Tentang aku
July 31, 2009 – 3:45 pm | 26 Comments

Salam semua,
semua tentang aku.. hahaha.. aper2 pun.. aku ni seorang yang simple.. and suka jalan2 and share pengalaman dengan orang..
Sekarang (2014) aku dan keluarga (isteri dan twins) berada dekat sheffield,UK. aku sambung PHD dekat sini …

Read the full story »
cerita aku

ikutilah cerita aku,kisah aku dan pengalaman aku. dalam cerita ini, aku lah hero.kalau tak percaya, tanyalah aku. hehehhe

Design Rumah Impian

Koleksi-Koleksi design rumah untuk dijadikan panduan kami mereka bentuk rumah idaman kami yang akan dibina di Durian Tunggal Melaka

Nana Kitchen

Koleksi resepi yang telah dicuba oleh isteri ku aka mama twins iaitu mommy NANA.. Love You 4 Ever

Pengembaraan

Pengalaman,Tips,gambar ketika bercuti

Pengurusan Kewangan

Tips,berita dan Pengalaman di dalam mengurus kewangan peribadi dengan bijak

Home » Pelaburan / investment, Pengurusan Kewangan, cerita aku

berapa return of investment (ROI) aku tahun lepas 2011

Submitted by m.ruzaini.h on February 14, 2012 – 3:02 am7 Comments

Salam,

rasanya nak share sikit kot beraper yang aku dapat untuk salah satu tekni yang aku guna OD ASB sebagai platform untuk tahun lepas(2011)..

from OD aku telah keluarkan RM55,000 and dump terus dalam ASB.. charge yang dikenakan OD untuk 55k tu adalah lebih kurang RM7.07/day.. banyakkan.. itu boleh cover satu sesi makan tengahari tu.. kalau ikutkan rate dividen tahun 2011 untuk asb adalah pada kadar 7.5% maka untuk 55k ni aku dapat lebih kurang RM4125, and charge od untuk 365 hari adalah sebanyak RM2580.55.

so untuk kira kadar ROI aku tahun 2011 untuk teknik ODASB ni adalah sebanyak (4125-2580.55)/2580.55 = 59.85% / year.. more than kenaikan tahunan gold.. lagi satu.. ASB yang aku cagarkan itu pun ada jugak hasilkan 7.5% divident.. bukan atas 55k tu jer..

itu tak termasuk return teknik ASBloan, ODASBCC, gold, bank rakyat dan lain2 ODASB teknik..
disini saya bukan ingin membangga diri, just nak bagi tahu semua bahawa, tak mustahil untuk kita dapat keuntungan yang tinggi dengan risiko yang rendah.. yang penting usaha dan displin.. and jangan lupa membantu orang yang memerlukan..

sekian dari saya

Ruzaini




Random Posts

7 Comments »

  • Helmi says:

    Saalm… Boleh cerita sikit tak kaedah OD ASB… saya kurang faham la…

  • m.ruzaini.h says:

    Odasb ni dah takder dioffer utk individu… Batter bro focus on loan asb :-)

  • Amir says:

    Salam Tuan,

    Nk tanya pasal teknik OD+ASB+CC… boleh x???
    Bagaimana utk membuat pengiraan interest bila kita buat CA dari CC….
    masih tidak faham…
    Harap tuan boleh share CC yg tuan gunakan bagi teknik ini…

    Terima kasih….

  • m.ruzaini.h says:

    amir:-

    pengeluaran duit melalui CC akan dikenakan 2 charge.. iaitu 1 time charge(charge pengeluaran – 2-3%) and satu lagi adalah kadar charge harian (18% pa)

    so, berhati2 semasa menggunakan teknik ini..kerana charge yang dikenakan adalah sgt tinggi sekiranya tersilap langkah.. sy cadangkan app charge card ar rahji.. kerana kadar yg dikenakan tidak tinggi.. and boleh dapat free selama 55 hari..

    TQ

  • azmisamad says:

    Salam..

    Incase currently saya dah ade platform O.D dr RHB tapi that time rate & total O.D xbrape cun..OD 11k rate BLR+0%…boleh ke kite re-nego total O.D & rate tu…

  • m.ruzaini.h says:

    azmisamad:-

    salam, susah nak nego.. coz ODASB individu dah takder dan rate untuk company pun tinggi.. so agak susah nak dapat.. aper2 pun.. try nego.. tp kalatau tak boleh, still boleh guna dengan LASB untuk dapat ROI yang tinggi..

    Tq

  • daud awang says:

    Saya telah membuat teknik ini dan keputusan memang amat amat BERKESAN.

    Untuk makluman, OD-ASB utk personal telah dibekukan, hanya untuk syarikat SAHAJA.

    ~ breep breep ~

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.