Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Berita, Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan, financial news

Syer Bank Rakyat dapat 20% untuk tahun 2011

Submitted by m.ruzaini.h on March 27, 2012 – 6:37 am6 Comments

Salam,

setelah menunggu sekian lama, akhirnya pengumuman pengangihan keuntungan tahun 2011 untuk pemegang syer telah diadakan semalam. menteri mengumumkan bahawa kadar keuntungan adalah sebanyak 20%. tinggi beb.. 15% dia akan bagi tunai, dan bakinya akan diberi dalam bentuk syer tambahan.

syer aku dalam bank rakyat tak la banyak, tp tahun lepas dapat offer untuk tambah syer.. itu pun jenuh dok mintak penambahan.. kalau dapat peluang untuk tambah lagi.. memang aku akan tambah sampai max..

yang tak best nya tentang syer bank rakyat ni dari segi perolehan. bagi aku hanyalah 2.. pengumuman dividen dia lambat bebenor.. tahun ni dia umum bulan 3, kan dah rugi peluang kita nak generate income selama 3 bulan.. untuk buat duit ni.. time tu penting.. kalau nak diikutkan.. kita bukanya dapat 20% pun.. less then that.. coz hilang potential to make money selama 3 bulan diatas duit principle kita.. apa2 pun.. still tinggi gak. so, apa nak kesah :) .

satu lagi kekurangan adalah dividen tak boleh compound (tahun ni 1st time compound 5%).. rugi2.. just letak duit cash tu dalam ASB atau TH jer la

apa2 pun.. jgn luper berzakat.. and berbelanjala benda yang perlu.. berbelanja la mengikut kemampuan.

TQ

Ruzaini

Click banner di bawah untuk dapatkan 10% discount untuk web hosting anda.. TQ




Random Posts

6 Comments »

  • Bruce Lee says:

    Salam En Zaini .. mcm mana nak beli syer bank rakyat ni ?

    Apa syarat yg dikenakan and dokumen yg diperlukan ???

    Saya menyimpan dlm ASB je selama ni … advisable ke utk tambah portfolio sy dlm syer bank rakyat?

  • m.ruzaini.h says:

    just pergi bank rakyat, kata nak beli syer Rm500… lepas tu isi form untuk memohon uni tambahan..

    Tq

  • aizat says:

    Salam En.zaini

    Saya tertarik dengan artikel En. mengenai syer bank rakyat ini.
    Cuma saya x faham apakah syer yang En. maksudkan?

    Adakah akuan saving or Investment? If investment, yg mana satu jadi pilihan En.?

    Tq.

  • m.ruzaini.h says:

    salam aizat:-

    syer bank rakyat ni adalah satu pelaburan.. and dgn memiliki syer bank rakyat ni, umpama kita own syarikat ini tp dalam kadar yang kecil.. bila company untung, maka owner syarikat akan dapat untungnya..

    syer ni tak sama dgn asb/unit trust/TH..

    harap dapat apa yg saya jelaskan itu..

    Harap maklum
    Tq

  • mazlan says:

    salam tuan…
    masih ingat lg sahabat lama (Uitm Pineng)…??..huhuhu..nk tanye mcmna nk tambah syer saham bank rakyat tu..dh isi dh tp xdak pape info dari bank rakyat pun..ke kena mohon byk kali…

  • m.ruzaini.h says:

    mazlan MPP ke atau mazlan housemate.. hehehe..

    isi sekali je… klu ada tawaran, br dia akan pos.. klu tak.. memang takder la..

    Tq

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.