Harga Belian Bank.

    Bagi mengelak keraguan, adalah diperakui dan dipersetujui bahawa rebat-rebat berkenaan tidak boleh dianggap sebagai
    rebat tunai yang perlu dibayar kepada pelanggan, tetapi diterjemahkan sebagai tolakan dari elemen keuntungan bayaran
    ansuran kemudahan tersebut. Rebat berkenaan hanya akan diberikan selepas penerimaan jumlah penyelesaian/penebusan
    sebagaimana ditentukan oleh Bank.

  • m.ruzaini.h says:

    abdul said:-

    berdasarkan pengalaman saya sendiri dan pengalaman rakan2 forum yang pernah terminate acc LASB ni… nilai armotization dia lebih kurang sama… tp yang pasti nilainya kurang dari nilai dalam amortization calculator.. coz kiraan bank adalah daily but kiraan dalam armotization berdasarkan monthly.. so agak lain sedikit…

    untuk islamic loan ni.. bila saya confirmkan sama banker, kiraannya macam conventional.. cuma term dia berbeza sikit..

    bro boleh mintak kepastian dari banker(tapi banker ni selalunya kurang arif dalam pengiraan)

    Tq
    Ruzaini

  • Areff says:

    Assalamualaikum tuan,

    Saya nak tanya, saya baru start teknik cc+lasb nie.. Credit limit 5k… Skrg sy dah buat 4 kali pusingan CA dgn setiap kali swipe/pusingan dlm gandaan rm300.. Jd utk pusingan yg ke 5 nie sy kne swipe 1500 utk byr CA yg lepas sebyk 1200 dan baki 300 guna byr lasb… Tapi yg kali nie tak boleh sbb dh lebih credit limit 50%, 1200+1500(utk yg baru). Dia hanya bg swipe 1250 shj..

    Pandangan tuan bagaimana cara yg sesuai utk sy buat? Harap tuan boleh bantu advice…

    Terima kasih tuan…

  • m.ruzaini.h says:

    areff:-

    teknik yg saya buat ni bukan teknik gandaan.. coz teknik saya ni bukan guna CA untuk tutup hutang CA bulan lepas.. teknik saya ni keluar setiap bulan jumlah yang sama.. tp just bayar minimum je setiap bulan.. bila dapat dividen br akan byr semua…

    tp make sure credit limit CA cukup untuk byr bulanan selama 12 bulan..

    Thanks

  • Roslie says:

    Assalam tuan,

    saya ada terfikir nak buat cc+lasb, terjumpa pulak website tuan ni :)

    cuma saya nak tahu, ikut cara tuan,
    1)kalau CA tiap2 bulan, bayar minimum saja, interest dia kira daily ke monthly?

    2)Saya terfikir kalau buat CA total amount untuk 3 tahun(cth: RM7200), untuk bayar lasb tahun pertama, tahun 2 dan 3 bayar guna dividen rolling.

    Lepas tu, buat balance transfer RM7200+CA charge kat CC BSN contohnye.
    ikat 3 tahun, so monthly bayar fixed dalam 0.0375% (RM230).

    Lepas 3 tahun,
    1) terminate lasb: dapat amortize dalam RM6000
    2) dividen lasb dalam RM8000
    3) CC BSN by then dah habis bayar.
    so total money in hand dalam RM14000 lepas 3 tahun.

    OK tak? Apa pandangan tuan.

    CC BSN

  • m.ruzaini.h says:

    kiraan interest CC adalah berdasarkan kiraan harian..

    untuk kira samaada berbaloi atau tidak cara yg tuan cadangkan ni.. sy advice tuan try run simulation dalam excel utk lihat ROI/return projection..
    kalau dapat tinggi, boleh teruskan..

    Tq

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.