Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Berita, cerita aku

Semakan Keputusan Permohonan Pinjaman Pelajaran MARA di Bawah Program Pasca Siswazah Luar Negara 2012 boleh disemak mulai 10 April 2012.

Submitted by m.ruzaini.h on April 10, 2012 – 1:51 am296 Comments

salam,

Kepada sesiapa yang memohon skim pinjaman pelajaran untuk PHD dan master diluar negara dari mara.. boleh semak mulai hari ini.

tahniah kepada sesiapa yang berjaya.. kepada yang tidak berjaya.. harap cuba sekali lagi.. dont give up guys… :)

http://online.mara.gov.my/webpascaonline/

Ruzaini

note:- kepada mereka yang ingin berbincang mengenai pinjaman pasca siswazah untuk luar negara ini.. boleh join group Facebook ini

http://www.facebook.com/PascaSiswazahLuarNegaraMara




Random Posts

296 Comments »

  • Erinn says:

    Assalamualaikum,

    Hi, akhirnya dapat juga menjejak laman web ini, thanks to Ariff (To Ariff, kite pernah jumpa kat pejabat Mara haritu, if you still remember.BTW, Thanks for the information!) :)

    Alhamdulillah, saya dapat unconditional offer letter from Cardiff University, Wales, UK for MSc. Accounting & Finance. Dan Alhamdulillah, berjaya juga dapat pinjaman dari MARA ni.

    Ada siapa-siapa lagi plan ke Cardiff? Boleh kongsi-kongsi cerita. :)

  • m.ruzaini.h says:

    Erinn..

    U dulu degree in finance ke.. Agak2nya.. Susah tak finance ni.. Let say time degree and diploma ambil marketing and banking.. Agak2 boleh survive tak utk msc finance..

    Sy tlg tanya bg pihak wife.. :-)

  • ariff says:

    Erin.

    Tahniah sebab jumpa web ni.hoho.tgh tggu ATAS ni.nervous pulak.

  • Shima says:

    Ariff,

    sy baru nak baca ttg ATAS n buat application mggu ni…ade tips2 ke? die perlukan doc ape utk apply?

    UoM nak ape utk die keluarkan CAS no? ATAS dgn Financial Affidavit je ke?

  • ariff says:

    shima.
    hmm.ATAS ni pttnye sng je nk dpt.basically nk elakkan misuse of knowledge je.xpyh bc pape.nnti register n isi semua maklumat. ada satu ruangan knp you nk blaja course ni??klu bidang engineering n physics tu kene la elaborate mngapa nak amek bidang tu…
    CAS akan dpt lps ada ATAS.

  • zam says:

    imperial saya bagi soft copy MARA financial affidavit jer..2 hari jer dia orang dah remove syarat secure funding..he.he

  • wani says:

    Salam Semua,

    Alhamdulillah saya juga dapat offer from Mara. Dah setel semua requirement yang Mara nak cuma tinggal nak submit dokumen je. Hehe.

    Saya plan pergi BTN bulan puasa ni. May dengan June agak bz. Semoga aktiviti yang berat dikurangkan la waktu bulan puasa. hehehehe

    And dengar cerita,elaun Mara nak naik. Betul ke? Kalau betul, Alhamdulillah syukur ;)

  • hamy says:

    erinn: dapat cardiff? best tuh..wales such a nice place.sama cam scotland.

  • hamy says:

    wani: elau mara naik? hehe…Bermakna kita kena bayar lebih la nanti…ooooh myyy..!

  • Rose says:

    Salam semua…

    En. Ruzaini, tumpang join discussion ye?

    Dinda, insya allah saya akan sambung di Univ of Waikato. Massey is about 6-7 hrs driving from Hamilton. Tak susah kalau nak settle down di Massey, sebab di sana ada Malaysian Student Association (univ of massey). insya allah mereka akan bantu berkenaan penempatan & mcm mana nak settle down. Halal food (bahan mentah) pun tak susah nak carik :)

    Sameroll eh, yang sambung kat Otago? Huhu, agak sejuk tempat tu. Tapi, sangat cantik pemandangan di sana… :)

    All d best to everyone.

  • hamy says:

    salam….
    nak tanya skit…to those yang nak bawa family tu boleh bagi brief info tak about what do we need to do to provide their visa?
    1) berapa amount yg kita kena to enable us to do a dependent visa?
    2) confirm ke dependent dah tak boleh keja?
    3) Apakah yg di maksudkan dengan Merit point based yg dorank guna untuk kita apply visa?
    4) lain2 perkara yg kita kena take into consideration.

    Thanks

  • Dain says:

    Assalam Ruzaini/Ariff/kwn2 laen..

    Sy nk buat kronologi bg proses utk further study cz sy sndiri confius.. hehehe.. :P kalo salah, nk mintk tlg korg betulkan yer..

    1)g BTN dan seat IELTS
    2)dptkn unconditional offer letter dr Uni
    3)submit semua documents kt MARA:
    -Permohonan Pinjaman Pelajaran MARA (sistem eEduloan)
    -Sesalinan surat tawaran bersyarat MARA
    -Surat tawaran tanpa syarat (unconditional offer) dari Universiti
    -Surat pelepasan
    -Surat kelulusan Cuti Belajar (pegawai gomen)
    -Keputusan ujian IELTS atau TOEFL atau SAT
    -Borang pemeriksaan kesihatan (2 salinan)
    -Borang KPKK II serta Borang Soalan Keselamatan (2 salinan)
    -BTN
    4)Apply ATAS (CAS mcm mane plak)
    5)mohon FA dari pihak MARA (ape requirement utk dptkn FA? bile mase yg sesuai utk mintak FA?)
    6)apply visa
    7)what’s next? dh bley fly trus ker??

    Cmane? btol ker? :)

  • noor says:

    kena daftar dalam eduloan? meaning kena buat permohonan ke? atau just isi semula ja borang tu?

    -blur..sbb igt kena bawak semua benda and submit kat mara ja.

    btw saya dapat phd chemical engineering sheffield. ramai jugak kan sheffield. ?

  • atikah says:

    Yang BTN tu kan, boleh tak kalau htr berasingan dgn dokumen2 yg kena htr by the specific date submission tu?

  • hidayah says:

    noor, saya pun amek chemical eng gak kat sheffield. tapi master je la. hehe

  • khairul says:

    noor,

    isi je semua ruang kat eduloan tu..termasuklah ruang 2 org guarantor…
    siapa yg layak jadi guarantor ni? hmmm..

  • m.ruzaini.h says:

    khairul:-

    guarantor boleh sesiapa yang bergaji and tak blacklist oleh mara..

  • m.ruzaini.h says:

    Ramai betul nak sambung dekat shefield..

  • m.ruzaini.h says:

    Noor,
    edulon tu macam dia nak record kita secara online.. dulu pakai paper jer.. sekarang online..

  • m.ruzaini.h says:

    atikah:-

    BTN tu selalunya kita akan buat dulu.. lepas tu BTN akan inform mara kita lepas atau tidak BTN.. saya cadangkan agar pergi BTN seawal yang mungkin.. coz cepat penuh sebab ramai yang mohon untuk BTN, dari KPT, MARA, etc..

  • khairul says:

    ruzaini,

    apa dokumen yg diperlukan dr guarantor? had umur & income guarantor?

  • nor says:

    Salam semua,

    sy ade soalan nak di tanya, ade sape2 x yg xdpt lagi conditional offer dr uni?? sy x apply lagi uni tp ade dpt offer dr MARA ni.. anyone yg boleh tlg sy jwb x?? tq..

  • Rose says:

    salam,

    kalau uni yg kita nak pegi tu, takde dlm sistem eduloan tu mcm mana ye?

  • m.ruzaini.h says:

    khairul,

    untuk had umur and minimum income kene tanya mara untuk kepastian.. tp dulu rasanya Rm1500 keatas.. saya punya penjamin adalah my mom and my aunty.. dua2 kerja gov..

  • m.ruzaini.h says:

    nor:-

    ada jer yang tak apply lagi uni… boleh apply mulai sekarang, and make sure u refer tarikh akhir pihak mara perlukan semua borang2 yang berkaitan.. sila refer surat tawaran..

  • hamy says:

    salam…since funding assistance yg di beri oleh Mara adalah dalam bentuk loan, bolehkah kita consider ianya adalah self funding? Sebab kalau nak mintak scholarship/partial skolar dari university salah satu criterianya kita mestilah self funded student.

  • ariff says:

    Salam.

    Saya ada satu soklan. Universitu mana yg intake Master selain bulan Sptember eh?sebab Mara bg offer smpai april kan

  • Azlina Z. says:

    Nor,

    Saya tak dapat lagi unconditional offer dari uni. Tapi dah apply. Sekarang ni tunggu jawapan dari uni.

  • Azlina Z. says:

    Borang BTN tu nak hantar ke mana eh? Office MARA ye?

  • m.ruzaini.h says:

    ariff,

    kebanyakan uni uk intake dia bulan sept.. tp ada uni yang nama pelik2 kemasukan bukan bulan 9.. cth University of Teesside.. tp bergantung kepada course..

    Tq

  • m.ruzaini.h says:

    hamy,

    rasanya tak boleh.. coz yuran mara terus transfer ke uni.. klu mara bg kita duit, then kita yang bayarkan sendiri.. baru boleh kata self funding..

    tp try jer la.. tak rugi pun.. maner tau dapat..

    :)

  • m.ruzaini.h says:

    azlina:-

    hantar dekat en sufian.. mohon tarikh yang bersesuaian.. kalau tarikh tu ada kosong maka dapat lah.. klu tak mara akan setkan tarikh yang berikutnya(ikut kekosongan),

    untuk BTN ni.. MARA akan pos laju surat BTN kerumah anda..

    Tq

  • noor says:

    tq for the answer..

    sheffield tu sbb laju admission process dia..and takperlu tunggu result ielts sbb boleh pakai 1119 ja..besides supervisor kat sana reply la email regarding topic smua tu…

    but still tgh open the options lagi… coz target nak start on october..jadi sampai end june klu still mencari2 lagi univ lain la.. =)

  • FATIN says:

    *quoted!

    Sila abaikan maklumat penjamin dan maklumat akaun bank sekiranya masih belum menerima surat tawran rasmi MARA.

    Maklumat tersebut perlu dikemaskini setelah mendapat surat tawaran rasmi MARA.

    Tq.

    Wassalam

    Regards,
    Muhammad Sufian Sayudin
    Assistant Director
    MARA Education Sponsorship Division

  • nur says:

    kalau tak silap surrey ada intake bulan feb. mmg tak byk intake selain sept.

  • hidayah says:

    kalau x silap surrey ada intake bulan Feb. mmg tak byk intake selain sept.

  • Rose says:

    Salam,

    kemusykilan saya mengenai universiti yang tak tersenarai dalam eduloan dah selesai. apa yang saya lakukan adalah hantar email kepada En. Sufian softcopy surat tawaran universiti & maklumkan En. Sufian nama universiti tu takde dalam senarai (dalam sistem eduloan). Saya juga maklumkan bahawa ada pelajar2 postgrad tajaan MARA/ agensi kerajaan yang lain di universiti yang sama.

    lepas saya email tu, saya semak semula dalam eduloan, nama universiti yang saya nak pergi tu dah ada dalam sistem. alhamdulillah.

  • Rose says:

    salam,

    saya nak tanya, sesiapa yang dah masuk eduloan? apa maklumat yang diisi dalam sistem tu ye? ada sesiapa yg boleh kongsi pengalaman? tadi saya masuk dalam sistem, masukkan nama, IC, email, negara/ nama univ/ peringkat kursus/ bidang pengajian/ tarikh mula pengajian/ tempoh pengajian.

    lepas tu, saya masukkan result SPM & ijazah. kemudian masukkan kod yang diberi.

    last sekali dia tulis “anda telah berjaya didaftarkan. sila log in menggunakan ID dan kata laluan anda” (lebih kurang mcm tu ler yg dia tulis, x berapa ingat dah).

    persoalannya, apakah ID & kata laluan kita? & kat mana nak log in sebenarnya.

    harap kawan2 kat sini dapat membantu…

    thanks.

  • Rose says:

    alahai,

    my own mistake. baru lepas baca “garis panduan permohonan” kat eduloan & dah faham dah. :) sorry ye tuan rumah. ;)

  • hamy says:

    Thanks ruzaini for the answre..:)

  • Ariff says:

    Slm.eduloan isi bila dh firm uni mna nk pg kan.ada due date ke iai eduloan

  • nor says:

    salam,

    sy ade lagi soalan yg nak di tanya.. :)
    sy baru apply university & akan mengambil masa dlm 1 bulan utk dpt reply dr university tersebut.. sy apply utk masuk pada bulan 3 2013. sementara waktu ni, apa document yg sy perlu hantar kpd MARA utk memaklumkan bahawa sy berminat ngan offer yg diberikan. dr apa yg saya baca & dgr dari kwn2, ade yg mtk sy hantar surat penerimaan & penolakan dahulu & ada juga mengatakan bahawa sy xperlu hantar apa2 termasuk borang penerimaan & penolakan sehingga tarikh semua document perlu di hantar (dlm jadual klu masuk bulan March 2013, sy perlu menghantar document lengkap sebelum 18 January 2013).. harap ada yg sudi membantu..
    terimakasih..

  • dhiya says:

    salam,

    nor, uni mane intake mac 2013?

  • Dain says:

    nor

    seelok2nye anto surat penerimaan tuh dlu berserta salinan srt twrn bersyarat MARA utk secure funding kite ni..

  • Azlina Z. says:

    Nor,

    Saya pun sama mcm you. Cuma saya apply untuk intake Sept. Saya cuma hantar borang BTN tu je kat MARA. Yang lain hantar sebelum tarikh tamat tempoh.

    Saya tanya pegawai MARA tadi dia kata kalau uncond. offer dapat lepas tarikh tamat tempoh tawaran bersyarat tu masih sah lagi. Cuma duit untuk ke oversea kena guna duit sendiri dulu.

  • Rose says:

    Salam,

    Ada tak sesiapa yg ada masalah nak log in ke dalam eduloan? saya tak boleh log in, bila reset password pun tetap tak boleh.

  • nur says:

    apa kata kita buat group di facebook untuk memudahkan perbincangan. anyone agree with me?

  • Rose says:

    Salam,

    Dhiya, di New Zealand, ada beberapa universiti yg ada 2 intakes, July & February. :)

  • hamy says:

    nur….saya setuju.Perbincangan di grup lebih mudah. Sian tuan tanah kita tumpang tanah dia lama2..
    Nur buka group tu boleh?

  • Rose says:

    agree… nak join jugak group tu boleh? heee. nanti bgtau ye mcm mana nak join. thanks…

    & berkenaan eduloan, saya dah email cik nadirah & dia dah tolong reset pendaftaran saya. :)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.