Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan, cerita aku, financial news

IPO FELDA GLOBAL VENTURES HOLDINGS BERHAD

Submitted by m.ruzaini.h on April 27, 2012 – 7:17 am4 Comments

Salam semua,

sejak dua menjak ni.. kecoh isu  penyenaraian FGVH, untung atau tidak.. itu kita tak pasti.. tapi berdasarkan track record felda ni.. rasanya boleh buat untung..

hari ni MITI telah keluarkan offer untuk memohon kuota bumiputra untuk pembelian minimum 1000 unit IPO FGVH..

so, marilah kita pakai beli.. maner tau.. boleh untung banyak :)

FELDA GLOBAL VENTURES HOLDINGS BERHAD
a)    Jumlah Saham Khas    :    419,537,400 unit
b)    Harga Par    :    RM 1.00 seunit
c)    Harga Tawaran    :    Sila masukkan e-mel anda untuk pemakluman harga Sila Klik
d)    Aktiviti Utama Syarikat    :    FGVH is a global agricultural and agricommodities business company based in Malaysia, with operations across 10 countries. Its primary business activities are classified into three business segments: plantations business, downstream business and sugar business.
e)    Penyenaraian Saham    :    Disenaraikan di Pasaran Utama, Bursa Malaysia Securities Berhad

f)    Tarikh Tutup Permohonan    :    04 Mei 2012 (Jumaat) Pengisian dan cetakan borang melalui atas talian (on-line) selewat-lewatnya jam 12.30 tengahari Penghantaran dokumen permohonan selewat-lewatnya jam 5.00 petang




Random Posts

4 Comments »

  • AnakFelda says:

    Untuk pengetahuan semua, FGVH adalah anak syarikat milik penuh (100%) FELDA (L.K.T.P) iaitu agensi kerajaan pusat. Oleh itu, FGVH tiada kena mengena dengan peneroka atau pun KPF. Peneroka/staff hanya memiliki Koperasi Permodalan Felda (KPF) yang mana pemegang terbesar dalam Felda Holding Bhd (FHB) 51%, manakala 49% dimilik oleh FELDA (L.K.T.P) melalui FGVH.

    Fakta ini telah diputar-belit oleh pihak tertentu adalah kerana namanya bermula dengan “FELDA”, tetapi pada hakikatnya ia adalah satu entiti yang bukan milik peneroka.

    Dengan terbitnya IPO tersebut, sebenarnya memberi kelebihan kepada peneroka kerana peneroka akan memiliki Felda Holdings Bhd (FHB) secara bertindih. Iaitu melalui FGVH (49%) dan KPF (51%).. kalau tak faham lagi,

    1) Peneroka akan memiliki secara langsung/terus FHB melalui pegangan saham atas FGVH yang memiliki 49% FHB.

    2) Peneroka memiliki secara tak langsung FHB melalui pegangan 51% sedia ada oleh KPF (entiti milik peneroka).

    Inilah kebenaran yang telah diputar belit oleh Ustaz Pas bodo tersebut dengan membangkit hal milik tanah yang lansung tiada kena-mengena dengan penyenaraian FGVH.

    Kepada Ustaz Pas yang bodo tersebut, cubalah fikirkan “Ladang Rakyat” yang diusahakan oleh kerajaan Pas Kelantan.. Dimanakah kedudukannya dipersada dunia pada hari ini? Apakah ianya berjaya seperti Felda. Pada mata anak felda khasnya, usahkan nak dibandingkan dengan Felda, kalu nak bandingkan dengan RISDA pun tak layak…

    Haaa haaa haa.. sekian terima kasih…

  • zai says:

    maaf saya ni da ketinggalan..saya nk tau bile tarikh dibuka semula permohonan..rugilah terlepas peluang..

  • shahril says:

    sy bru terbaca n rase syg terlepas peluang ini….sgt berminat…bagaimana ye?

  • m.ruzaini.h says:

    Boleh beli lepas dia lunch nanti

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.