Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Amanah Saham Bumiputra & ASNB, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan

merempit ASB dengan teknik cash ready citibank – yearly return >100%

Submitted by m.ruzaini.h on June 20, 2012 – 5:31 am14 Comments

Salam dan selamat sejahtera,

semalam aku sajer2 jer belek2 cash ready citibank produk ni.. aku tak apply pun..

cash ready dari citibank ni umpama Overdraf.. cuma takder cagaran macam ODASB.. secara ringkas..ianya adalah clean OD.. tp interest rate dia jgn cakap la.. tinggi beb.. 1.5% permont @ 18% yearly.. tp kalau pandai guna.. memang boleh dapat untung melebihi (ROI) 100%.. takder mustahil pun.. :)

aku dah buat sedikit calculation, korang boleh tgk dalam gambar dibawah tu..

teknik dia macam ni..

korang apply loan ASB and cash ready credit ni.. jumlah loan tu bergantung kepada limit cash ready tu..

sebagai contoh

Cash ready limit aku = RM8000

so loan ASB aku boleh buat dalam RM100k = RM597/month @ RM7168.63/year

so pembayaran bulanan untuk ASb tu aku akan keluarkan dari OD citibank tu.. and time due date aku just akan bayar min payment (4%) jer dari outstanding.. aku akan buat pengeluaran ini setiap bulan selama setahun.. so lepas dapat dividen asb ni.. aku akan keluarkan dari asb untuk bayar duit outstanding OD citibank tu tadi..

kalau kita bayar minimum payment jer.. itu adalah guna duit kita sendiri.. loan ASB 100k sepatutnya hampir RM600/month.. tapi sebenarnya kita just bayar bulanan hanyalah RM144.50 jer..

by the way loan asb tu aku buat dekat maybank.. so hanya boleh terminate selepas 2 tahun..

contoh pulangan.. jika aku terminate bulan ke 25.. akan dapat

divident (1st&2nd year) = RM15,493.87 (+)

duit baki yang akan dapat dari maybank = RM4373.89 (+)

modal kita (duit sendiri) = RM3468.98 (-)

hutang OD citibank  (bayar guna dividen)= RM12,132.22 (-)

so untuk kira kadar ROI kita peryear untuk 2 tahun = (15493.87+4373.89-3468.98-12132.22) / (1734.49X2yr)  = 123%/year

dan nett cash yang kita dapat untuk 2 tahun ini adalah RM4266.57 dengan modal sebanyak RM1734.49 sahaja

RM4266.57 tu dah siap2 tolak modal RM1734.49 tu… bermakna.. total duit cash yang ada dalam tangan adalah RM4266.57+1734.49 = RM6001.06

mungkin ada yang tak faham.. itu takper.. sebab calculation ni memang agak susah sikit nak faham..

so.. happy membaca..

TQ

ruzaini

citibank rempit teknik




Random Posts

14 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.